zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijftien tips voor de financieel manager

9 juli 2008 - De financiële manager is verantwoordelijk voor de bedrijfsadministratie en financiële rapportage en heeft een adviserende en (mee)beslissende rol bij alle financiële vraagstukken. Omdat communicatie daarbij essentieel is, een verzameling tips van Steens & Partners Interim Finance Consultants.

1. Gebruik duidelijke termen


Een financiële manager kan een complex financieel probleem in begrijpelijke termen uitleggen aan de hele organisatie. Hij weet hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. 

2. Kom met concrete verbeteringsvoorstellen

Een financiële manager kan in kort bestek concrete verbeteringsvoorstellen doen en weet die ook aan de man te brengen met: overtuigen, onderhandelen, motiveren, coachen en diplomatie. 

3. Sta open voor constructieve suggesties

Een financiële manager staat altijd open voor constructieve suggesties van zijn medewerkers én mensen van andere afdelingen. 

4. Wees op de hoogte van nieuwe technieken

Een financiële manager is geïnteresseerd in nieuwe technieken, maar weet ook dat je geen oude schoenen moet weggooien voor je nieuwe hebt. Hij is bereid direct te stoppen met iets dat niet werkt. 

5. Heb oog voor de mogelijkheden van automatisering

Een financiële manager hoeft niet alles van automatisering te weten, maar hij moet wel een open oog hebben voor de mogelijkheden ervan, zeker als het gaat om de mogelijkheden tot verbetering van de financiële vastlegging en rapportage. 

6. Kies tussen standaardisatie en verscheidenheid
Een financiële manager beseft dat niet alle handelingen binnen een organisatie gedetailleerd moeten worden 

7. Let op de informatievolgorde

Een financiële manager zorgt dat hijzelf goed geïnformeerd is voordat hij anderen informeert. 

8. Voldoe aan de informatiebehoefte

Een financiële manager weet welke informatiebehoeften zijn medebestuurders hebben en zorgt ervoor dat de informatie die zij krijgen aansluit bij die behoefte. Dat geldt ook voor zijn medewerkers! 

9. Zorg voor een draagvlak

Een financiële manager weet hoe belangrijk draagvlak binnen een organisatie is en probeert daarom het committment te verwerven van iedereen die binnen de organisatie met financiële vraagstukken te maken heeft. 

10. Wees proactief

Een financiële manager stelt zich proactief op: hij wacht niet tot een probleem zich aandient, maar hij probeert het te voorkomen. 

11. Behoud uw realiteitszin

Een financiële manager weet wat haalbaar is en wat niet. Hij werkt loyaal mee om het haalbare gedeelte te realiseren,maar geeft tegengas als er iets onhaalbaars op de agenda staat. 

12. Zorg voor inzicht in organisatie

Een financiële manager heeft een goed inzicht in de structuur van de organisatie en weet waar bij de verschillende afdelingen de sterkten en zwakten zitten. Hij weet hoe hij elke afdeling moet informeren en motiveren. 

13. Kies tussen inhouse of outsourcen

Een financiële manager is er alert op of het voordeliger is (financiële) processen in huis te houden of uit te besteden, zelfs als dat betekent dat hij zelf personeel kwijtraakt. 

14. Kies de juiste rolmodellen

Een financiële manager weet dat de concurrenten van het eigen bedrijf veel dingen goed en fout doen. Wat de concurrentie fout doet, moet de eigen organisatie zien te vermijden. Wat de concurrentie goed doet, moet de eigen organisatie niet klakkeloos nadoen, maar juist beter doen. Als de organisatie per se een rolmodel wil, kan ze beter kijken naar een succesvolle organisatie in een totaal andere branche. 

15. Besef dat niemand is perfect is

Iedere manager, dus ook de financiële, maakt fouten. Iedere manager moet op een gegeven moment impopulaire maatregelen nemen. Het eerste is in eigen ogen onvergefelijk voor iemand met een perfectionistische instelling, het tweede voor iemand die graag aardig gevonden wordt. Accepteer dat u wel eens een fout maakt.


Bron: Steens & Partners Interim Finance Consultants
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Auditdienst kweekt financieel managers
 Financieel manager steeds vaker boegbeeld onderneming
 Ambitieuze CFO moet verder kijken dan cijfertjes
 Top-3 ellende in financieel management
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10