zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Leeftijdsdiscriminatie begint al bij 36 jaar

7 augustus 2008 - De kans dat iemand door een werkgever op leeftijd wordt gediscrimineerd is bijna vier keer zo groot als op geslacht en etniciteit. Bijna een kwart van de Nederlandse werknemers geeft aan dat bij hun op de werkvloer weleens mensen zijn afgewezen vanwege hun leeftijd. Die discriminatie begint al vanaf 36 jaar.

Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group waarvoor in juni 2008 737 werkzame personen uit de Nederlandse beroepsbevolking zijn ondervraagd naar discriminatie op de werkvloer. Werving

Verder blijkt dat als leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer voorkomt, dit voornamelijk het geval is bij het (niet) aannemen van kandidaten (twintig procent). Daarnaast is een gedeelte van de respondenten van mening dat leeftijdsdiscriminatie begint bij het uitnodigen van de sollicitanten (zestien procent). Verder geeft vijftien procent aan dat leeftijddiscriminatie plaatsvindt bij het belonen van werknemers, gevolgd door discriminatie bij promotie (doorgroeien) met elf procent. 

Ongeoorloofde luxe

Volgens Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group, schrijven werkgevers die discrimineren op leeftijd in bepaalde beroepsgroepen soms wel 50 tot 70 procent van hun arbeidspotentieël af. Dit is een 'luxe' die niemand zich kan veroorloven in deze tijd. In de komende jaren zal door de krapte van de arbeidsmarkt winst behaald worden met het aantrekken en behouden van ervaren werknemers en niet zo zeer met het aantrekken van starters. Van belang is om in organisaties een leeftijdsbewust personeelsbeleid te ontwikkelen, welke het leren en het blijven ontwikkelen van competenties van oudere medewerkers, bevordert.

 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Hoe kunnen organisaties het verbod op TikTok beheren?
 Bijna negen op de tien Benelux-bedrijven in 2022 getroffen door ransomware
  Een slechte back-up strategie kan aanvallers helpen!
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Steeds meer leeftijdsdiscriminatie
 Allochtoon wordt wél gediscrimineerd
 Canadezen onder het mes voor carrière
 AVV dient klacht in over leeftijdsdiscriminatie bij ontslag
 
 
reacties
 
c rietman  |   | 
7-08-2008
 | 
12:05 uur
Met alle respect voor het onderzoek, het geeft hooguit een indicatie. Want het geeft slechts een mening weer van een beperkte groep werknemers.
Ron  |   | 
7-08-2008
 | 
12:28 uur
Een van de mooie opmerkingen in dit artikel was de zin:
Dit is een 'luxe' die niemand zich kan veroorloven in deze tijd. In de komende jaren zal door de krapte van de arbeidsmarkt winst behaald worden met het aantrekken en behouden van ervaren werknemers en niet zo zeer met het aantrekken van starters.

