zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Steeds meer leeftijdsdiscriminatie

7 januari 2008 - Hoewel er allemaal wetten in het leven zijn geroepen om ouderen op de arbeidsmarkt te beschermen, is de houding van Britse werkgever ten opzichte van oudere (en jongere) werknemers helemaal niet veranderd.

Het lijkt er zelfs op dat leeftijdgerelateerde spanningen alleen maar toenemen en er binnen afzienbare tijd nog vaker op leeftijd dan op sekse gediscrimineerd zal worden. Dit blijkt uit Brits onderzoek van Croner onder 2000 werknemers. Een vijfde van de respondenten zegt wel eens gediscrimineerd te zijn vanwege hun leeftijd. Dit is drie procent meer dan het aantal dat zich wel eens gediscrimineerd voelde op basis van zijn/haar sekse. Leeftijd en sekse zijn bovendien de onderwerpen waarover mensen op het werk het meest gepest worden.


Het aantal zaken dat voor de arbeidsrechter uitgevochten wordt, is het afgelopen jaar gestegen met vijftien procent. Nu nog gaan de meeste zaken om seksegerelateerde thema’s, de verwachting is dat het aantal leeftijdsgerelateerde zaken heel snel alle andere discriminatiezaken (inclusief ras, seksuele geaardheid, religie, handicap) zal overtreffen. 

Bewustwording

Deze resultaten bevestigen bevindingen van het Employers Forum on Age, dat afgelopen najaar meldde dat men zich steeds bewuster wordt van leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer. Uit hun onderzoek bleek dat meer dan acht van de tien Britten weet dat het verboden is om onderscheid te maken tussen leeftijdsgroepen op het werk, maar eveneens dat maar liefst zestien miljoen werkenden het laatste jaar getuige was geweest van dergelijke discriminatie. Hoewel seksegerelateerde zaken vaker uitgevochten worden voor de rechter, wordt leeftijdsdiscriminatie vaker waargenomen.
Werkgevers moeten zich er van bewust worden dat termen als ‘te jong’ of ‘te oud’ simpelweg geen enkele rol mogen spelen in het aannemen of ontslaan van personeel 

Meer mensen niet dan wel slachtoffer

Maar er is ook goed nieuws. Uit het onderzoek van Croner blijkt dat driekwart van de respondenten nooit persoonlijk het slachtoffer is geworden van discriminatie op basis van leeftijd, sekse, ras, religie, seksuele geaardheid of handicap. Meer dan acht van de tien is nooit gepest op grond van een van deze onderwerpen.
Niet verrassend is dat meer vrouwen dan mannen zich gediscrimineerd voelen op basis van hun sekse: een vijfde van de vrouwen versus vier procent van de mannen. Bij leeftijdsdiscriminatie speelt de sekse geen rol: elf procent van de vrouwen en tien procent van de mannen heeft dit ooit meegemaakt.
Slechts drie procent van de respondenten zegt weleens gediscrimineerd te zijn vanwege hun ras of handicap, twee procent vanwege hun seksuele geaardheid of religie.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Selfulfilling prophecy belemmert 45-plusser in vinden van een baan
 AVV dient klacht in over leeftijdsdiscriminatie bij ontslag
 Managers blijven tegen grijs plafond botsen
 Babyboomers willen blijven werken
 Personeelsbeleid richt zich teveel op kadootjes voor ouderen
 Personeelsadvertentie vaak in strijd met wet
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
13-01-2008
 | 
14:05 uur
Vaak klopt het niet wanneer we landen met elkaar vergelijken.
Helaas is dit heel herkenbaar en geldt het voor Nederland, België en Duitsland.
Het zal met de cultuur van de werkgever te maken hebben.
Het gaat om geld verdienen en niet erkennen dat werknemers, daar een goed en groot aandeel in hebben.
De mens centraal is en blijft het wondermiddel voor echte goede resultaten ini bedrijven.



REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10