zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager kan zich nu al voorbereiden op de werkplek van 2018

13 januari 2009 - Nu de wereld in de greep is van de kredietcrisis, lijkt het voor de meeste managers niet erg relevant om naar de toekomst te kijken. Maar met de voortschrijdende technologie en elkaar opvolgende veranderingen, is het volgens experts geen overbodige luxe nu al na te denken over de werkplek van 2018.

Een panel van HR-experts en academici, samengebracht door de Amerikaanse website Workforce Managerment, voorspellen dat de werkplek van de toekomst nog mobieler en flexibeler zal zijn dan nu. Er zal nog meer gebruik worden gemaakt van freelancers en interimmers, er zal intern nog meer gebruik worden gemaakt van sociale netwerken en de managementstijl verschuift nog verder richting het collaboratieve model. Virtueel werken

Samenwerking en relaties onderhouden zullen de sleutelwoorden zijn op de werkplek van morgen, een werkplek die steeds meer geografisch en fysiek gescheiden maar technologisch verbonden zal zijn. Informeel management en informele structuren winnen terrein. Virtuele teams zullen een sterke opmars doormaken en communicatie zal steeds meer plaatsvinden middels videoconferenties, e-mail en sms. Het wordt zelfs heel normaal om nauw samen te werken met mensen die u nauwelijks of nooit in levende lijve ontmoet. 

Uiteenlopende meningen

Over de invloed van Generatie Y en de millennium-generatie verschillen de meningen. Waar de ene deskundige stelt dat met hun komst de grenzen tussen werk en privé nog verder vervagen, denken anderen dat de nieuwe generaties weinig invloed zullen hebben aangezien getalenteerde, hardwerkende mensen overal tot hun recht komen, ongeacht hun leeftijd. Ook was er enige onenigheid over het aantal zakenreizen dat plaats zal vinden in 2018. De ene expert denkt dat mensen minder uitgezonden zullen worden, de andere dat er alleen maar meer behoefte zal zijn aan internationale ervaring. 

Leiderschap

Wel was het hele panel het erover eens dat er een grote nadruk zal komen te liggen op sociale verantwoordelijkheid en ethisch management, evenals op werving, opleiding en ontwikkeling. De managementstijl zal minder autoritair en meer gericht op samenwerking worden. Hierdoor moet er nu al nagedacht worden over welke soort managers later nodig zullen zijn en over welke vaardigheden en competenties zij moeten beschikken. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Wat betreft secundaire arbeidsvoorwaarden: die worden steeds persoonlijker en creatiever en zullen naar alle waarschijnlijkheid voorzien in de zorg voor oudere familieleden en huishoudelijke diensten.
Om dit allemaal te realiseren voorziet het panel een grote rol en sterkere profilering van HR en daarmee tevens grotere kansen voor de HR-manager om uiteindelijk CEO te worden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 In Nederland solliciteren vooral flexibele, leergierige en nauwkeurige mensen
 Slecht functionerende collega’s grootste stoorzender op het werk
 'Flexibele workforce heeft onvoldoende kennis en vaardigheden in huis'
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Medewerker van de toekomst is loyaal zonder bonus
 De toekomst van HR en IT ligt aan de andere kant van de wereld
 Laat jongeren online en mobiel hun gang gaan
 Drie tips om managementtalent te vinden
 
 
reacties
 
Caroline  |   | 
20-02-2009
 | 
09:23 uur
Hè wat jammer dat de schrijver niet vermeld staat. Het is overduidelijk dat er anders gewerkt moet worden. Dit heet ook evolutie. Dit bericht is een hart onder de riem voor mensen die dit al jaren roepen. Jammer alleen dat ook uit het aantal reacties blijkt dat dit nog niet leeft onder de managers. Net nu in deze tijd van grote veranderingen is het extra hard nodig om op een nieuwe manier te gaan werken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Is uw volgende zakelijke leaseauto een Tesla?
reacties
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers (1) 
Werknemer neemt vrij voor ziek huisdier (1) 
Werven van nieuwe medewerker kost meer dan 4. 000 euro per persoon (1) 
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe (2) 
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties (1) 
Porsche 911 Speedster heeft een prijs (1) 
Drie handige chat-apps voor op kantoor (1) 
top10
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe
Tja, je kunt natuurlijk alles wel relativeren!
Technologie als retentie- en wervingstool van medewerkers in 2019
Vijf technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen
Drie handige chat-apps voor op kantoor
Data scientists besteden 80 procent van hun tijd aan opschonen en structuren data
Werknemer onzeker of zijn vaardigheden over vijf jaar nog nodig zijn
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties
Tempo Team, KPN en Pathé genomineerd voor Email Awards 2019
meer top 10