zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier boodschappen om te onthouden over ‘Personal branding’

25 augustus 2008 - Nadat u het boek "Personal branding, leiderschap vanuit authenticiteit" van Hubert Rampersad heeft gelezen beseft u waarschijnlijk dat het vrijwel onmogelijk om alle details van de vier fasen van het authentieke personalbrandingmodel te onthouden.

Dave Ulrich, Professor aan de University of Michigan, en co-auteur van de internationale bestsellers ‘Leadership Brand’ en ‘HR Value Proposition’ helpt u sommige van de boodschappen uit dit boek te onthouden en vertelt hoe zij op u en uw persoonlijke en professionele leven kunnen worden toegepast. Reflectie

Natuurlijk kunt u terugvallen op enkele van de simpele en elegante modellen voor persoonlijke en organisatieambitie, doelen, kritische succesfactoren en acties. Hubert Rampersad heeft gevoel voor het ontwikkelen van begrijpelijke concepten voor het analyseren van belangrijke zaken. U kunt ook reflecteren op de vele zelf- en organisatiediagnose vragen die u inzicht in uw brand en het corporate brand bieden. Deze mentale modellen en de hieraan gerelateerde onderzoeksvragen zullen u helpen te begrijpen waar u vandaag de dag staat zodat u kunt komen waar u morgen wilt zijn. 

Focus
Ulrich: "We hebben de neiging van boeken en ideeën te houden die onze gedachten bevestigen en informeren. Beiden zijn waar voor mij bij dit boek. Met mijn collega’s Wayne Brockbank, Norm Smallwood en Jon Younger hebben we nagedacht, gedebatteerd en geschreven over zaken die gerelateerd zijn aan de organisatie, leiderschap en personal brand. We zijn gefocust op het helpen van leiders om hun vaardigheden te ontwikkelen, hoe talenten binnen een organisatie te cultiveren en hoe P&O-praktijken te gebruiken om waarde te creëren en vast te houden. Veel van de thema’s in dit boek bevestigen onze gedachten. Maar, dit werk informeert onze gedachten ook en helpt ons vooruit te komen in wat we weten en doen. Terwijl iedere lezer unieke inzichten opdoet uit dit boek, zal ik proberen enkele van mijn belangrijkste bevinddingen samen te vatten." 

1. Personal brand bestaat

"Of we het nu willen of niet, we hebben allemaal een personal brand; een identiteit waarmee we bekend staan bij degenen die ons het beste en het minste kennen. Deze persoonlijke identiteit stuurt signalen uit over hoe we behandeld willen worden en filtert hoe anderen zich met ons verbinden en omgaan. Wanneer ons personal brand impliciet en onbewust is kunnen we verbaasd staan over hoe we met anderen omgaan. Wanneer ons personal brand bewust en gedisciplineerd is kunnen we vorm geven aan hoe we behandeld worden. Onze levens zijn veel minder ingewikkeld wanneer we ons personal brand identificeren en hiernaar handelen. Wanneer we duidelijk zijn over ons personal brand zullen anderen ons respecteren en ons helpen ons brand te behouden. Als we niet helder zijn over ons personal brand, en ons gedrag varieert, zullen anderen niet weten hoe ze ons moeten behandelen en zullen we worstelen voor consistentie in ons leven." 

2. Een personal brand kan worden gecreëerd en ontwikkeld
"Toen ik besloot dat ik leraar wilde worden erkende ik dat spreken voor een publiek niet mijn sterke punt is. Als een sterke introvert vond ik het moeilijk om voor grote groepen te staan. Toch wist ik dat als ik een goede spreker wilde zijn ik de angst door vertrouwen moest vervangen. Ik wilde een reputatie als een goede en gedachtevolle leraar ontwikkelen. Dus ging ik de beste professoren op de universiteit van Michigan en andere plaatsen observeren. Ik maakte aantekeningen: niet zozeer over wat zei vertelden, maar over hoe zij dit brachten. Ik experimenteerde met lesstijlen en aanpakken. Ik zocht naar gedetailleerde feedback over hoe mijn inspanningen werkten. Ik dacht na over wat ik zei en hoe ik het zei. Ik maakte aantekeningen voor mezelf over wat werkte en wat niet werkte bij presentaties. Nu, twintig jaar later, voel ik me nog steeds iets of wat ongemakkelijk voor groepen, maar ik heb mijn persoonlijke identiteit vormgegeven. Ongeveer de helft van wie we zijn (onze personal brand) is sterk verbonden met onze genen. Als we ouder worden zien we onze ouders terugkijken in de spiegel. En de helft is wat we kiezen te worden. Rekening houdend met dit denk ik dat we bewust het brand kunnen creëren die we willen worden. 

