zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Boreout net zo riskant als burnout

21 augustus 2008 - Dat je ziek wordt van een te hoge werkdruk is bekend en geaccepteerd. Vijftien procent van de kantoorwerknemers verveelt zich echter zo intens dat dit leidt tot een net zo ziekmakende tegenhanger van de burnout: de boreout.

En dat moeten bedrijven zeer serieus nemen, schrijven de Zwiterse organisatieadviseurs Werder en Rothlin in het managementboek 'Diagnosis Boreout'. Dit meldt onder andere Business Compleet



Symptomen

Symptomen van een boreout zijn moeheid, irritatie en lusteloosheid. Wie weinig te doen heeft op het werk, houdt zijn mond echter vaak uit angst te worden gezien als klaploper. Drukte en tijdgebrek zijn immers het motto tegenwoordog. Maar onderbelasting, verveling en desinteresse kunnen tot net zulke ernstige symptomen leiden als een burnout.


Bron: De Telegraaf, Business Compleet
 
 Doorsturen   10 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien tips tegen verveling op het werk
 Vakantieperiode leidt tot verveling op werkvloer
 Werkplezier veel belangrijker dan lagere werkdruk
 Werkstress en werkgeluk liggen dicht bij elkaar
 
 
reacties
 
Jiani  |   | 
28-08-2008
 | 
17:51 uur
Ik heb een ernstige vorm van een bore out. Ik werk op een afdeling waar ik iedere dag hetzelfde werk moet verrichten. Af en toe val ik zelfs in slaap achter mijn computer. In principe heb ik een kantoor baan dat meer op productie werk lijkt. Met de lopende band maar achter een scherm. Ik moet alleen maar even volhouden totdat ik hier weg ben. Ben elke dag moe omdat ik weinig tot geen prikkels krijg voor mijn hersenen.

IK VERVEEL ME DOOD!

Mijn collegas en mijn werk interesseren mij ook niet. Ik vind het allemaal best en ze doen maar en dat schreeuw ik de hele dag op de afdeling. Af en toe kijk ik om me heen en erger me aan mijn collega's die op levenloze zombies lijken en alleen de vingers heen en weer bewegen (zij hebben het oh oh zo druk). Mijn gedachtengang gaat zelfs zo ver dat ik af en toe het gevoel heb dat ik iedereen op de werkvloer dood wil schieten en dat heet een beetje leven in de tent brengen. Als er iemand is die een hekel heeft op haar werk, dat ben ik.