Ja het is een luxe en een vast patroon van de werkgevers, kijk maar naar de standpunten van het VNO/NCW, die zich nog steeds inzetten voor een simpel ontslagrecht, zodat ze hun eigen ouderen eruit kunnen knikkeren.
Maar ik hoop dat die bedrijven die het nog steeds niet door hebben, straks worden gemeden door de werknemers, want in de beveiliging en de verzorging, is het nu al een groot probleem om de vacatures te kunnen opvullen.
Dit hopeloze kabinet roept steeds zaken zoals, werken tot je zeventigste en ze bewijzen hiermee inderdaad totaal geen contact met de echte maatschappij te hebben.
Wanneer Donner inderdaad enige kennis van zaken in het spel tussen werkgevers en werknemers zou hebben, dan kwam hij met echte voorstellen, i.p.v. na weer een gratis etentje met de werkgevers, te komen met onzinnige voorstellen.
De dag dat je wordt geboren, is de dag dat het verouderingsproces start en andere bepalen wanneer je kansloos wordt door je leeftijd.
Dit is typisch onze westerse maatschappij, waar weinig tot geen respect is voor de ouderen, voor hun ervaring en kennis en waar geen gebruik wordt gemaakt van hun deskundigheid om jongeren te helpen om deze kennis te verkrijgen in hun vakgebied.
Helaas ben ik zelf nu 8 jaar bezig met dit onderwerp en houd hoop dat de vraag groter wordt dan het aanbod, misschien komen die werkgevers tot bezinning.
MvdPasch  |   | 
7-08-2008
 | 
14:56 uur
In wat voor een land leven we als de jongeren hier weinig of geen kansen meer krijgen hun werkervaring op de werkvloer te kunnen delen. Op een leeftijd van 36 jaar waarin deze mensen aan het begin staan van een carrière en eigenlijk gebruik zouden moeten kunnen maken van deze zogenaamde bloeiende economie, komt het zoveelste sms-je binnen. Afgewezen. Erg hoopgevend klinkt dit niet. De machtsmiddelen die hier door de werkgever gebruikt worden zijn niet altijd even netjes te noemen. Want macht is het. Inderdaad een leeftijdsbewust personeelsbeleid maar dan met een zeer negatieve kant. Even als in de jaren 80 is het weer bazentijd. Zij kunnen een aap nog op het koord laten dansen voor geld. Men laat de sollicitant opdraven en laat deze weer net zo hard vallen. Soms zonder enige duidelijke reden. Wel of geen ervaring. Erg frustrerend en weinig motiverend voor diegene die zich heeft uitgeslooft om van heinde en verre toch alsjeblieft maar te mogen komen werken. Misschien stond zijn neus wel te scheef. Moge de tijd weer komen dat de krabte van de arbeidsmarkt een ommezwaai neemt en de werkgevers weer zitten te schreeuwen om werknemers. De werkgevers die zich nu op hun troon wanen, zijn zeer zeker hun eigen tijd vergeten. Een tijd waarin het nog eerlijk toeging. Het zegt toch wel iets van mensen.
Trudy van Hoesel  |   | 
12-08-2008
 | 
11:33 uur
Helaas kan ik bevestigen dat er sprake is van leeftijdsdiscriminatie.
Eind jaren negentig, toe nog werkzaam in loondienst, kwam ik door een reorganisatie buiten spel te staan. Voor mijn gevoel was ik aan het pieken qua kennis en ervaring. Dat werd door werkgevend Nederland niet zo ervaren.
Het alternatief en beste keuze was als zelfstandig ondernemer (ZZP) aan de slag te gaan. En zie vanaf 1997 ben ik continu werkzaam als freelancer in de IT branche en zit ik nooit om werk verlegen. Voorwaarde is wel dat men snel van mij af moet kunnen. Ik kan met deze manier van werken wel leven.Het is gewoon een zakelijke afspraak jij levert diensten en je wordt ervoor betaald. Als je werk niet of onvoldoende bijdraagt aan het algemeen resultaat rest er slechts 1 ding: Afscheid van elkaar nemen. Waarom dit niet mogelijk is in een gewoon dienstverband is mij ook een raadsel. Waarschijnlijk hebben wij het erzelf naar gemaakt. Voor mij werkt deze manier prima. Ik kan iedereen (man/vrouw) aanraden om voor zichtzelf te beginnen. Voorwaarde is wel dat je gelooft in wat je kunt en, niet onbelangrijk is, dat je weet wat je niet kunt. Uiteindelijk is niemand ergens vrijblijvend werkzaam. Er moet gewoon gepresteerd worden. I rest my case.
Pi  |   | 
2-04-2010
 | 
05:14 uur
Allemaal wel leuk deze artikelen en websites over leeftijsdiscriminatie, maar er wordt totaal niets aangedaan. Bedrijven discrimineren nog op grote schaal vooral bij sollicitaties.
A  |   | 
2-04-2010
 | 
11:51 uur
Jammer dat sommige werkgevers ondanks alle intelligentie niet in staat zijn om op langere termijn te plannen. Als de tijd straks beter wordt, kunnen de jongeren elders beter verdienen en gaan de ouderen uw deurtje voorbij (of ze zijn zo gedeprimeerd dat ze niet meer kunnen werken, en wie betaalt dat dan?. Het lijkt mij een geval van korte termijnpolitiek!
Ton  |   | 
2-04-2010
 | 
15:15 uur
Bestaat een goed team o.a. niet ook uit een mix die elkaar aanvult en in evenwicht houdt?
Kennelijk missen sommigen die verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van een team inzicht ondanks hun opleidingen.
Dat gemis straalt dan ook vaak van het hele bedrijf af.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van beveiligingscamera’s voor jouw bedrijf?
Waar kun je elektrische raamdecoratie kopen?
Tips bij elektrische raambekleding kopen
reacties
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling (2) 
Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk (1) 
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek  (1) 
84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone (1) 
Hoe geef ik leiding aan vaste medewerkers voor de toekomst? (1) 
Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer  (1) 
Prijs Audi Q4 E-Tron Sportback: minder hoofdruimte, meer geld (1) 
top10
Zo geef je je werknemersbetrokkenheid een boost
Bij 45 procent organisaties moet medewerker meebetalen aan dure opleiding
Vrouwen in IT willen flexibele werktijden en een goed opleidingsbudget
Werknemer vindt het belangrijk dat werkgever investeert in persoonlijke ontwikkeling
Een op de tien overweegt verzekeringen op te zeggen vanwege inflatie
'Iemand heeft een bestand met u gedeeld'
Complexiteit van databeheer groeit evenredig met de diversiteit van cloud-implementaties
Helft Benelux executives is onvoldoende voorbereid op disruptie
Tekort aan security-vaardigheden zorgt voor flink meer beveiligingsincidenten
Werkgevers slaan de plank mis als het gaat om arbeidsvoorwaarden
meer top 10