zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tijdelijke samenwerking stimuleert innovatie

19 december 2008 - Innoveren is cruciaal voor economische groei, maar hoe komen de vereiste innovaties tot stand? Samenwerking met andere bedrijven en organisaties speelt hierbij een belangrijke rol, zeker via tijdelijke samenwerkingsverbanden.

Uit recent onderzoek van EIM en de Universiteit van Tilburg blijkt namelijk dat innovatie een van de meest genoemde reden is om een tijdelijk samenwerkingsverband aan te gaan. Ook blijkt dat bedrijven met een innovatieve bedrijfsstrategie vaker voor tijdelijke samenwerkingsverbanden kiezen dan bedrijven die minder op innnovatie gericht zijn. Samenwerking populair

In Nederland zijn ongeveer 90.000 MKB bedrijven betrokken bij één of meerdere tijdelijke samenwerkingsverbanden. Dit komt neer op zeventien procent van alle bedrijven uit het MKB. De omvang van tijdelijke samenwerkingsverbanden kan behoorlijk variëren. Aan de ene kant zijn er tijdelijke samenwerkingsverbanden die door twee organisaties worden aangegaan, voor hooguit een half jaar, waarbij maximaal vijf werknemers betrokken zijn. Aan de andere kant zijn er tijdelijke samenwerkingsverbanden door meer dan tien organisaties, voor langer dan tien jaar duren en/of met de inzet van meer dan 100 werknemers. 

Tijdelijk samenwerken

Voor 46 procent van de ondervraagde bedrijven was innovatie (een van) de belangrijkste reden(en) om aan een tijdelijk samenwerkingsverband deel te nemen. Ook blijkt dat bedrijven met een innovatieve bedrijfsstrategie vaker voor tijdelijke samenwerkingsverbanden kiezen dan bedrijven die minder op innovatie gericht zijn. Deze resultaten suggereren dat tijdelijke samenwerkingsverbanden een belangrijke rol spelen bij het innovatieve vermogen van het Nederlandse MKB. 

Bedrijfsvoering

Voor sommige bedrijven is een tijdelijk samenwerkingsverband een eenmalige exercitie. Er zijn echter ook bedrijven voor wie tijdelijk samenwerken een permanent onderdeel van de bedrijfsvoering is geworden. Deze bedrijven hebben regelmatig tijdelijke samenwerkingsverbanden met dezelfde partners en zijn bij veel verschillende tijdelijke samenwerkingsverbanden tegelijkertijd betrokken. Van een tijdelijk samenwerkingsverband is sprake wanneer twee of meer zelfstandige organisaties samenwerken aan het uitvoeren van een bepaalde taak of het realiseren van een bepaald doel, waarbij vooraf is afgesproken wanneer deze samenwerking zal aflopen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie vragen over die zeer noodzakelijke creativiteit
 Informele netwerken stimuleren innovatie
 CIO moet kiezen: technologiemanager of innovatiemanager
 Drie voorwaarden voor innovatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10