zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander zwemt in de vakantiedagen

24 juni 2008 - Nederlandse werknemers houden per jaar zeventien miljoen vakantiedagen over. Vooral starters nemen ze niet allemaal op uit angst voor reacties van collega's en de baas. Bovendien willen ze hun leidinggevende laten zien hoe hard ze werken.

Zo vat Zibb een eigen onderzoek van DePers.nl samen. Met name bij van oorsprong Amerikaanse bedrijven en accountantskantoren neemt het personeel niet alle vakantiedagen op. Medewerkers daar hebben vaak het gevoel dat ze niet gemist kunnen worden omdat hun werk dan blijft liggen. 



Zeventien miljoen dagen

Nederlanders maken lang niet al hun vakantiedagen op. Gemiddeld houden zij er twee over. Dit komt neer op bijna zeventien miljoen dagen per jaar. Vijftien procent van de respondenten heeft aan het einde van het jaar zelfs nog meer dan tien vakantiedagen over. Een deel van hen is bang dat ze door hun collega's of baas met de nek worden aangekeken als ze al hun vakantiedagen opmaken, omdat het bij de bedrijfscultuur hoort om lang en veel te werken. Ook is er een kleine groep noeste werkers die vakantiedagen opspaart om de baas aan het einde van het jaar te bewijzen hoe hard ze hebben gewerkt. 

Geen vakantie

Acht procent van de mensen die de enquête over vakantiedagen invulden zegt dat het simpelweg niet lukt om alle dagen op te maken. Het grootste deel van de werknemers met een vakantiedagenoverschot – zeventien procent – geeft als reden dat hij niet zo lang gemist kan worden door zijn baas of ondergeschikten. Dertien procent heeft naar eigen zeggen gewoon niet zoveel vakantie nodig. 

Tevreden

Over het algemeen zijn Nederlanders tevreden met het aantal vrije dagen dat ze op mogen nemen (62 procent). 35 Procent zou er best meer willen, drie procent heeft liever minder dagen in ruil voor een hoger salaris. Het grootste deel van de respondenten heeft dan ook meer vakantiedagen dan twintig, het wettelijke minimum aantal: 52 procent heeft tussen de twintig en 30 dagen; 30 procent kan zelfs meer dan 30 dagen vrij nemen.


Bron: De Pers, Zibb
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips om optimaal te profiteren van uw vakantiedagen
 Meer vakantiedagen graag!
 Kantoormanagers hebben het te druk voor vakantie
 Nederlanders houden veel vakantiedagen over
 
 
reacties
 
J.G.  |   | 
24-06-2008
 | 
10:21 uur
Alle mensen die daadwerkelijk in vakantiedagen zwemmen, mogen ze aan mij doneren! Naar mijn weten wordt nog erg vaak de standaard van 24 a 25 dagen gehanteerd (vooral bij middelgrote bedrijven), en daar houdt men weinig aan over einde van het jaar..
S Ter Aar  |   | 
25-06-2008
 | 
09:53 uur
Er zou een wettelijk regeling moeten komen.
Dat je niet meer dan 10 dagen mag meenemen per jaar en de rest terugverkopen.

Ik als nieuweling mag alle vakantiepieken van mijn collega's opvangen. Die hebben elk nog 15 weken over. En ik in totaal maar 5 weken per jaar dus 20 weken mag ik hun werk opvangen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10