zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CIO moet kiezen: technologiemanager of innovatiemanager

6 juni 2008 - Cio's moeten de komende jaren beslissen welke rol ze op zich gaan nemen. Door de toenemende complexiteit van ict en de groeiende vraag van de business kan een cio zich niet meer op alles focussen. Hij moet kiezen: techniek of innovatie.

De rol van de chief information officer (cio) gaat de komende jaren flink veranderen, schrijft Computable. "Cio's staan voor een T-splitsing," zegt Forrester-analist Alex Peters. Cio's hebben aan de ene kant te maken met de druk te innoveren en de toenemende complexiteit van ict. Dit zijn volgens Forrester twee verschillende rollen die niet met elkaar te combineren zijn. 



Taken verdelen

Het analistenbureau denkt dat de cio de taken moet verdelen in een technologiemanager en een innovatiemanager. Peters: "Een technologiemanager houdt zich bezig met de verschillende lagen van een ict-infrastructuur. Hij gaat over zaken als een service oriented architectuur of virtualisatie." De technologiemanager legt verantwoording af aan de innovatiemanager, die door Forrester cio wordt genoemd. De cio concentreert zich op innovatie. Hij houdt contact met de business en de interne en externe technische afdelingen. 

Taal van de business
Bedrijven zeggen vaak dat het lastig is om mensen te vinden die zowel de taal van de business spreken als technisch onderlegd zijn. Volgens Peters komen er steeds meer werknemers die de rol van de cio goed kunnen vervullen, doordat er een geheel nieuwe generatie aankomt. "Er zijn bijna geen mensen meer die niets van ict weten," zegt Peters. 

Cio in directie
Peters vindt het belangrijk dat de cio plaats neemt in de directie. "Als een cio wil innoveren, dan moet hij plaats nemen in het bestuur," zegt Peters. Het gebeurt vaak dat een cio verantwoording moet afleggen aan de financieel directeur. "Een financieel directeur concentreert zich vaak op de cijfers. Dat is geen goede manier om te innoveren." Toch hoeft het volgens Peters niet te beteken dat een cio zijn rol niet goed kan uitoefenen. Dat is afhankelijk van hoe creatief een cio is in zijn ideeën. 

Ict-budget

De vraag wie er verantwoordelijk moet worden voor het budget, is een heet hangijzer onder cio's en directieleden. Peters denkt niet dat een ict-afdeling verantwoordelijk moet zijn voor het ict-budget. Een bestuur moet samen met een cio beslissen hoeveel er per jaar aan ict gespendeerd kan worden en hoe dat per afdeling verdeeld wordt. "Een technologieaankoop moet niet worden overgelaten aan de ict-afdeling. Zij moet wel betrokken worden in het proces," zegt Peters.


Bron: Computable
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf lessen van en voor CIO’s
 Rol CIO vrijwel uitgespeeld
 CIO is ideale verandermanager
 Verandermanager of ict-directeur? CIO mag het zeggen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10