zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HBO'ers krijgen teveel salaris

4 juli 2008 - Eén op de drie werkgevers biedt meer dan 3.500 euro per maand aan werkzoekende HBO’ers. Dit terwijl bijna 62 procent van de HBO’ers bereid is te werken voor een salaris vanaf 2.500 per maand. Vijftien procent zou zelfs aan de slag gaan voor minder dan 1.750 per maand.

Dit blijkt uit een data-analyse van NationaleVacaturebank.nl. Martijn van der Neut, marketing manager NationaleVacaturebank.nl: "Zelfs voor pas afgestudeerden met geen ervaring is dit iets aan de lage kant. Waarschijnlijk willen zij snel aan de slag om ervaring op te kunnen doen. Het gemiddelde salarisaanbod voor starters ligt momenteel tussen de 1.750 en 2.500n euro. 



Regionale verschillen

HBO’ers die op zoek zijn naar een baan hebben de meeste kans van slagen in de Randstad. Het HBO vacatureaanbod is daar naar verhouding het hoogst. Waar in Zuid Holland momenteel de meeste vacatures worden aangeboden op Universitair, HBO én MBO niveau, is het algemene aanbod in de provincie Zeeland het laagst. Dit vertaalt zich uiteraard naar de hoogte van de (start)salarissen.

 
 Doorsturen   18 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes manieren om te reageren op arbeidsmarktschaarste
 Generatie Y is lui en veeleisend
 Starters verschillen enorm maar niet over toekomstverwachtingen
 Hoogopgeleide starter steeds veeleisender
 Hoogopgeleide starter niet beter betaald
 
 
reacties
 
Leonard Faber  |   | 
4-07-2008
 | 
11:00 uur
Ik vind nu typisch een artikel wat nergens over gaat. In de eerste plaats haal ik uit het artikel geen nadere informatie over de vraag welke definitie wordt gehanteerd voor de 'werkzoekende HBO-er'. Dat betekent dat de conclusie net zo goed zou kunnen zijn, dat HBO-ers te weinig salaris krijgen, omdat wellicht 10% van de HBO-ers een salaris vraagt dat boven de € 5.500,-- per maand ligt. Het hangt er tenslotte maar net vanaf welk deel van de doelgroep HBO-ers wordt bedoeld. Wees dus specifieker.

Voorts is de bewering 'Het gemiddelde salarisaanbod voor starters ligt momenteel tussen de 1.750 en 2.500 euro' volstrekt zinloos. Hebben we het nou over een gemiddelde of over een spreiding? Wat heb ik aan de opgave van een gemiddelde waarvoor 2 bedragen worden genoemd die ca 43% uit elkaar liggen? Je kunt daar niets mee. We zeggen toch ook niet dat de gemiddelde prijs van een koopwoning in Nederland tussen de € 250.000,-- en € 357.500,-- ligt? Dus: is het het een of het ander of ligt het gemiddelde bedrag er tussenin en zo, welk bedrag is dat dan? Overigens denk ik dat het huidige gemiddelde startsalaris rond de € 2.100,-- bruto ligt.

Kortom: wees duidelijker met je informatie, beoordeel je artikelen kritischer. Bladvulling is er al genoeg.

Leonard Faber
Nijrees Professional HRM B.V.
M.C.J.M. van den Hof  |   | 
4-07-2008
 | 
21:52 uur
Dit is nu wel het meest onzinnige en achterlijk stuk wat ik ooit ben tegengekomen. Typisch Nederlandse redenatie.
Deschrijver is dus niet op de hoogte wat er aan de hand is. Wil topklasse, betaal je topklasse. Voor zelfs 1000 euro meer ben ik niet te hebben.
Ik zou dus als tegenhanger van deze stelling willen zeggen:
If you pay peanuts, you get monkeys.

Mensen die willen en kunnen scoren verdienen zichzelf makkelijk terug.

Ik stel voor dat de schrijver zich spoorslags revangeert. Dan hoeven we hem niet van broodroof te betichten.
Jeanette  |   | 
5-07-2008
 | 
17:34 uur
Het eerste bedrijf dat eens startende HBO'er 3500 vast salaris bied moet ik nog vinden.

Ik zou graag de lijst met die 33% wel willen zien. De multinationals bieden over het algemeen het meest; een bedrag van rond de 2500 en hoger gaat het bijna niet. Een vast salaris van 3000 is als startende HBO'er dan ook erg moeilijk te realiseren.

Ben benieuwd hoe hier onderzoek naar is gedaan, en inderdaad welke HBO'er hiermee bedoeld word.
jan  |   | 
6-07-2008
 | 
16:35 uur
Er zal ongetwijfeld 'top' talent zitten tussen pas afgestudeerde hbo'ers. maar een mbo'er of hbo'er zou ik niet als Top talent kwalificeren. ..tenzij je doelt op 'commercieel' talent.

Ik zou het willen toelichten met deze stelling:, als je vist in een 'recreatieplas van HBO'ers' zul je geen haaien vangen. Stem je aas af op wat je verwacht te vangen. 3500 euro is vaak eindschaal van een HBO-nivo functie.

