zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eigen personeel is grootste beveiligingsrisico

5 februari 2008 - Nederlandse ondernemingen zien het onbewust lekken van vertrouwelijke informatie door werknemers als grootste beveiligingsrisico voor de komende jaren, blijkt uit het Webwereld Security Onderzoek in samenwerking met NUzakelijk.nl en Security.nl.

Van de ondervraagde managers geeft 23 procent aan het eigen personeel als een van de grootste bedreigingen te zien. Dit wordt gevolgd door bescherming van vertrouwelijke gegevens (negentien procent), gerichte aanvallen door hackers (veertien procent), bewust doorspelen van vertrouwelijke informatie (negen procent) en spam (negen procent).


De angst voor het lekken van vertrouwelijke informatie is niet ten onrechte: zestien procent van de managers heeft dit wel eens meegemaakt. Ook zegt zestien procent dat zij dagelijks een aanval van computervirussen te verwerken krijgen. Bij 27 procent is in de afgelopen twee jaar ten minste een poging gedaan om het bedrijfsnetwerk te hacken. 

Symptoombestrijding

"Bedrijven blijken vooral aan symptoombestrijding te doen," zegt Tom Sanders, hoofdredacteur van Webwereld. "Zij blokkeren concrete bedreigingen, maar het ontbreekt vaak aan structureel beleid dat toekomstige beveiligingsproblemen kan voorkomen." Zo verzuimt 30 procent van de bedrijven om accounts van vertrokken werknemers snel te verwijderen. Bij twee procent bleek dit zelfs tot een half jaar te kunnen duren. Een derde van de bedrijven licht de beveiliging van het bedrijfsnetwerk niet regelmatig door en laat het ook niet certificeren.
"Met name de kennis die managers van hun eigen netwerk hebben is bedroevend. Zo weet bijna een vijfde niet hoe vaak het netwerk door virussen en andere malware wordt aangevallen, en is zelfs een derde niet op de hoogte van pogingen door hackers om in te breken," zegt Joran Polak, hoofdredacteur van Security.nl. "Niet alleen het personeel, maar ook bestuurders moeten zich veel meer in IT-beveiliging verdiepen om continuïteit en veiligheid binnen de organisatie te waarborgen." 

Nieuwe media
Bedrijven hebben moeite met de omgang met nieuwe media. Zo heeft ten minste 32 procent geen beleid over het publiceren van bedrijfsinformatie op blogs of sociale netwerksites als Hyves en Youtube, en 37 procent heeft nog niet nagedacht over blogs. De bedrijven die wel over nieuwe media hebben nagedacht, zien deze vooral als een bedreiging. Zij zijn daarom overgegaan op een verbod (vijftien procent) of blokkeren dergelijke diensten (zestien procent). Van alle bedrijven kiest 45 procent ervoor om toegang tot bepaalde websites volledig te blokkeren. Vooral Youtube wordt vaak afgesloten: 8,5 procent van de Nederlandse bedrijven verhindert toegang tot deze video website. Ook Hyves (7,7 procent), Myspace (6,3 procent), Facebook (5,0 procent) en Flickr (4,5 procent) worden vaak 'ongeschikt voor de werkvloer' verklaard.
Slechts vier procent geeft werknemers onbeperkt toestemming om te bloggen, veertien procent stelt voorwaarden en bij dertien procent mag het personeel wel bloggen, maar niet over de baas.
"Netwerksites en blogs helpen bedrijven om direct gesprekken aan te gaan met met hun klanten. Het geeft ze een menselijk gezicht. Maar uit het onderzoek blijkt dat de meeste bedrijven voor bedreigingen zien, of helemaal nog niet over de waarde van sociale media hebben nagedacht," zegt Sanders. 

Chatten

Ook instant messenger applicaties, zoals Windows Live Messenger, worden wisselend gecontroleerd. Bij 45 procent van de deelnemers heerst er een algeheel verbod op de chat-software, terwijl tien procent verlangt dat werknemers vooraf toestemming vragen. 29 procent heeft geen enkele beperking op de programma's.
Meer informatie is hier te vinden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Vrouwelijke professionals en leidinggevenden weinig zelfverzekerd
 De grootste cyberdreigingen voor de financiële sector in 2020
 HR Case activatiebeleid: vier tips om medewerkers zelfstandig te laten leren
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Internetgebruik gevaar voor veiligheid
 Werknemers cynisch over beveiliging gevoelige info
 CEO vertrouwt betrouwbaarheid eigen bedrijf niet
 De vijand is onder u
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Zakelijke telefoon snel laten repareren: zo ondervind je hier zo min mogelijk last van
Bijdragen aan een beter milieu als ondernemer
reacties
Vijf Praktische tips voor effectieve verkoopgesprekken (1) 
Sligro rondt overname Horeca Totaal Sluis af (1) 
Uitvaartorganisaties zien brood in duurzame uitvaart (1) 
Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers (1) 
Nog weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten (1) 
Hoeveel tijd verlies je door 100 km/h te rijden? Wij zochten het uit (1) 
Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen? (1) 
top10
Niet-lerende organisatie bestaat over tien jaar niet meer
Tips voor 50-plussers: zo komt u snel aan een baan!
Werkende Nederlander: 'Alleen kans op loonsverhoging door van baan te veranderen'
Een op vijf luncht het liefst alleen
Risico cyberaanvallen grotere kopzorg voor bedrijven dan krappe arbeidsmarkt
Werkgever trekt personeel over streep met ‘borrels’ en ‘pingpongen’
Amsterdam wereldwijd op nummer twee wat betreft stedelijke mobiliteit
Tijdsregistratie op het werk: Nederland meest digitale leerling van de klas
Dit zijn de meest favoriete werkgevers in Nederland onder mensen met een migratieachtergrond
Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers
meer top 10