zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager wordt zeldzaam maar werkt wel langer door

26 augustus 2008 - Nu al zijn er 25 procent minder leidinggevenden dan tien jaar geleden. Dat roept de vraag op of managers in de toekomst überhaupt nog nodig zijn. En wat hun taken dan nog zijn. Trendwatcher Adjiedj Bakas werpt op Management Team een blik in de toekomst.

"Vroeger was een baas broodnodig maar tegenwoordig is kennis veel meer en beter verspreid over verschillende medewerkers en afdelingen, werken mensen veel zelfstandiger en is een baas alleen nog nodig om leiding te geven." 



Thuiswerk

Bovendien werken steeds meer mensen thuis en ook dat vraagt om een andere manier van leidinggeven. Niet presentie maar resultaat telt. Ook de pensioenleeftijd schuift op, iets dat eveneens gevolgen heeft voor de manier van leidinggeven. Bakas: "Toen de AOW ingevoerd werd, werden mensen niet veel ouder dan 66. Tegenwoordig worden we, mede door de verbeterde gezondheidszorg, veel ouder en is het voor de samenleving niet op te brengen dat we allemaal op of zelfs voor ons 65e stoppen. Tegelijkertijd zie je dat mensen zich kapot gaan vervelen nadat ze met pensioen zijn gegaan. Nog een reden om langer door te werken."


Bron: Management Team
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Toekomstige leiders: samenleving moet veranderen
 Toekomstige topmanager stelt nieuwe prioriteiten
 Is de toekomst virtueel?
 De werkplek van de toekomst: thuis terwijl u op oma past
 
 
reacties
 
simon stoltz  |   | 
26-08-2008
 | 
14:50 uur
Het is natuurlijk geen onlogische ontwikkeling, dat er minder managers nodig zijn. Er worden inderdaad andere kwaliteiten gevraagd van managers dan alleen maar baas zijn. Ik ga er ook van uit dat dit zich ook verder zal voortzetten. Het feit dat medewerkers zelfstandiger, beter opgeleid en mondiger zijn en dat er meer thuis wordt gewerkt, betekent niet dat er minder leiding gegeven moet worden; wel anders. Uiteraard zal resultaat een belangrijke factor daarin zijn, maar dat kan alleen goed blijven gaan wanneer er een leidinggevende is die in staat is zijn/haar mensen tot ontwikkeling te brengen. Alleen naar resultaten kijken en verder niets (lees: geen leiding geven) is de doodsteek voor iedere organisatie.
dennis  |   | 
28-08-2008
 | 
14:01 uur
een baas is nog steeds een verkeerd beeld wat de meeste mensen hebben van een manager.
de Manager met bugettaire eindverantwoording is niet meer de leider van vroeger. De laatste jaren wordt er zakelijk harder geknokt voor de bekende KPI's en richting personeel via de HRM gedachte wordt er gestuurd, zonder harde hand. dit vergt overlegkunde en overtuigingskracht. Deze groep wordt vanzelfsprekend minder, maar zonder goede managers is een bedrijf stuurloos.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10