Sanne  |   | 
7-07-2008
 | 
12:51 uur
Een bedrijf dat een startsalaris van 2500 geeft moet ik nog vinden.

De startsalarissen verschillen ook veel per branche. Ik ben momenteel een starter en ik heb 1,5 jaar parttime (naast mijn studie) marketingervaring opgedaan. Nou een startsalaris van boven de 2000 krijg ik niet gevonden. Ik heb 8 gesprekken gehad, waarvan ik bij vier bedrijven tot een tweede gesprek ben gekomen. Ik heb dus een luxe positie dat ik mag kiezen waar ik wil werken, maar geen van de bedrijven bied meer dan 2000 per maand.
Misschien ligt dit ook aan mijn leeftijd? Ik ben pas 21, maar heb toch een hoop ervaring.

Dus waar de onderzoeksresultaten vandaan komen ben ik ook wel benieuwd naar...
David Pije  |   | 
7-07-2008
 | 
13:18 uur
Nederland op z'n smalst. Van de titel krijg ik al eczeem op mijn bril.
Het salaris is vaak een simpele kwestie van vraag en aanbod. Indien we minder aanbod is, stijgt de vraag, toch?
Rene Schickendantz  |   | 
8-07-2008
 | 
08:50 uur
De Eur 3.500,00 is echt onzin. Laat je niet gek maken door dit soort artikelen. Waarschijnlijk zijn er 3 bedrijven onderzocht en heeft een bedrijf de vraag niet begrepen, maar dit terzijde. Ik heb recent een aantal jonge mensen om me heen gehad die een HBO opleiding volgden of net klaar waren. Het niveau is drastisch gedaald ten opzichte van een jaar of 10 geleden. De vergrijzing zorgt voor hogere salarissen. In een ruime arbeidsmarkt is 1750 meer dan genoeg. In een krappe arbeidsmarkt zou ik nooit meer dan Eur 2250 voorstellen, als iemand echt goed blijkt te zijn kan je altijd nog gaan bijstellen om iemand te behouden.
Polke  |   | 
8-07-2008
 | 
22:00 uur
@Jan,

Joehoe kom eens onder die steen uit!

Sorry voor deze scherpe reactie, maar wie kaatst.....
Welk belang heb jij, om 3500 als ''eindschaal'' voor ''HBO'' op te geven. Wat is dat eigenlijk HBO hoe generaliserend is dat?
IT/B/WWB/HBOV/MAROF/HEAO allemaal op één grote hoop vegen.

Met 37 jaar niet de jongste, maar ook niet de oudste toch? Daarentegen zit ik wel ver boven de 3500 en krijg regelmatig vergelijkbare aanbiedingen.
Er zijn plekken waar een LBO+ (techniek) al bij de 3k komt (daargelaten of dat gezond is).

Dus eindschaal 3,5k bruto is sterk achterhaald.

Polke
jan  |   | 
9-07-2008
 | 
08:53 uur
@Polke

3.6kbruto is eindschaal van een 'schaal 10 een functie' in overheidstermen = staffunctionaris, stafmedewerker, docent op een hbo, afdelingshoofd administratie, of zelfs bij rabobank uni/hbo controller (10/11) . Dit zijn inhoudelijke functie.

'commercieel' talent/functies uitgesloten. want de salarissen in die branche daar is geen pijl op te trekken. daar kan een mbo'er >4k verdienen.
Polke  |   | 
9-07-2008
 | 
18:42 uur
Ik sta paf van de verschillen.
Nu er enige differentiatie in je verhaal zit, is het beter te plaatsen.
Ben je echter zeker van je verhaal, een controller zal toch meer verdienen zeker?

Ik dacht er al niet over om het onderwijs in te gaan (te veel vakantie), maar de betaling is dus ook niet zo goed.
Verder blijf ik er bij, dat in de bouw, industrie, IT en vele andere sectoren de 3,5k echt niet de limit is.
Dat zou ook niet gezond zijn, want het zou het verschil tussen andere (minder verantwoordelijke) functies te klein maken.

Met vriendelijke groet,

Polke
sadaf  |   | 
8-09-2008
 | 
20:13 uur
graag wil ik weten: salaris van rond 3000 euro, welke nivo je daarvoor nodig hebt?
Reinier van Rest  |   | 
9-09-2008
 | 
08:47 uur
Naar mijn idee, kan niemand oordelen over de mening of een slaris al dan niet te hoog is. Dit is een kwestie van onderhandelen en daar komt een bod uit. Dit bod wordt door de werknemer al dan niet geaccepteerd.De hoogte van het bod doet mijns inziens niet ter zake, als beide partijen het er over eens zijn.

Toetsingscriteria zijn hier niet aan de orde, dus kan men ook niet zeggen dat HBO'ers te veel verdienen.
tsjakka  |   | 
8-10-2008
 | 
19:30 uur
Er is hier blijkbaar onderzoek gedaan naar pas afgestudeerde HBO-ers die geen idee hebben wat hun marktwarde is. HBO-ers met relevante bijbaantjes zullen dit wel beter aanvoelen en gaan voor meer dan anderen. Hierover wil ik graag mijn ervaringen kwijt.

