zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Verzuim zit tussen de oren'

28 augustus 2008 - Het merendeel van de mkb-ondernemers (59 procent) maakt zich zorgen over de gevolgen van verzuim zoals het stilliggen van werk en het verlies aan opbrengsten. Toch wordt het thema nauwelijks aangepakt binnen de onderneming.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Fortis ASR.


Driekwart van de mkb'ers houdt zich niet of nauwelijks bezig met preventieve maatregelen om verzuim terug te dringen dan wel te voorkomen. De acties die wel ondernomen worden, lijken voornamelijk gericht op de mentale gezondheid van medewerkers. ´Verzuim zit vaak tussen de oren door gebrek aan motivatie of betrokkenheid´, zo zegt een meerderheid van de ondernemers (53 procent). 

Ongezonde levensstijl

Bij het aannemen van nieuw personeel houden kleine ondernemers de gesteldheid van toekomstig personeel scherp in het vizier. Twee op de vijf mkb'ers geeft toe bewust of onbewust te letten op de gezondheid van de sollicitanten. Een ongezonde levensstijl van een werknemer ervaart ruim een op de tien ondernemers ronduit als ergerlijk. Werknemers die na een druk weekend verzuimen op de maandagochtend, is daarbij ergernis nummer één. 

Sporten

Desondanks steekt het mkb de hand niet in eigen boezem om tegemoet te komen in een gezonde(re) levensstijl van de werknemer. Vooral sporten wordt slechts mondjesmaat aangemoedigd: van de mkb-ondernemers ziet 44 procent juist de negatieve gevolgen van sport. Volgens hen leidt sport tot blessures met ziekteverzuim tot gevolg. Bovendien is een preventief verzuimbeleid, waarbij bijvoorbeeld fitnessabonnementen worden aangeboden door de werkgever, volgens meer dan eenderde van de mkb'ers niet haalbaar. Bijna de helft is van mening dat verzuimbeleid alleen kans van slagen heeft bij grotere organisaties, waar het hoog op de agenda van het management of de leidinggevenden staat. 

Gezonde levensstijl

De maatregelen die mkb'ers wel treffen tegen verzuim, richten zich op 'het uiten van waardering naar de medewerkers' (33 procent) en 'aandacht voor een gezonde werkplek' (25 procent). Volgens Kees van Westerlaak, adjunct-directeur Zorg Inkomen van Fortis ASR is dit onvoldoende. "Juist bij kleine ondernemingen ligt de continuering van een bedrijf volledig in handen van slechts enkele werknemers. Uit ervaring zien we een direct verband tussen uitval van personeel en bedrijfsstilstand, wat soms zelfs leidt tot faillissement. Toch heeft 70 procent zich niet verzekerd voor loondoorbetaling bij uitval of verzuim. Slechts zeventien procent van de mkb'ers stimuleert een gezonde levensstijl, terwijl het stimuleren van persoonlijke factoren juist bijdraagt aan een verhoging van de productiviteit en werktevredenheid."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer zelf op laten draaien voor verzuimkosten is minder makkelijk dan het lijkt
 Zieke werknemers moeten uren inhalen
 Langdurig ziekteverzuim eindelijk te voorspellen
 Vijf tips om effectief om te gaan met verzuim
 Drie tips voor gezonder personeel
 
 
reacties
 
Frans van Dillen  |   | 
3-09-2008
 | 
12:13 uur
Visie op verzuim

Op 27 augustus stelde u op uw site in het artikel “Verzuim zit tussen de oren” dat motivatie en betrokkenheid belangrijke factoren zijn die het verzuim bepalen. Dit is niet alleen bij MKB-ers het geval merken wij in de praktijk. Tevens grotere organisatie kampen met dit probleem.

Wat bijzonder jammer is; verzuim heeft een negatieve lading gekregen in Nederland. Leidinggevenden zitten vaak met de handen in het haar als het om verzuim gaat. Verzuim verdient beter! Je kunt verzuim ook positief benaderen. Verzuim als braakliggende productiviteit, als kans voor rendementsverbetering.

Wanneer een onderneming dit doet zal niet alleen het rendement verbeteren, ook de werkdruk zal lager worden en het arbeidsklimaat beter!

Frans van Dillen
Brezza
06-12118345
Brezza is onderdeel van Human Capital Scan te Naarden

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10