zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bonus in ruil voor slechte prestaties

2 september 2008 - Is het inderdaad nodig flink in de buidel te tasten voor een goed presterende manager? Patterson Associates ging op onderzoek. Wat bleek? Het maakt weinig uit of de top de hemel op aarde voorgeschoteld krijgt of juist niet.

De beloning van de gemiddelde Britse topmanager is het afgelopen jaar immers tien procent gestegen, terwijl de gemiddelde aandeelwaarde met 21 procent kelderde. 



Lange termijn

Waar lange termijn beloningen gebruikt worden als manier om de prestatie op te krikken, blijken bonussen vaak aangewend om de slechte prestaties te ‘compenseren’. Hoe slechter de onderneming presteert, hoe meer salaris en bonussen uitgekeerd worden. Ook een groot managementverloop blijkt een positief effect te hebben op de salarissen. De onderzoekers suggereren dat slechter presterende bedrijven op deze manier ‘goed’ proberen te maken dat hun lange-termijn beloningssystemen immers niets of minder op gaan leveren en hun managers dus op deze manier willen compenseren.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beloning voor Fortis topman te hoog
 Nóg meer bonus voor Groenink
 Geld laat topmanager echt harder lopen
 Explosieve stijging jaarlijkse bonussen
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
2-09-2008
 | 
08:05 uur
Ik denk dat als ik vroeger van mijn docent ''methoden en technieken van onderzoek'' een zware onvoldoende en veel strafwerk had meegekregen als ik de resultaten van onderzoek zo suggestief zou interpreteren.
Maar ja, het is weer koren op de molen voor het Links Populisme vrees ik.
Verloop van management heeft volgens mij eerder invloed op de beloningen omdat een goede manager nu eenmaal duurder is dan een slechte. Alle waar is naar zijn prijs, sprak mijn oma vroeger al, en mijn oma was een wijs mens!
Ton  |   | 
2-09-2008
 | 
15:10 uur
Pech voor mij. Ik heb in het verleden voor twee bedrijven gewerkt die wegens tegenvallende resultaten de stekker eruit hebben getrokken en nooit een bonus gekregen van ze.

Bij AH krijg ik wel bonus, ik heb zelfs een bonuskaart gekregen!
Ron Ladage  |   | 
8-09-2008
 | 
12:22 uur
We kunnen niet alles op de linkse groepen gooien Ad, helaas te veel voorbeelden van slecht management en dan beloont worden met een geweldige bonus.
Ziekenhuizen in Zeeland recentelijk voorbeeld en een zorginstelling, die 2 miljoen te kort komt (reden de overheid volgens de managers) en dus 1 directeur met 2 jaarsalarissen, en een bonus naar huis stuurt.
Het personeel dat nu moet verdwijnen kunnen een bonus krijgen (moeten ze wel zelf ontslag nemen) van bruto 1000 euro. Vind je het dan vreemd dat werknemers dit niet meer serieus nemen.
De huidige managers hebben één ding goed geleerd in hun opleiding, hoe sluit je een contract met het bedrijf.
Ik ben absoluut niet links te noemen, maar ik wordt hier toch wat moe van.
Dit heet in de volksmond legaal stelen, fraude plegen, maar ook onze overheid doet hier stug aan mee, inclusief de linkse partijen.
En wat nu plaats vindt, de Balkenende norm voor salarissen is ook niet de juiste aanpak.
Eigenlijk vindt ik de norm voor de huidige premier al veel te hoog, kijkend naar zijn prestaties.
Zoals het al jaren gaat het regent boven en wanneer het meevalt druppelt het op de werkvloer, wanneer het om sociale plannen gaat, na de zoveelste miskleun van een manager.
Ad de Beer  |   | 
8-09-2008
 | 
15:09 uur
@Ron,

LInks populisme wordt ook door rechts bedreven, ook het werkje van Mark Rutte blinkt er in uit. Iedereen noemt het ''Politiek correct'' overigens, maar het is niks meer dan het nablaten van de schreeuwende minderheid.
Maar dat doet niet ter zake.
De casus die je beschrijft is gewoon een miskleun van de vakverenigingen, die mogen nooit instemmen met een dergelijke afvloeiings regeling.
Kijk maar eens naar de regelingen bij NedCar. De 1000 man die nu weer terugkomen zijn er niet slechter van geworden.
Als management kun je natuurlijk een belachelijk bod doen, als de VV's dat accepteren dan zijn ze gewoon dom bezig.
Als ik naar de prestaties van dit kabinet kijk dan is de riante wachtgeldregeling die deze incompetente mensen krijgen natuurlijk vele malen erger dan een gouden mes in de rug van wie dan ook. Reken maar uit dat Balkie al snel 8 jaarsalarissen meekrijgt als je het kapitaliseert.
En maar roepen dat het bedrijfsleven te hoge vergoedingen betaalt. Symboolpolitiek, het naschreeuwen van actie en lobby groepen die met hun gezeur onze maatschappij gewoon onleefbaar maken. Dat noem ik links populisme dus.
Ron Ladage  |   | 
8-09-2008
 | 
16:07 uur
Bedank voor de reactie Ad.
Er zijn bedrijven die op een verantwoorde manier met hun personeel omgaan, maar daar hoor je niets van.
Managers die hun bedrijf goed leiden, daar heb ik geen enkel probleem mee, ongeacht wat ze verdienen, daar moet je als overheid ook van afblijven.
Een maximaal salaris afspreken in oud-communistisch (maar ook daar liep de top elke regel niet voor zichzelf gelden), dus begin daar in het kapitalisme niet aan.
Maar in de zorginstellingen is het behoorlijk mis aan het gaan, door regeltjes, zowel door de overheid als door de verzekeringsmaatschappijen en daar heeft een vakbond gewoon geen grip op.
Het liefst zie ik dat werkgever en werknemer uit de impasse komen, maar door de machtsverhoudingen werkt dat erg slecht. Ook de medezeggenschap werkt niet zoals het zou kunnen, deels door de houding van de werkgever en deels door de oubollige wijze, waarop de instituten de medezeggenschappers opleiden.
Kortom er is nog veel te doen voor ons idealisten!
Ton  |   | 
11-09-2008
 | 
17:32 uur
Hoewel men nog steeds de ouderwetse stempels opdrukt van links en rechts, zie ik toch weinig verschil. Men speelt simpelweg een spelletje. Ik heb geen vertrouwen meer in de politiek. Zou er een indicator bestaan voor politiek vertrowen dan sloeg hij bij mij uit naar het absolute nulpunt. (dat ligt bij -273 graden celcius voor temperatuur)
Natuurkundigen zeggen dat bij die temperatuur materie uit elkaar valt.

Welnu slechter kan niet dus kan het alleen maar beter worden wat mij betreft.

Groet,

Ton










REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10