zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Big Brother vergroot impact met biometrische scans

13 juni 2008 - Steeds meer fysieke kenmerken van mensen worden opgeslagen in databases. Croner waarschuwt echter dat werkgevers goed na moeten denken voor ze biometrische technologie (zoals irisscans vingerafdrukcontrole en handpalmscans) invoeren op de werkvloer.

Dergelijke technologieën lijken aantrekkelijk omdat ze de veiligheid op de werkplek vergroten evenals de beveiliging van gevoelige informatie, maar tegelijkertijd wordt er erg weinig nagedacht over de bescherming van dergelijke data en de mensenrechtenkwesties die eraan verbonden zijn. Werknemers natrekken
Afgelopen maand kondigde de FBI aan dat ze van plan is 1 miljoen dollar te investeren in de grootste database van fysieke karakteristieken ter wereld. Hiermee heeft ze ongelimiteerde mogelijkheden om zowel mensen uit de VS als daarbuiten te identificeren. Critici zeggen dat hierdoor het menselijk lichaam veranderd wordt in een nationale identiteitskaart en stellen dat dergelijke initiatieven alleen doorgevoerd mogen worden als daarmee daadwerkelijk een crimineel uit een mensenmassa geplukt kan worden. Een deel van het project houdt ook in dat de FBI, op verzoek van werkgevers, de vingerafdrukken van werknemers kan onderzoeken om te kijken of ze een strafblad hebben. In Groot Brittannië kondigde de UK Border Agency onlangs aan om de vingerafdrukken van iedereen die een visum aanvraagt na te trekken. Op sommige Britse scholen worden vingerafdrukken al gebruikt om boeken uit de bibliotheek te kunnen lenen of om kantinemaaltijden mee af te rekenen. 

Doordacht beleid

Lijkt handig, maar invoering op de werkvloer dient voorzichtig en goed doordacht te gebeuren. Als een werkgever een dergelijk systeem wil introduceren moet hij de werknemers uitgebreid informeren over de redenen daarvan, hoe het werkt en wat de voordelen ervan voor het bedrijf en de werknemer zijn, adviseert Croner. Een goede manier hiervoor is een personeelsbijeenkomst om alle vragen over het systeem te beantwoorden en het in de praktijk te demonstreren. Ook is het een goed idee het eerst uitvoerig te testen. Werknemers moeten verder de verzekering krijgen dat hun persoonlijke gegevens alleen gebruikt worden voor zaken die specifiek toegelicht worden door de werkgever en vertrouwelijk behandeld zullen worden. Werkgevers moeten daartoe hoge veiligheidsmaatregelen in acht nemen om de informatie te beschermen tegen onrechtmatig gebruik of voor gebruik waarover de werknemers niet geïnformeerd zijn. Ten slotte dient de informatie beschermd te worden tegen verlies, beschadiging en vernietiging en vernietigd te worden zodra de gegevens niet meer nodig zijn. En dan kan de hele onderneming profiteren van de voordelen van deze schijnbaar futuristische technologie in termen van verhoogde efficiency en veiligheid.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Big Brother leest uitgaande mail medewerkers massaal
 Big Brother bezorgt werknemer stress
 Tien tips voor betere databeveiliging
 Eigen personeel is grootste beveiligingsrisico
 CEO vertrouwt betrouwbaarheid eigen bedrijf niet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10