3. Organisaties hebben een brand dat de cultuur wordt

"Wanneer we deelnemers in workshops vragen de lege vakken in te vullen bij ‘onze organisatiecultuur is ons ...’, antwoorden de meeste deelnemers met woorden of zinnen zoals: waarden, normen, geloof, gedrag, verwachtingen of geaccepteerde wijze van het doen van dingen. Daar zijn we het niet mee oneens, maar toch denken we dat er een betere manier is om cultuur te definiëren. Al deze observaties leggen de nadruk op de binnenkant, waar ‘wij’ om bekend staan en doen. Ergens anders hebben we beargumenteerd dat de organisatiecultuur het beste van buiten naar binnen gedefinieerd kan worden. Als we werken met teams van leidinggevenden beginnen we vaak met ‘gezien uw strategie, wat zijn de top drie zaken waar u om bekend wilt staan bij uw klanten?’ Deze vraag legt de nadruk op de buitenkant, klanten. Wat is de identiteit (brand) waar u om bekend wilt staan bij degenen die gebruik maken van uw diensten. Wanneer het topmanagement een uniforme identiteit heeft, maakt zij dit werkelijkheid voor klanten en vertaalt zij deze externe identiteit door in de interne management praktijken, en heeft zij een cultuur vormgegeven die waarde creëert en duurzaam is. Het vierfasenmodel van Hubert stelt een expliciete manier voor om een gewenste externe identiteit om te zetten in iets concreets en waarop actie kan worden ondernomen. Wanneer het externe brand de interne cultuur is, wordt echte waarde gecreëerd." 

4. Afstemming van het corporate brand en personal brand wordt een belangrijk punt op de agenda van leiderschap.

"Leiders geven het beste leiding wanneer zij de volgende generatie leiders ontwikkelen die de juiste dingen goed doen. We hebben gesteld dat goed leiderschap niet enkel gaat om wat de individuele leider weet en doet, maar om hoe leiderschap een vaardigheid van de organisatie wordt die niet enkel gebonden is aan een individuele leider. Een krachtig brand bestaat wanneer het niet slechts een enkel product of dienst betreft, maar de reputatie van de organisatie met vele producten en diensten. Wanneer de externe verwachtingen van klanten de interne aanpakken van de medewerkers worden, winnen alle stakeholders. Investeerders verhogen de aandeelwaarde vanwege de ontastbare waarde van de organisatie. Klanten hebben niet alleen vertrouwen in het product van vandaag, maar ook in de vaardigheid van morgen om een stroom van diensten en producten te blijven bieden. Medewerkers kunnen handelen naar een medewerker value proposition en brand die hen aan de organisatie verbindt. In de populaire organisatieliteratuur wordt de laatste tijd verteld dat we onze sterke punten moeten ontwikkelen. Het is erg moeilijk het niet eens te zijn met deze logica. Marcus Buckingham en anderen hebben gesteld dat het ontdekken van wat we het beste kunnen de eerste stap is op weg naar duurzaam succes. Leiders wiens sterke punten bijvoorbeeld liggen op het gebied van creativiteit zullen succesvoller zijn in innovatieve organisatie en werkomgevingen. Maar het uitbouwen van uw sterke punten is niet genoeg als deze sterke punten geen waarde creëren voor degenen die u leidt. Volgens de film ‘The bucket list’ geloven de Egyptenaren dat de poortwachters van de hemel twee vragen stellen aan nieuwkomers: heeft u plezier gevonden? Heeft u plezier aan anderen gebracht? De eerste vraag is noodzakelijk, maar niet voldoende. Het gaat om de ‘ik’, niet om anderen. De tweede vraag verlegt de focus van plezier naar het helpen van anderen om dit te vinden. Om dit in termen van de sterke-punten discussie te stellen, dit betekent dat we onze sterke punten moeten ontwikkelen die andere versterken. Leiders kunnen ernaar streven kracht in authenticiteit, beoordeling, emotionele intelligentie, geloofwaardigheid en andere nobele kenmerken te verkrijgen. Maar tenzij en totdat zij deze sterke punten toepassen op manieren die waarde creëren voor anderen zijn ze niet volledig succesvol. Voor leiders betekent dit dat het niet genoeg is om uw werk goed te doen. We moeten ook onze sterktes gebruiken om waarde voor anderen te creëren."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 High potential mist sociale kant van bedrijf
 Manager met meerdere identiteiten is innovatiever
 Organisatiecultuur bepalend voor succes
 Zeven organisatiekenmerken voor succesvolle leiderschapsontwikkeling
 
 
reacties
 
VIjay Sewnandan  |   | 
4-12-2009
 | 
13:14 uur
Eigenlijk is er geen comentaar hier op.
Mijner inziens is dat van personal brand een natuurlijke gegeven waarmee je als mens geboren wordt. Aleen is het hier verwoord middels onderzoek en vastlegging.
Ron Ladage  |   | 
7-12-2009
 | 
11:08 uur
Hallo Vljay ja voor een deel heb je gelijk.
Maar je moet er zeker van bewust worden dat je dat ook echt kan benutten. De meeste mensen denken hier niet over na en dan missen ze veel kansen in hun leven. Denk aan zakenmensen die hun zichtbaarheid moeten vergroten. Dus jezelf eens heel bewust laten worden wat Personal branding of zelfs merken branding nu precies is, vergroot de kans dat je er gebruik van gaat maken en je eigen skilss beter in het voerlicht gaat brengen.
En dit gaat ook op voor mensen die op de arbeidsmarkt moeten komen.

Ron

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10