zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kantoormanagers hebben het te druk voor vakantie

18 juni 2006 - Bijna tweederde van de Britse kantoormanagers neemt niet al zijn vakantiedagen op en bijna de helft levert twee weken vakantie per jaar in omdat ze geen tijd hebben om vrij te nemen. Dit betekent dat er jaarlijks bijna negentien miljoen vakantiedagen blijven liggen. Toch zijn meer dan vier van de tien managers er sterk van overtuigd dat ze vakantie nodig hebben om de 'batterij op te laden'.
 
Zeven op de tien erkennen ook dat ze na een aantal dagen vrij beter bestand zijn tegen werkstress.

Bureau versus strand
Dit blijkt uit onderzoek van het Chartered Management Institute (CMI) waarvoor 553 managers geïnterviewd werden. Volgens een derde van de managers wint het bureau van het strand door hun zware takenpakket; een kwart is bang dat deadlines gemist worden als ze vrij nemen. Zeventien procent vindt het moeilijk zijn verantwoordelijkheid uit handen te geven. Bijna een vijfde (achttien procent) voegt daar overigens aan toe dat ze ook gewoon van hun werk houden. Slechts een klein percentage (vijf procent) geeft de schuld van de weinige vrije tijd aan slechte planning, één procent aan druk van bovenaf en twee procent aan de heersende bedrijfscultuur.

Ruilhandel
Het onderzoek brengt tevens een 'ruil'mentaliteit aan het licht: veel managers ruilen vakantiedagen maar al te graag in voor andere voordelen. Bijna een derde neemt onopgenomen vakantiedagen mee naar het volgende jaar zodat dan langer vrijaf genomen kan worden en zeventien procent ruilt vrije tijd het liefst om voor geld. Eén op de vijf ruilt vakantiedagen het liefst voor flexibele werktijden en een op de tien ziet wel iets in een sportschoolabonnement als alternatief voor vakantie. Ontspannen
Hoewel veel managers hun werknemers stimuleren eens goed uit te rusten, kunnen de meeste zelf nooit volledig ontspannen. Bijna een kwart geeft toe zijn voicemail en e-mail te checken als ze vrij zijn en meer dan één op de tien kan het niet laten minstens eens per week contact op te nemen met de zaak. Daarentegen beweert driekwart zijn eigen medewerkers nooit te storen als die op vakantie zijn. En slechts vier procent van de managers weigert vrijaf te geven voor sportwedstrijden.Waardering
Hoewel de gemiddelde werkweek steeds langer wordt, blijkt uit meerdere onderzoeken dat niemand dit erg vindt zolang ze zich gewaardeerd voelen en hun werktijden flexibel in kunnen delen. Toch hoeft deze 'aanwezigheidscultuur' niet tot de beste prestaties te leiden. Het belang van voldoende rust op zijn tijd moet namelijk niet onderschat worden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10