zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

MVO is vooral tactische keuze

6 maart 2008 - Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wordt voor tweederde van de Nederlandse ondernemingen vooral gedreven door kostenbewustzijn. Dit blijkt uit het International Business Report 2008 van Grant Thornton.

Dit meldt Accountancynieuws.nl. Bijna evenveel ondernemers (62 procent) noemt daarnaast werving en behoud van personeel als belangrijke motivator. Nederlandse ondernemers wijken daarmee nauwelijks af van het Europese gemiddelde. Kostenbeheersing

Terwijl multinationals programma’s voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen inzetten om hun imago en reputatie te verbeteren, richt het MKB zich vooral op kostenbeheersing en op de versterking van haar positie als werkgever en leverancier. Ruim 80 procent van de Nederlandse MKB-ondernemingen biedt ruimte voor werken in deeltijd en besteedt aandacht aan de verbetering van werkomstandigheden en gezondheid. Dat is ruim tien procent meer dan gemiddeld in Europa en zelfs twintig procent meer dan het wereldwijde gemiddelde. Deze cijfers maken duidelijk dat de individuele keuzes van werknemers het beleid van ondernemers in Nederland beïnvloeden. Het feit dat 56 procent van de Nederlandse ondernemers daadwerkelijk een MVO-paragraaf en MVO-doelstellingen op papier heeft staan, onderstreept dat volgens Grant Thornton nog eens. 

Positieve ontwikkeling

De vooruitgang die ondernemingen boeken op het gebied van MVO noemt Grant Thornton ‘opmerkelijk en positief’. Niet-beursgenoteerde ondernemingen ontberen immers vaak het geld, de ervaring en de druk van aandeelhouders om op dit gebied heel actief te zijn. Dat desondanks meer dan de helft van alle MKB-ondernemingen MVO-activiteiten ontplooit is niet alleen een positieve ontwikkeling, maar zal ook een zichtbaar en duurzaam effect hebben op het wereldwijde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ondernemers kiezen daarbij weliswaar vooral voor een praktische invulling gericht op het versterken van hun positie. Een gevaar daarvan is dat het imago- en reputatiemanagement van de grote multinationals de bijdrage van MKB-ondernemingen zal overstemmen en wegdrukken. 

Voorzichtig

Bestuursvoorzitter Gerard Mulder van Grant Thornton ziet ook voordelen voor het Nederlandse MKB: "Door hun kleinere schaal zullen MKB-ondernemers makkelijker en sneller MVO-activiteiten en doelstellingen kunnen implementeren dan de grotere, complexere multinationals. Maar ik denk dat we de effecten pas over een tijdje zien. MKB-bedrijven zullen voorzichtig in dit soort maatregelen investeren en op de korte termijn kost het ze vooral geld. De resultaten zullen pas op de wat langere termijn zichtbaar worden. Het belang van MVO is over het algemeen goed bekend en wordt ook steeds meer geaccepteerd, maar het merendeel van de MKB-ondernemingen springt er vooralsnog voorzichtig mee om."


Bron: Accountancy Nieuws
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Hybride werken? Houd de werk-privébalans in de gaten!
 40 procent van het topmanagement noemt SASE een revolutie in netwerkbeveiliging
 68 procent Nederlanders wil meer openheid over salaris
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven overstag voor MVO-verslag
 Oudere managers 'groener' dan jonge
 Maatschappelijk verantwoord imago? Behandel uw werknemers goed!
 Klimaatstrategie lijkt vaak opportunistisch
 
 
reacties
 
G Verhagen  |   | 
7-03-2008
 | 
09:35 uur
''Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wordt voor tweederde van de Nederlandse ondernemingen vooral gedreven door kostenbewustzijn.'' aldus de inleiding en naar mijn mening ook terecht. Alleen waarom doen we niets? Waarom kijken we alleen maar rond en doen alsof? Zijn er dan mogelijkheden om operationele kosten aanzienlijk te verlagen in combinatie met MVO en Personal Benefits voor medeweker(st)ers? Jazeker, meer dan genoeg, alleen we doen niets! We vergaderen en laten ons adviseren, overheden die zeggen dat men doelstellingen moet halen, maar ze doen niets, ze vergaderen.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het ''ge-ja-maar-geleuter'' moeten we toch zo langzamerhand beu zijn of niet? We laten duizenden, zo niet tienduizenden euro's aan kostenbesparingen aan ons voorbij gaan. Maar laten we vooral niets doen!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
Werknemers gestrest, maar welzijnsprogramma’s blijven onderbelicht
Databeheer kritieke uitdaging voor succesvolle inzet AI
Pakt de werknemer meer macht in 2023 ?
Hoe reis je zakelijk zorgeloos en met plezier door Nederland?
Nederlander met minimumloon gaat er maandelijks netto 216 euro op vooruit
Dealmakers in Europa optimistisch ondanks moeilijke marktomstandigheden
Week van het Werkgeluk in een extreem krappe arbeidsmarkt
Financiële coaches gezocht: aantal openstaande functies schiet omhoog
Europese bedrijven zijn positief over hun uitgaven aan CX-technologie
Een derde van werkend Nederland heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag
meer top 10