zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gefaseerde pensionering houdt personeel langer aan boord

4 augustus 2008 - Het is allang niet meer vanzelfsprekend dat u op uw 65ste verjaardag met een gouden horloge het kantoor uitstapt. Steeds meer werkgevers moedigen hun mensen aan om stapje voor stapje met pensioen te gaan om zo de vergrijzing het hoofd te bieden.

Uit onderzoek van Hewitt Associates blijkt dat Amerikaanse werkgevers een enorm tekort aan talent te wachten staat nu een kwart van het personeelsbestand de pensioengerechtigde leeftijd nadert. Ze roepen daarom steeds vaker gefaseerde pensioenregelingen in het leven om dat verlies soepel op te kunnen vangen. Parttime werken is daarbij het populairst. Ook aanvullende pensioenregelingen worden gebruikt om de oudere garde nog even langer aan boord te houden. 



Dubbele winst

"Nu de babyboomgeneratie met pensioen gaat, verliezen bedrijven een schat aan talent, een probleem dat vooral speelt in ondernemingen die werken met specialistische kennis en vaardigheden. En net nu is het aantrekken en behouden van goede werknemers belangrijker dan ooit," stelt Allen Steinberg, partner bij Hewitt Associates. "Tegelijkertijd leiden stijgende medische kosten, een hogere levensverwachting en uitgeklede pensioenen ertoe dat mensen langer door moeten werken, meer moeten sparen of na hun pensioen veel zuiniger moeten leven dan ze gewend zijn. Voor zowel werkgever als werknemer worden gefaseerde pensioneringsregelingen dus aantrekkelijker." 

Eigen keus

Werkgevers onderzoeken ook steeds vaker actief wat werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd naderen nu eigenlijk willen. "De gemakkelijkste – en goedkoopste - manier om dat te doen, is er gewoon naar vragen. Willen ze parttime werken? Een tijd werken en daarna een tijdlang vrij? Werken op projectbasis? Willen ze hun veeleisende managementfunctie behouden of liever een stapje terug doen? Vaak zal het zo zijn dat bestaande flexibele mogelijkheden in het bedrijf al goed aansluiten bij de eisen en wensen van de babyboomgeneratie." Naast het behouden van hun huidige werknemers, kijken bedrijven bovendien steeds meer naar mogelijkheden om gepensioneerden opnieuw in dienst te nemen. 

Vrouwen

Verder bleek uit het onderzoek dat vooral vrouwen het zwaar te verduren hebben als het op pensioen aankomt. Ze moeten niet alleen meer sparen dan mannen, maar het is ook moeilijker voor hen dat bedrag bij elkaar te krijgen. Vrouwen verdienen immers vaak minder, neigen eerder naar conservatieve beleggings- en spaarconstructies, leven gemiddeld langer en krijgen zodoende bovendien te maken met hogere medische kosten.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander wil flexibele AOW-leeftijd
 Beperking pensioenopbouw nodig op gespannen arbeidsmarkt
 Generatie X kan misschien wel nooit met pensioen
 De hele wereld maakt zich zorgen over zijn pensioen
 Management belandt in vacuüm
 
 
reacties
 
t.maas  |   | 
14-08-2008
 | 
16:17 uur
Het is nauwelijks interessant om part-time na pre pensionering door te werken gezien de financiele consequenties.
Indien ik boven een (lage) bijverdienmarge kom
wordt ik gekort op mijn pensioen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10