zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Management belandt in vacuüm

24 oktober 2007 - Terwijl de ervaren managers uit de babyboomgeneratie langzamerhand met pensioen gaan, doen ondernemingen nog steeds erg weinig om het vacuüm aan de top dat hierdoor ontstaat op te vullen. Ook de groeiende dreiging van opkomende economieën krijgt bar weinig aandacht. Uit onderzoek van IBM in 40 landen blijkt dat driekwart van de HR-managers zich zorgen maakt om het gebrek aan nieuwe leiders. En daarmee is hun groei in gevaar.

Aantrekkelijk klimaat


"Het is essentieel dat ondernemingen toekomstige leiders weten te ontwikkelen die bestand zijn tegen de eisen die op dit moment aan hen gesteld worden, personeel kunnen motiveren, veranderingen aan kunnen sturen en de basis weten te leggen voor toekomstige groei," zegt Tim Ringo van Global Business Services. "Effectief leiderschap leidt niet alleen individuen door turbulente bedrijfsomstandigheden, maar creëert tevens een klimaat dat talenten aantrekt en behoudt. " Een van de oplossingen die hij aandraagt is het roteren van (potentiële) managers over diverse afdelingen en landen om hun leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. 

Toekomst
Nog een uitdaging die in het onderzoek aan het licht kwam was de overdracht van kennis van oudere naar jongere werknemers. De helft van de respondenten zegt bovendien dat hun onderneming problemen heeft met het snel ontwikkelen van vaardigheden om huidige en toekomstige problemen het hoofd te kunnen bieden. Meer dan een derde zegt dat hun werknemers de vaardigheden hiervoor ontberen. "De onderneming die nu al weet welke vaardigheden in de toekomst nodig zullen zijn en vervolgens een werknemersbestand op weet te bouwen dat die zo efficiënt mogelijk levert, zal de concurrentiestrijd in de toekomst winnen," stelt Randy MacDonald, senior vice president HR van IBM. 

Veranderingen

Bijna de helft van de onderzochte ondernemingen heeft het personeelsverloop toe zien nemen in de afgelopen twee jaar. Velen denken dat hun reputatie genoeg is om de benodigde mensen binnen te krijgen en te houden. Minder dan een vijfde zegt dat personeelsbehoud topprioriteit heeft. Slechts veertien procent geeft echter aan dat hun personeel zich goed aan weet te passen aan veranderingen. Amper dertien procent weet precies aan welke vaardigheden de onderneming behoefte heeft in de komende drie tot vijf jaar. Even weinig zijn in staat om individuen met specifieke expertise aan te wijzen. Een schamele acht procent koestert een effectieve samenwerking tussen de aanwezige managers. En juist dat soort zaken dingen voorspellen of een onderneming succesvol in kan springen op alle mogelijke toekomstscenario’s.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Helft werknemers solliciteert onder werktijd
 Ook bedrijven moeten investeren in ICT-skills
 Citizen development als oplossing voor de uitdagingen op de IT-afdeling
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Talentmanagement grootste uitdaging voor Europese manager
 CEO-opvolging ondergeschoven kindje
 Managers blijven tegen grijs plafond botsen
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
24-10-2007
 | 
08:26 uur
Op de eerste plaats is het vreemd dat het oude instrument van job rotation weer eens van stal wordt gehaald. Dat was, dacht ik, een mislukt experiment, een P-boer op Controling, dat werkt nu eenmaal maar zelden.
Employability, de mensen niet aannemen voor een baan, maar voor een loopbaan, kan wel bijdragen aan het vasthouden van mensen. Onderdeel is management development, maar de vraag is of dit instrument nog wel kan werken. Het trainen van managers kost jaren en aangezien organisaties momenteel zeer snel veranderen is het maar de vraag of je de mensen de juiste vaardigheden bijbrengt, gedurende de training veranderd de maatschappij wellicht een paar keer.
Bedrijven die hun organisatie en medewerkers zo weten in te richten en te scholen dat ze in staat zijn om snel te veranderen zullen een toekomst hebben en overleven. Dat vereist een vergaande flexibilisering. Ik voorzie dan ook dat bedrijven in de toekomst slechts een kleine kern van vaste medewerkers zullen hebben, omringd door diverse schillen van flexibele medewerkers. Iedere situatie vraagt andere competenties, het ene moment heb je veranderaars nodig, het andere moment beklijvers. Ook het management zal niet aan verdere flexibilisering kunnen ontkomen.
SQ Trainingen  |   | 
29-10-2007
 | 
12:36 uur
Hoe wij de wereld waarnemen heeft invloed op onszelf en op de omgeving. Als we onze eigen waarneming veranderen, worden we meer bewust van onszelf en de omgeving. Als we de geest slechts oppervlakkig gebruiken, hebben we weinig kracht.
Als we de intensiteit vergroten, als we ons meer focussen, heeft dat invloed op het resultaat. Door het denken in mogelijkheden, open te staan voor nieuwe ervaringen, waar te nemen vanuit andere invalshoeken, wordt ons bewustzijn vergroot. Het vergroten van bewustzijn heeft als effect dat de intelligentie van elk individu breder ingezet kan worden. De deur naar een wereld vol mogelijkheden kan worden opengezet. Dit leidt tot een continue persoonlijke groei en nauwere samenwerking. Juist door een werkomgeving te creeren waarin mensen ''echt'' gezamenlijk werken aan een doel, zal het verloop minder zijn. Mensen veranderen situaties zelf en mensen kunnen en willen daarin mee veranderen, vernieuwen. Hiervoor is ruimte en openheid nodig en dat kan met meer bewustzijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
reacties
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (1) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
NCD: SER-advies vrouwenquotum onverstandig (1) 
Nederland oordeelt: de ideale manager is een 40-jarige man (1) 
top10
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Drie populaire project management apps voor managers
Topmanagers ABN Amro, FrieslandCampina en Johnson & Johnson in finale Young Captain Award
Genderdiversiteit ver te zoeken in de VC- en startupsector
Coaching populairder dan ooit
Een derde van de technische vacatures pas na zes tot twaalf maanden vervuld
Bedrijven niet tevreden met eigen innovatieprestaties
In 2030 is een kwart minder inzetbaar door werkgerelateerde stress
Voorkom plasticvervuiling met het businessmodel van de toekomst
meer top 10