zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Top-3 ellende in financieel management

22 maart 2006 - Directeuren en managers beschikken vaak niet over goede interne, financiële en niet-financiële rapportages. Maar dat hebben ze over het algemeen niet door, omdat ze te weinig van de financiële discipline weten. Ze gaan er vanuit dat 'wat uit de systemen rolt' wel goed zal zijn. Bovendien vertrouwen ze vrij blindelings op managementtools zoals de Balanced Scorecard en Strategy Mapping.

Dat schrijft financieel adviseur Koen Perik op ManagementSite.

Het blinde vertrouwen van managers in opgeleverde rapportages, managementmodellen en de financiële afdeling is niet terecht, aldus Perik. Hij somt de top-3 ellende van de financieel manager op.

1. ERP-systemen
Enterprise Resource Systemen zij ontwikkeld om de logistiek en de administratie van een bedrijf te ondersteunen. Zoveel mogelijk gestandaardiseerd. En op dat gebied doen deze systemen hun werk goed. Informatie voor een MT daarentegen is deels gestandaardiseerd, maar houdt voor ander deel -als het goed is- rekening met de veranderende omgeving, strategie en organisatie. Die informatie rolt niet vanzelf uit een systeem.

2. Vlotte managementconcepten


Organisaties die zich inlaten met fancy management concepten, hebben  essentiële bedrijfseconomische concepten in veel gevallen nog niet onder de knie. Deze concepten zijn bovendien vaak helemaal niet nodig. Bestaande concepten als kostprijsberekening, interne verrekenprijzen, prestatieindicatoren (kengetallen dus) werken doorgaans even goed.

3. De financieel manager als lonesome cowboy
Voor het verbeteren van interne managementinformatie moet hij echter samenwerken met collega-managementteamleden, de belangrijkste gebruikers van die informatie. Hij of zij zal voortdurend moeten afstemmen wat hun behoefte is aan informatie, en daar zijn informatievoorziening op aanpassen. Dit gebeurt echter niet of nauwelijks. De financieel manager moet het maar in zijn eentje uitzoeken.

Stekker uit het ERP-systeem
Perik pleit voor een betere informatievoorziening aan het management. Dat vereist wel dat sommige directeuren en managers hun financiële vakkennis moeten bijspijkeren. En trek gedurende het verbeteren van management informatie wel de stekker even uit het ERP-systeem en geef de fancy managementconcepten terug aan de leverancier, aldus Perik. Meer over dit onderwerp is te lezen in het boek Haal het beste uit je financieel manager van zijn hand.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
frans van eijk  |   | 
24-03-2006
 | 
01:03 uur
Dit is een logisch probleem van de ivoren toren mentaliteit van een financieel manager die overal in de organisatie zijn oor te luisteren zou moeten leggen en zijn informatie moeten halen uit datgene wat niet wordt vastgelegd. Daar komt namelijk de informatie vandaan in een veranderende omgeb=ving. Dat is wat een organisatie doet uitstijgen boven de middelmaat en wat er voor zorgt dat titels koninkrijken en de 'ik weet het allemaal omdat het systeem dat verteld' mentaliteit onderuitgaat als ergens de stroom uitvalt.
Het is als het feilloos weten hoe je in de laatste seconde een doelpunt moet maken in een bekerwedstrijd, maar ervoor zorgen dat voor die tijd al de wedstrijd beslist had moeten worden. Niet op basis van geluk maar op basis van kennis.
Abdulqadir Jarmohamed  |   | 
25-03-2006
 | 
21:28 uur
Met een proactieve houding is een ieder, ongeacht beroep, gebaat die eventuele problemen vóór wil zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10