zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Blanke man krijgt hoogste bonus

8 oktober 2008 - Bonussen liggen momenteel onder vuur. En nu blijken ze ook nog beïnvloed door sekse en ras. Professor Emilio Castilla van de Sloan School of Management stelt dat blanke mannen hogere bonussen krijgen dan hun collega’s uit minderheidsgroepen met dezelfde opleiding, ervaring en leidinggevende.

Dergelijke discriminerende beloningen kunnen alleen verholpen worden door meer toezicht en transparantie in de manier waarop prestatie vertaald wordt naar beloning, stelt Castilla. Het verschil komt zelfs voor in ondernemingen die alles op alles zetten om te zorgen dat leidinggevenden eerlijk en onbevooroordeeld oordelen over prestaties. Het lijkt erop dat het daarna mis gaat. Ofwel wanneer een afdelingshoofd of iemand van HR de hoogte van de beloning vast moet stellen; ofwel wanneer diegene al dan niet akkoord moet gaan met de bonus of salarisverhoging. Onopgemerkt

Hoewel meer transparantie deze vorm van discriminatie zal verminderen, zijn er meerdere redenen waarom de ondoorzichtigheid blijft bestaan, stelt Castilla. Zo zijn jaarlijkse salarisverhogingen vaak niet zichtbaar voor collega’s, zodat vergelijking niet mogelijk is en eventuele oneerlijkheid verdoezeld wordt. Ook zijn de jaarlijkse verhogingen vaak zo klein, dat verschillen tussen werknemers over het geheel genomen niet opvallen. Komt bij dat werknemers gemiddeld maar 2,7 jaar voor een onderneming werken en op die manier de lange termijn impact van kleine verschillen nooit naar voren komt.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beloning voor Fortis topman te hoog
 Nóg meer bonus voor Groenink
 Tien tips om te onderhandelen over prestatieloon
 Man krijgt duurdere auto en hogere bonus
 
 
reacties
 
Dennis Coelingh  |   | 
8-10-2008
 | 
08:30 uur
De ondoorzichtigheid van salarissen, bonussen en vehogingen is altijd al zo geweest en behoort ook zo te blijven. Als een leidinggevende een verhoging krijgt op basis van presteren, alsmede de bonusregeling uitgekeerd krijgt, moet dat dan direct transparant zijn binnen de organisatie? Ik denk het niet. Ook de transparantie wil negatief uitpakken en diskussie uitlokken.
Op niveau werkt men al sinds mensheugenis op basis van periodieke persoonlijke prestatie indicatoren en beoordelingen gekoppeld met verhogingen en de bonus en dat moet ook individueel blijven.
U.R.A Fraenk  |   | 
8-10-2008
 | 
12:15 uur
Wat een ontdekking. Vertel me iets wat ik nog niet weet. Het is echt niets nieuws onder de zon. Echter zal dit veranderen en niet doordat men eerlijk en oprecht wordt, maar meer omdat de machtsverhoudingen zullen verschuiven. Wait and see.
Dennis Coelingh  |   | 
9-10-2008
 | 
19:34 uur
Wait and see? de machtsverhoudingen veranderen niet zomaar. Dat is nooit geweest en in de primaire beginselen gebeurt dit niet.
Ook de vakbonden proberen al jaren vergeefs hierin zaken te wijzigen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10