zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Rommelig bureau verhoogt vakantiestress

1 juli 2008 - De vakantie levert voor werkende mensen veel extra stress: zowel vóór, tijdens als ná de vakantie. Hoe zorgt u dat alles af is voordat u op vakantie gaat? Hoe kunt u echt ontspannen en hoe voorkomt u dat collega’s u moeten storen op uw vakantie-adres?

En, misschien wel de belangrijkste vraag, hoe voorkomt u de koude douche bij terugkomst: nog steeds dezelfde stapels op uw bureau, een stortvloed aan nieuwe e-mails, postbakjes vol lopende projecten en onbetaalde rekeningen? Drie keer stress

"Het negatieve effect van een ongeorganiseerde werkplek is enorm," zegt Arjan Dokman van Organize yourself. "De rommel en het gebrek aan overzicht belemmeren per definitie het plezier dat mensen aan hun werk beleven en ook voor de productiviteit is het niet best. Rondom de vakantieperiode neemt het stress-gehalte vaak nog eens toe – ineens moet alles per se in de laatste week af, prioriteit of geen prioriteit. En bij terugkomst van vakantie is het vaak enorm schrikken, omdat al die stapels er nog liggen. Bovendien geven steeds meer mensen aan tijdens hun vakantie niet echt te kunnen ontspannen, omdat ze niet weten of ze alles wel goed hebben achtergelaten. Dat is dus drie keer stress, vaak drie keer onnodig." 

Actie

Om te voorkomen dat de vakantiestress uit de hand loopt en een structureel fenomeen wordt, is het volgens Dokman belangrijk actie te ondernemen: "Gestresst op vakantie, een koude douche als je terugkomt, het is allemaal een signaal dat je werkplek niet de basis is die je nodig hebt. Of je woonomgeving natuurlijk, dat gebeurt ook veel. In beide gevallen is het tijd voor actie, voordat het stress-gevoel uit de hand loopt en verandert in overspannenheid of burn-out. Want dat zien wij maar al te vaak, juist na de vakantieperiode!" 

Structuur

"Het is vooral van belang dat mensen leren door het hele jaar heen de boel op orde te hebben," legt Dokman uit, "En dan bedoel ik niet zozeer ‘netjes’ maar ‘gestructureerd’, een omgeving waar je je prettig voelt en waar je goed aan de slag kunt zonder gek te worden van de rommel en de stapels. Waar je overzicht hebt over je prioriteiten, en je niet laat verrassen door een vakantie of andere verwachte of onverwachte gebeurtenissen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Rommelig bureau werkt beter
 Rommel belemmert werkplezier
 Zes tips voor een optimale vakantie-werkbalans
 Werknemer korter op vakantie door werkdruk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10