zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minimaal drie vrouwen in raad van bestuur maken pas echt verschil

29 mei 2008 - Pas wanneer er drie of meer vrouwen zitting hebben in een raad van bestuur, heeft dat invloed op het functioneren van en de verhoudingen binnen dat orgaan. Pas dan is er sprake van normalisering en is geslacht niet langer een barrière voor aanvaarding en communicatie.

Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van West Ontario, V. Kramer & Associates en het Wellesley Centers for Women. Aldus staat te lezen op Express.be



Stereotypes
Geldt een vrouw alleen in een raad nog vaak als een `excuustruus`, een teken van politieke correctheid en representatief voor alle vrouwen, drie vrouwen veranderen veel. Telt een raad meer vrouwen, dan zijn ze actiever en is er meer samenwerking en dynamiek. Een enkele vrouw moet daarentegen meer omgaan met stereotyperingen en wordt minder gezien als representatief voor alle vrouwen. Bovendien is ze kwetsbaar door de extreme `zichtbaarheid`. Anderzijds is een vrouw alleen weer onzichtbaar door impliciete uitsluiting en negatie van haar inbreng. Ook in geval van twee vrouwen blijven de stereotyperingen. Bovendien zal samenwerking tussen de vrouwen eerder gezien worden als een samenzwering zodat ze automatisch afstand tot elkaar zullen bewaren.

, Express.be
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijfsleven: er wordt genoeg gedaan voor topvrouw
 Donner wil geen topvrouwenquotum
 Westerse vrouwen hebben weinig vertrouwen in managementkwaliteiten
 Gelijkheid in de bestuurskamer? Nog lang niet!
 Meer vrouwen aan de top stuwen bedrijfsresultaten
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
29-05-2008
 | 
08:09 uur
Het blijft maar aanmodderen met de vrouwen in topfuncties.
Nu dit onderzoek weer, waarmee de vrouwen weer in de hoek worden gezet (of zichzelf in de hoek zetten).
Eén vrouw, dan is het een excuustruus. Leuke diskwalificatie, al moet ik toegeven dat de excuustrusen en excuusalochtonen in de huidige regering wel wat stof tot nadenken geven, maar ja, dat is de politiek, niet het bedrijfsleven.
En twee vrouwen, dan wordt het een samenzwering, die bij 3 niet meer bestaat. jammer dat de meiden weer vergeten te vertellen dat de wereld eigenlijk een grote samenzwering is van mannen.......
Wanneer gaan de vrouwen zich zelf eens zien als volwaardig mens? Ieder keer weer die diskwalificaties? Zo kom je echt geen stap verder hoor.
Zelfbeklag heeft nog nooit iemand eeuwige roem gebracht
b.j.p.mieden@pyramide.nl  |   | 
29-05-2008
 | 
17:36 uur
Zowel mannen als vrouwen hebben nog een hoop van elkaar te leren. In een mannenmaatschappij kan menig mannelijk CEO het goede voorbeeld geven. Elke zichzelf respecterende man zal respectvol met een vrouw omgaan, als hij zichzelf tenminste niet wil verloochenen. Hetzelfde geldt overgiens ook voor de vrouw. In plaats van elkaar te bestrijden en oneigenlijke en geldverslindende patronen en processen in stand te houden, kan men beter zich met elkaar verbinden. Een workshop of werkconferentie, die leidt tot acties op korte en lange termijn, vanuit visie en strategie, kan leiden tot structurele verbetering. Het is niet het voornaamste motief als het goed is, maar het levert ook nog veel winst op.

Bert-Jan van der Mieden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10