zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De werkplek van de toekomst: thuis terwijl u op oma past

17 maart 2008 - Nu de bevolking snel vergrijst, gaan werknemers steeds mee moeite ondervinden om hun baan te combineren met de zorg voor oudere familieleden. Een demografisch probleem dat grote invloed zal hebben onze de manier van werken.

Dit voorspelt het Britse Chartered Management Institute dat zich boog over de vraag hoe de werkplek er in 2018 uit zal zien. Ook voorspelt het Instituut dat miljoenen mensen dankzij de technologie tenminste een deel van hun tijd thuis kunnen werken dan. Die situatie zal echter geen ontspannen toestand zijn waarin werk en privé effectief gecombineerd worden, maar juist veel stress opleveren. Werknemers zullen 24 uur per dag moeten worstelen om de zorg voor kinderen en ouderen te combineren met continue bereikbaarheid en internationale markten. Geen betere balans tussen werk en privé dus, maar eerder een steeds grotere vervaging tussen die twee. Intelligente computers

Een van de meest futuristische scenario’s waarvan het CMI melding maakt, bevat hologrammen, robotten en ‘intelligente’ computers. Zorgwekkend voor managers is de voorspelling dat hun plek uiteindelijk (deels) ingenomen zal worden door robotten met kunstmatige intelligentie…. Verder besteedt het rapport aandacht aan het mogelijke gebruik van microchips die geïmplanteerd worden in de hersenen van werknemers om hun vaardigheden, geheugen en/of kennis te verbeteren, en zelfs om het gedrag in de gaten te houden en te beïnvloeden. Hoewel veel van de ondervraagde managers dergelijke bio-chips behoorlijk vergezocht vinden, denkt driekwart wel dat ‘virtuele werkplekken’ normaal zullen worden en geloven negen van de tien dat er nog meer virtueel contact tussen werknemers zal plaatsvinden. Dat contact zal tot stand komen via snelle verbindingen en hologramtechnologie zodat mensen ‘virtueel’ aanwezig kunnen zijn op vergaderingen. 

Cyberslagveld

Het internet zal in de toekomst meer en meer dienst doen als cyberslagveld waarop terroristen aanslagen uitvoeren op computersystemen en virussen verspreiden. Het belang van ‘virtuele dammen’, meerdere backups en ‘intellectuele eigendomsbanken’ groeit rechtevenredig met dat risico. 

Machtsverschuivingen
Ook de structuur van veel ondernemingen kan drastisch veranderen: aandeelhouders krijgen steeds minder rechten terwijl werknemers steeds meer macht krijgen. Functies en banen kunnen zelfs vervallen als ze een effectieve samenwerking in de weg staan en bedrijven worden steeds meer gedwongen zich aan te passen aan de levensstijl van hun werknemers.
Teams zullen steeds vaker bestaan uit mensen van verschillende leeftijdsgroepen; vrouwen krijgen steeds meer te zeggen en steeds hogere posities. Iets dat zijn weerslag zal hebben op de manier van leiding geven. Ook jongeren krijgen steeds meer macht en zullen steeds vaker weigeren ‘zinloos’ werk uit te voeren.
Grote ondernemingen worden nog internationaler en machtiger, sommigen misschien zelfs invloedrijker dan overheden. Aan de andere kant zullen er steeds meer ‘virtuele’ bedrijfjes ontstaan, kleine ondernemingen zonder traditioneel kantoor. 

Milieu

Uiteraard vereisen milieuvraagstukken in 2018 nog steeds veel aandacht. De druk om minder CO2 uit te stoten – samen met de behoefte om meer tijd met het gezin door te kunnen brengen – zal er eveneens aan bijdragen dat steeds meer mensen steeds vaker thuis werken. 

Verschuiving

Aan managers de taak om hun emotionele intelligentie aan te spreken en nu al in te spelen op de veranderende manier waarop mensen in de toekomst willen werken. Aanwezigheid wordt minder belangrijk, prestaties en een goede balans tussen werk en privé des te meer.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
 Financiële dienstverleners kwetsbaarder voor storingen door certificaten
 Vier tips voor een relaxte (digitale) zomer
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe ziet marketing er in 2020 uit? Tien visies
 Europese CEO ziet toekomst somber in
 Manager is straks bang voor China, Wall Street en eigen partner
 In 2016 werkt iedereen thuis
 
 
reacties
 
Duco Douwstra  |   | 
17-03-2008
 | 
10:30 uur
Laten we allereerst eens de zinloze werk en regelgeving inventariseren en strafbaar stellen. Dus als de overheid, de burger of ondernemer aantoonbaar zinloze werkzaamheden, laat verrichten, zoals onzinnige formulieren invullen, onnodige vergunningen aanvragen, zinloze administratie te verrichten en talloze andere onzinnige werkzaamheden. Dan moeten de burgers tegen de betrokken ambtenaren of politiek een proces-verbaal op kunnen laten maken, en het o.m. om vervolging vragen. Waarna deze vooraf gewaarschuwde personen persoonlijk strafbaar gesteld en beboet kunnen worden.
Marijke  |   | 
19-03-2008
 | 
19:13 uur
Ja neem ik lekker de ouwetjes van het werk mee naar huis om op mijn vader te passen, wat een iedee zeg is er niks anders te verzinnen.
PP Madjid  |   | 
21-03-2008
 | 
13:11 uur
De bio chip is niet zo ver gezocht.
Inmiddels wordt er al daadwerkelijk mee geexperimenteerd voor de behandeling van Alzheimer en Parkinson. Een werkelijke implementatie zal met enige jaren dan ook volgen.
Een volgende denkbare stap is een meer luxe chip om toch al goed geheugen te verbeteren of meer capaciteit te geven.
Verder is het artikel wel erg pessimistisch over de toekomst, maar het kan geen kwaad wat te fantaseren over hoe het zou kunnen gaan. Vooruitzien is regeren, nietwaar?
lylewen  |   | 
22-03-2008
 | 
11:43 uur
Wat een gedoe toch he,kinderen en ouderen. Kinderen naar het dag-verblijf en ouderen? Wat moet je daar nu mee.Behalve als oppas oma/opa gebruiken.Waarom kunnen ouders toch wel kinderen groot brengen, maar hebben kinderen geen tijd/zin voor de ouders? Spijtig.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
De top tien meest schaarse beroepen in Europa
Drie manieren om ‘bad hires’ te voorkomen
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
De twintig populairste steden deze zomervakantie het populairste
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
meer top 10