zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Soberheid troef in 2009

17 december 2008 - Krijgt u nog een bonus dit jaar? Wees er zuinig op, want het kan wel even duren voor u er weer één krijgt. Volgens Watson Wyatt zullen veel ondernemingen in 2009 namelijk flink gaan snijden in hun beloningsbudgetten.

Bijna een kwart van de ondervraagde Amerikaanse ondernemingen zijn van plan hun bonussen met tenminste de helft te beperken en elf procent gaat voorlopig zelfs helemaal niets meer uitkeren. Allemaal door de sombere economische vooruitzichten. Lichtpuntje
Dit betekent echter ook dat nog steeds meer dan zes van de tien ondernemingen wereldwijd niet veel slechter te presteren dan verwacht. Slecht negen procent van de Afrikaanse ondernemingen en twaalf procent van die in het Midden Oosten verwachten het volgend jaar veel slechter te doen dan verwacht. Naar verwachting wordt vooral de retail hard getroffen door de crisis, maar zullen bijvoorbeeld de olie- en gassector de crisis redelijk succesvol overleven. Toch wordt er volgend jaar waarschijnlijk overal in de linie flink bezuinigd op salariskosten. Bijna de helft van de ondervraagde bedrijven willen hun salarissen volgend jaar bevriezen of zelfs verlagen. Zestien procent bezuinigt op opleidingen of schaft die zelfs even helemaal af. Een tiende van de bedrijven stopt met het uitbetalen van overuren en zeventien procent snijdt in het aantal uitzendkrachten. De secundaire arbeidsvoorwaarden blijven echter grotendeels intact. 

Belonen en behouden
Het is dus duidelijk dat de zakenwereld over het algemeen moeilijke tijden verwacht. Ira Kay, directeur Managementbeloningen van Watson Wyatt: "Gezien de enorme druk om aandeelhouders tevreden te stellen, is het niet verwonderlijk dat elk aspect van managementbeloningen op een gouden schaaltje gewogen wordt. Bedrijven leggen minder de nadruk op beloningen via aandelen, maar gaan zich volgend jaar meer richten op prestatiegerelateerde beloningen." Bijna één op de vier ondernemingen gaat managementsalarissen bevriezen en een kwart verhoogt de salarissen minder dan eerder voorgenomen. "Het aanbieden van interessante beloningen wordt volgend jaar een van de grootste uitdagingen voor het bedrijfsleven," stelt Andrew Goldstein van Watson Wyatt Amerika. "Bedrijven staan voor de uitdaging om zowel te bezuinigen op salarissen en bonussen als hun toptalent binnen zien te houden." Bijna een tiende van de ondernemingen heeft hiervoor een speciale loyaliteitsbonus in het leven geroepen en een vijfde heeft plannen in die richting.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kerstbonus wordt niet ingezet om crisistekort aan te vullen
 Bedrijfsleven bereidt zich voor op voor harde maatregelen
 Manager merkt gevolgen kredietcrisis
 Bedrijven misbruiken kredietcrisis om ontslagen door te voeren
 Crisis is hét moment om te investeren in opleidingen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10