zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Leeftijdsdiscriminatie is schering en inslag

4 februari 2009 - Leeftijdsdiscriminatie komt veel voor in Nederland. Eén op de drie sollicitanten zegt wel eens te zijn afgewezen voor een baan vanwege zijn of haar leeftijd. Dit blijkt uit een internetonderzoek van NationaleVacaturebank.nl.

Hoewel werkgevers hun voorkeur voor jongere en goedkopere krachten niet mogen aangeven in vacatureteksten, wordt er overduidelijk wel op geselecteerd. Martijn van der Neut, Marketing Manager bij NationaleVacaturebank.nl: "Het is onbegrijpelijk dat leeftijdsdiscriminatie in zo’n grote mate voorkomt. Iemand moet natuurlijk binnen het team passen, maar leeftijd mag niet de reden zijn voor een afwijzing. Werkgevers mogen dit soort voorkeuren dan ook niet aangeven in vacatureteksten."Imago

Ook overkwalificering leidt geregeld tot afwijzing: dertien procent van de respondenten zegt om die reden de gewenste baan niet gekregen te hebben. 41 procent krijgt geen reactie op hun sollicitatiebrief. Van de 39 procent die bericht krijgt bij afwijzing, krijgt minder dan de helft te horen waarom hij is afgewezen. "Voor sollicitanten is het van groot belang dat zij eerlijk en open te horen krijgen waarom ze zijn afgewezen," zegt Van der Neut. "Daar leren zij van. Werkgevers moeten zich realiseren hoe schadelijk het effect is van het niet reageren op een sollicitatiebrief op het imago van het bedrijf." 

Gesprek

Van degenen die wel uitgenodigd worden voor een gesprek, is 43 procent ontstemd over de onduidelijkheden die er zijn over het salaris. Eén op de vijf kandidaten ergert zich aan de slechte voorbereiding van de interviewer. Zestien procent stoort zich aan te persoonlijke vragen.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Thuiswerkverkeer breekt records begin 2021
 CSU voor achtste keer op rij ‘Top Employer’
 Duurzame lessen van verstoring in de logistieke keten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vergrijzing beďnvloedt concurrentiepositie MKB
 Generatie Y vormt brug tussen generaties
 Leeftijdsdiscriminatie begint al bij 36 jaar
 Steeds meer leeftijdsdiscriminatie
 
 
reacties
 
Hans Dekker  |   | 
5-02-2009
 | 
00:03 uur
Leeftijd discriminatie blijft een ''hot-topic'' zeker nu de arbeidsmarkt even de valse schijn van overschot laat zien. Het woord + voor een leeftijds categorie zegt eigenlijk al genoeg. 35+, 45+, 50+ enzovoort. Plus is geen voordeel, 35+ betekend dat je eigenlijk al oud bent. Maar hoe paradoxaal, we vinden eigenlijk dat een mens tot zijn 70ste zou moeten werken.

Toch is het niet zo somber, leeftijds discriminatie kan alleen bestaan bij de gratie van een overschot. En krisis of geen krisis we hebben een structureel tekort aan kundige gemotiveerde mensen.
Errol van Engelen  |   | 
5-02-2009
 | 
11:13 uur
Heb ook geprobeerd bij passende bedrijven in dienst te komen. Meest gehoorde feedback, je bent overgekwalificeerd of in deze functie zal je geen uitdaging vinden.

Bovendien gaat de hele procedure supertraag. Er wordt nu nog voor functies geadverteerd die er 3-4 maanden geleden ook al waren. En maar blijven afwijzen!

Daarom vanaf begin dit jaar de strategie omgegooid en me volledig toegelegd op business development ten behoeve van outsourcings-bedrijven. Op commissiebasis wel te verstaan, en dat bevalt een stuk beter.
MJ Weerwag  |   | 
5-02-2009
 | 
11:55 uur
Helemaal mee eens dat het niet reageren op een sollicitatiebrief schadelijk is voor het imago van de organisatie. Maar het zegt ook iets over het bedrijf zelf; tenslotte begint goed personeelsbeleid aan de voordeur; nl. de sollicitatieprocedure! Indien een organisatie dat al niet eens onder controle heeft, hoe is het dan gesteld met de omstandigheden indien je er werkelijk werkzaam bent?
Na 27 jaar onafgebroken werkzaam te zijn geweest ben ik nu in de keiharde wereld van sollicitatieland terecht gekomen. Je wilt niet weten welke (afwijs)smoezen ik te horen heb gekregen. Bij 2 bedrijven zelfs in de afrondfase! Gelukkig zijn er ook organisaties die sollicitanten wel goed behandelen en ondanks te zijn afgewezen, een goede en eerlijke argumentatie daarover heb ontvangen.
Hier kan ik iets van leren en meenemen naar een volgende sollicitatie.
1 ding weet ik zeker; aan mijn motivatie ontbreekt het niet!
Andre Petersen  |   | 
5-02-2009
 | 
20:21 uur
Tijdens reorganisaties moeten organisaties mensen ontslaan volgens de regels van leeftijdsklasses.

Misschien zou in nederland wetgeving moeten komen dat organisaties mensen aannemen volgens leeftijdsklasses. Nu publiceren organisaties vol trots hun aannamebeleid. Het percentage aangenomen mensen van 36 jaar en ouder is vaak zeer klein. Misschien dat een incentive als een hoge boete organisaties laten begrijpen dat leeftijdsdiscriminatie niet toegestaan is en het de samenleving zal ontwrichten.
p hansen  |   | 
16-02-2009
 | 
09:52 uur
De Gemeente Groningen reserveert exclusief banen voor 57,5+-sers die in de bijstand zitten. Van een aantal banen die daaronder vallen heb ik sterk de indruk dat het regulier werk is. Mag deze discriminatie op leeftijd eigenlijk ?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Marketing Inhaak Kalender 2021 + handige tips
Met de overzichtelijke kalender van Spotler heb je in één oogopslag alle 'inhakers' voor jouw (e-mail) marketingcampagnes van 2021 in beeld. Handig voor eventgebonden acties naar klanten en nieuwsbriefabonnees! Inclusief interessante e-mail marketing tips.
Download de gratis kalender
Lees verder
Wereldwijd actief technologiebedrijf sponsort Nederlands vrouwenteam voor extreme roeirace
reacties
Coronacrisis boost videogebruik voor e-learning en webinars (1) 
Thuiswerkverkeer breekt records begin 2021 (1) 
Invloed corona op arbeidsmarkt: banen in e-commerce en klantenservice in opkomst (1) 
Klanten willen slechts twee dingen (2) 
Drie manieren waarop Internet of Things SEO voorgoed verandert (2) 
Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris (1) 
Ontwikkeling e-invoicing zorgt voor toename wereldwijde B2B-commerce in 2015 (1) 
top10
Klanten willen slechts twee dingen
Dit zijn de vijf meest gegoogelde HR-thema's van 2020
Lockdown belemmert tech-vrouwen in loopbaanontwikkeling
CIO’s hebben behoefte aan meer teamoverstijgend samenwerken
Cybercriminelen gebruiken COVID-19-vaccin als lokmiddel bij hun aanvallen
Discriminatie op de arbeidsmarkt actueler dan ooit
Coronacrisis boost videogebruik voor e-learning en webinars
Thuiswerkverkeer breekt records begin 2021
Nederland tweede van Europa in aantal gemelde datalekken sinds invoering AVG
Vier (logistieke) banen die door de Brexit belangrijker zijn dan ooit
meer top 10