Silvia Vink  |   | 
29-08-2008
 | 
07:29 uur
De bovenstaande reacties zijn voor mij onbegrijpelijk. Zoek dan een andere baan waar je wel je positieve energie kwijt kan. Ik blijf geen dag in een baan waar ik me in verveel.Echt slappe hap hoor.
rob zandstra  |   | 
1-09-2008
 | 
12:10 uur
Ik denk niet dat hier sprake is van een bore- of burn-out. Hier is iemand geestelijk behoorlijk de weg kwijt, maar hij/zij weigert zelf een stap te doen om dit te veranderen. Deze persoon dient per direct naar een specialist te worden doorverwezen voor haar/hem als persoon heel belangrijk maar ook voor de mensen in haar/zijn omgeving. Belangrijk moet zijn dat deze persoon snel geholpen moet worden om zo geestelijk weer in evenwicht te komen.
J.F. Rijs  |   | 
1-09-2008
 | 
13:16 uur
Vaak heeft bore-out, laten we het verveling op het werk noemen, te maken met gebrek aan overzicht. Veel medewerk(st)ers hebben de neiging hun aandeel in de core van het bedrijf of organisatie niet te willen/of kunnen overzien. Deze kortzichtigheid neemt de spanning in het werk weg.
Laat deze mensen hun rol in het geheel onderzoeken om enig inzicht te verkrijgen in de relevantie van hun aandeel. De ervaring leert dat dit innovatief kan gaan werken.
S Ter Aar  |   | 
2-09-2008
 | 
10:26 uur
Maar Jiani wil toch een andere baan zoeken. Vaak als je met roosters werkt,krijg je ook gauwer bore-out. Want je moet aanwezig voor de klant (voorbeeld helpdesk) Terwijl die geen werk naar je toeschuift.
Jiani hou vol. Zorg dat het prive goed gaat. De weegschaal moet in balans blijven.
Ook raad ik je aan om te gaan leren,als dat lukt. Want mensen met bore-out zijn vaak moe om dit te doen.
Werk kost energie,maar moet ook energie geven.
Anders doe je geen prettig werk.
De meeste bedrijven kijken alleen naar winst. Bedrijven zouden veel meer winst maken als hun medewerkers ook plezier hadden in hun werk.
Maar soms heb je geen andere keuze. Er moet ook brood op de plank komen.
M.A Kleffens  |   | 
2-09-2008
 | 
19:54 uur
Beste Jiani,
Burn-out en bore-out zijn vaak gevolgen van een falend personeelsbeleid. Echter daar heb jijzelf ook aandeel in. Lees je reactie eens van het einde naar het begin?!...'een beetje leven in de tent wil brengen'...Ik garandeer je dat dat vast lukt als jij slaapt achter je computer en je verder afsluit.
Tip: als je weinig te doen hebt (dat maak ik op uit geen prikkels voor mijn hersenen), waarom zorg je dan niet voor prikkels?! Afsluiten voor en een oordeel vellen over collega's (allemaal zombies) voordat je dan ook echt geprobeerd hebt contact met ze te maken, werkt bij geen enkele afdeling of werkgever. Hoe afwisselend de baan ook is. Ik kan mij niet voorstellen dat zij(je collega's) allemaal even stom zijn?!(-) Dat je geen intrinsieke motivatie hebt voor je werk en waarschijnlijk er alleen zit voor het geld (excentriek)lijkt mij geen goede motivator. Zoals de andere schrijvers ook al beamen, werk geeft je energie en voldoening als je een intrinsieke motivatie hebt. Dit betekent het werk spreekt je aan en je stelt jezelf een doel dat niet te gemakkelijk haalbaar is. Door deze ((onbewust)verkeerde) werkkeuze te maken en dus met saai werk te zitten...dat zijn deels de gevolgen van eigen keuzes en de cultuur op je werk. Fouten maken wij allemaal en daar leer je van! ALLEEN jij bent diegene die daar verandering in kan brengen! De eerste hamvraag: ben jij bereid om dat te doen?
De tweede worstvraag: hoe denk jij dat te gaan doen?
Succes!
Sjors  |   | 
8-09-2008
 | 
11:08 uur
''oh, dan zoek je toch een nieuwe baan...'' Bore-out is er juist in gelegen dat je mentaal niet meer uitgedaagd wordt; je verveelt je suf. Ik heb vijf jaar ontzettend hard gelopen; werk van 2 - 2,5 fte gedaan in 1 fte. En dat ging goed. Ik werd uitgedaagd; heb alles bereikt wat er te bereiken valt binnen dit bedrijf... Totdat de stemming omslaat; andere mensen naar de macht grijpen, projecten stil komen te staan; of een tandje terug moeten. Ik moest dus noodgedwongen twee tandjes terug. Ik kon niet meer op die strategische positie zitten waar ik wil zitten. Zaken worden ineens buiten je om geleid. Ik begon me te vervelen; van emailtje naar emailtje te leven. Surfen op internet; privedingen doen op het werk om de tijd maar zo actief mogelijk door te komen. verveelde me suf. Alles heeft ertoe geleid dat ik zo'n 5-6 weken ziek thuis zat. En inderdaad wil je op zo'n moment wel een bom installeren onder het kantoor. Je gaat op zoek naar een andere baan; maar lusteloos als je geworden bent, dat is niet meer eenvoudig. Je straalt geen enkel sprankje energie meer uit.
De remedie? Iniatieven ontplooien! Ook al is het voor je prive. En zorgen dat je van daaruit weer brokjes energie ontwikkelt en van daaruit zo snel mogelijk een andere werkgever; desnoods een klein treetje lager, zodat je weer kan groeien (en bloeien).
Jiani  |   | 
27-04-2009
 | 
20:49 uur
Nou ja, Ik ben sinds oktober 2008 van mijn bore out werk af en ben geemigreerd naar een zonnig land waar veel te doen is en mijn huidige werk biedt veel uitdagingen.
Mijn collega's waren werkelijk zombies, zij waren ook levenloos en ik werkte destijds op een afdeling dat geen groei mogelijkheden boodt voor de individu. Ik heb nu weer leven en lol in mijn werk. Trouwens, ik had best wel een goede contact met mijn collega's destijds. Zij vielen ook af en toe in slaap achter hun pc's en ik wist dat iedereen op zoek waren naar een andere baan. Toen der tijd hadden we een doorloop van 8 collega's per maand die een andere baan hadden gevonden. Hoe is het mogelijk dat een bedrijf meer dan 7 man per maand kwijt raakt? Nou zoals ik eerder zei, ik had een ernstige bore out maar ben nu gelukkig. Nederland verlaten was de beste keuze. Mazel allemaal en veel success met jullie leven ik ga hier gelukkig door met mijn nieuwe leven.
J.F. Rijs  |   | 
28-04-2009
 | 
13:19 uur
Het gras is elders altijd wel wat groener.
Mijn ervaring hierin is, dat daar niet alles rozegeur en maneschijn is. Onzekerheid en veelal steunend op je jeugd proberen veel van deze Nederland verlaters hun ideeën elders te verwezenlijken. Dat is zeker hun goed recht en wie niet waagt kan ook niet winnen, maar laten we niet gaan idealiseren. We moeten overal werken en de beloning in het buitenland is heel vaak niet wat men ervan verwacht had.
Wil je na wat jaren terug naar Nederland, houdt dan goed in de gaten dat er dan nog een AOW-gat te dichten is voor de jaren dat er niet in Nederland gewerkt is.
Het beleven van werkvreugde is het hebben van geestelijke impulsen, niet welk een kantoorsysteem je opdringt, maar wat we zelf in ons hoofd verzinnen.........
Barbera  |   | 
3-12-2013
 | 
10:30 uur
In een bore-out zit je nog sneller dan in een burn-out. Tenminste dat is min ervaring. Vaak heeft het inderdaad te maken met een verandert personeelsbeleid, maar het heeft de laatste tijd ook veel te maken met de crisis. Er is minder werk, er is dus ook minder te doen. Het ene moment zit je in een druk project, het volgende moment is dat project klaar, maar er is nog geen nieuw project voor jou om te doen. Je baas verwacht wel dat je hele dagen aanwezig bent op kantoor, maar hij heeft eigenlijk niet echt iets voor je te doen. Dit is het begin van een bore-out als men daar niet goed op let. En dan kan je wel denken ik ga weg, maar de banen liggen niet meer voor het oprapen, dus waar wil je heen? Probeer inderdaad uitdaging te zoeken voor jezelf, kijk wat je allemaal nog wel kan doen, zorg dat je je niet gaat vervelen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10