Nadat ik (man 30) eind jaren 90 mijn MBO opleiding had afrond begon ik als Customer Support Mederwerker bij een Multinational. Destijds had ik geen idee wat ik moest vragen, uiteindelijk kreeg ik 2600 gulden bruto aangeboden en dit heb ik met plezier aanvaard. Mijn referentie kader was destijds mijn salaris als afwasser a 10 guldens (grijs) per uur. Deze nieuwe baan met dito salaris kon ik niet vergelijken.

Echter kwam ik er al gauw achter dat kennissen elders meer kregen en bleek uit navraag dat ik wel een salarisverhoging kon krijgen na een jaar maar er werd me verteld door PZ dat ik zonder HBO opleiding nooit meer dan 3500 guldens bruto per maand zou vangen.

Toen ben ik uiteindelijk in 2000 weer naar school (HBO) gegaan en nadat mijn opleiding Commerciele Economie had afgerond kwam ik in 2004 met mijn eerste baan (Sales binnendienst bij een klein MKB-er) uit op euro 2150 bruto per maand (vast geen bonus). Daarna ben ik in 2006 weggelokt door een bevriend headhunter en ben ik goed terecht gekomen bij een international IT bedrijf als Account Manager met een salaris van 2400 euro vast plus (max) 30% bonus daarboven op.

Nu ben ik weer werkzoekende en vraag Euro 3500 vast plus 30% variabel. Dwz 55000 euro OTE (O Target Earnings)+auto+gsm+laptop.

Ik weet uit gespreken met oud klasgenoten dat ik redelijk goed verdien ook al zijn er anderen die meer verdienen. Overigens verdient een groot aantal van mijn universitair geschoolde kennissen minder en vinden zijn dit ook minder belangrijk omdat zij vaak een betere baan met meer cariere mogelijkheden hebben.

Ik zou graag weten wat ik moet verwachten qwa salaris groei in de komende 10-15 jaar. Zit ik nu als HBO-er al bijna op mijn top. En is deze top dan zo'n 3000 - 4000 euro bruto per maand (vast) of kan ik door groeien naar bv 7500 euro bruto per maand in zo'n 10-15 jaar.

Waarom ik dit wil weten heeft ermee te maken dat ik vooruit wil budgetteren vwb mijn maximaal wensbare woon&leef lasten. Een hoger loon vragen/ krijgen is namelijk 1 manier om je besteedbare inkomen te verhogen, besparen en bezuiningen is ook een mooie manier.
Jeroen  |   | 
30-10-2008
 | 
22:57 uur
3,5k is echt niet het max. voor een hbo'er. Ze kunnen wel meer verdienen. Vooral binnen het HBO is vooral van belang WAT je precies gedaan hebt. Zo kan een HBO technicus veel meer verdienen dan een maatschappelijk iemand. Er is tevens ook een grote groep HBO'ers die minder verdienen dan MBO vakmensen, dit zie ik vooral in mijn eigen leefomgeving.

Ik weet ook dat als je echt veel geld wil verdienen, je gewoon een goede master moet doen aan de universiteit(financieel, wiskunde, werktuigbouwkunde). Die mensen verdienen later in hun carriere veel meer dan een HBO'er (vooral banken en die shit) Op het begin als starter boeit het allemaal niet zo, scheelt enkele hondertjes per maand.

Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod.. hoe minder er van zijn hoe meer geld je krijgt. Een MBO vakman kan bijv. als vliegtuigmonteur makkelijk meer geld verdienen dan een hbo'er. >3K
Roel Havelaar  |   | 
2-11-2008
 | 
17:45 uur
Ik ben 46 jaar en heb MBO+, de hele discussie van de puberale hboérs maakt mij misselijk. Eerst laten zien wat je kunt en niet direct een topsalaris bedingen, een verstandig bedrijf zal je niet aannemen als je als schoolverlater de hoofdprijs wil. Daarna is het zo dat als je presteert datzelfde bedrijf dat op de juiste waarde moet schatten en goed moet peilen of je je nog lekker voelt in je functie. Misschien ga je veel meer verdienen dan genoemde bedragen. Ervaring gekoppeld aan geleverde prestaties worden beloond.
Kader  |   | 
25-02-2009
 | 
11:26 uur
ik ben net begonen met mijn afstuderen. Ik studeer wertuigbouw en weet niet hoeveel moet ik vragen als ik straks wil gaan werken. is er iemand die idee heeft hoeveel.

Alvast bedankt
polke  |   | 
25-02-2009
 | 
20:47 uur
Kijk dan eens op intermediar.nl, daar hebben ze een handige salaris kompas, niet heilig, wel makkelijk.
Carin  |   | 
18-03-2009
 | 
12:42 uur
Zoals altijd draait het kennelijk maar om één ding: geld!
Iedereen wil maar zoveel mogelijk binnenslepen.
Zielig hoor.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10