zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer heeft spijt van studiekeuze

26 mei 2008 - Bijna de helft van de werknemers in Nederland stelt, dat als hij de kans had, een heel andere studie zou hebben gekozen. Een op de vijf mensen zegt voor de verkeerde carrière te hebben gekozen.

Deze gegevens komen uit een onlangs verschenen onderzoek in opdracht van Kelly Services



Zorgen over kwaliteit
Uit het onderzoek komt naar voren dat veel van de Nederlandse werknemers erg bezorgd zijn over de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs - zowel tijdens de opleiding, als daarna. Veel werknemers geloven niet dat het onderwijs hen goed heeft voorbereid op het beroepsleven. Van alle Nederlandse ondervraagden vindt 43 procent de kwaliteit van het onderwijs goed. Een grote meerderheid van 67 procent is het eens met de stelling dat ‘het beroepsonderwijs minder theoretisch zou moeten zijn en meer praktisch.’ 

Waardering

De meeste waardering voor het schoolsysteem leeft in India: 69 procent van de ondervraagden daar vindt dat zij een goede voorbereiding op het beroepsleven hebben getroffen met behulp van het onderwijs. Dit wordt gevolgd door Puerto Rico (67 procent), Indonesië en Thailand (65 procent), Polen (63 procent), Spanje (61 procent), Canada en Hongarije (59 procent) en Japan en Mexico (57 procent). De minste waardering komt uit Zweden (26 procent), Noorwegen (27 procent), Denemarken (29 procent), Turkije (30 procent), Oekraïne (37 procent) en Rusland en Italië (39 procent). 

Tevreden

In Nederland geeft 57 procent van de respondenten aan dat zij tevreden is met de carrièrekeuze die ze heeft gemaakt, twintig procent geeft juist het tegenovergestelde aan en 23 procent geeft aan dat zij nog twijfelt over de juistheid van de keuze. Sharon Montsanto, Marketing Manager Benelux bij Kelly Services: "Het is logisch dat mensen positiever reageren naarmate zij meer carrièredoelen hebben gerealiseerd". Het is ook te verwachten dat veel van de ondervraagden, achteraf gezien, willen dat ze harder hadden gewerkt op school, de Hogeschool of de Universiteit. En er zijn ook veel mensen die twijfelen over hun carrièrekeuze. Jammer genoeg blijkt dat wanneer iemand ontdekt dat hij de verkeerde (carrière)keuze heeft gemaakt, die persoon lang niet zo productief is, als in het beroep van zijn keuze." 

Verandering

"Het is ook belangrijk dat mensen niet overdreven reageren of valse verwachtingen hebben wanneer zij nadenken over hun gemaakte studie- en carrièrekeuzes. Het is tegenwoordig normaal voor de meeste werknemers om een aantal keer geswitcht te zijn in hun loopbaan. Het is dus goed mogelijk dat iemand die ontevreden is met zijn carrière een positieve verandering daarin aanbrengt. Zowel mannen als vrouwen noemen ‘financiën’ het belangrijkste obstakel voor een carrièreverandering, gevolgd door ‘tijd’ en ‘gezin’."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 70 procent Nederlanders zit op verkeerde werkplek
 Diploma wint aan belang
 Meer mensen aan het werk door hogere opleiding
 Veel talent blijft onbenut
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10