zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Goed personeelsbeleid heeft werkelijk alleen maar voordelen

4 maart 2008 - Goed HR-beleid stuwt niet alleen de winst en productiviteit, zoals onlangs uit Brits onderzoek bleek, maar tevens de perceptie van manager en de werknemertevredenheid en vermindert het verloop.

Dit blijkt uit het internationale WorkTrends-onderzoek van het Kenexa Research Institute (KRI). Hierin werd gekeken naar de manier waarop werknemers de toewijding van hun onderneming aan talentmanagement beoordelen en het effect daarvan op de betrokkenheid. 



Motivatie

Wederom wordt bevestigd wat wetenschappers al jaren zeggen, namelijk dat zaken als doorgroeimogelijkheden, carrièrebegeleiding en regelmatige functioneringsgesprekken een aantoonbaar positief effect hebben op de inzet en motivatie van werknemers. Verder bleek uit dit onderzoek dat het personeel in organisaties die veel investeren in talentmanagement meer te spreken is over hun baan en werkgever. Deze werknemers zijn bovendien vaker trots op hun baas en eerder bereid de onderneming bij anderen aan te prijzen als goede werkgever. Ook het vertrouwen in de toekomst van de onderneming krijgt een positieve impuls door goed personeelsbeleid. 

Ook manager beter beoordeeld

Werknemers van ondernemingen die zich actief inzetten voor het HR-beleid, zijn bovendien beter te spreken over hun managers. Ze vinden vaker dat hun leidinggevenden goed in staat zijn de werkdruk te verdelen en voelen zich gewaardeerd. Daarbij ervaren ze meer baanzekerheid, zijn ze tevreden over hun opleidingsmogelijkheden, vinden ze dat ze eerlijk beoordeeld worden en dat ze hun talenten optimaal kunnen benutten. 

Keerzijde

Maar er is een keerzijde. De grote meerderheid van de ondernemingen blijkt namelijk helemaal niet genoeg te doen om hun personeel te betrekken en te motiveren. Slechts een kwart van de ondervraagde werknemers vindt dat zijn werkgever genoeg begeleiding biedt, genoeg feedback geeft en genoeg doorgroeimogelijkheden biedt.
"Mensen hebben het nodig om te weten hoe ze het doen en wat de toekomst voor ze in petto heeft," zegt Jack Wiley, algemeen directeur van het Kenexa Research Institute. "Het is onderdeel van onze identiteit. Ondernemingen die dit begrijpen en daarop inspelen hebben een streepje voor op hun concurrenten. Niet alleen in termen van hogere winstcijfers, maar ook omdat hun personeel meer betrokken is en dus minder snel zal vertrekken. De bedrijven die dat niet doorhebben, hebben des te meer moeite goed personeel binnen te halen en moeten nodeloos investeren in werving en opleiding. Ook hun klanten weten dat en zullen dientengevolge minder trouw zijn."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe meer u voor uw personeel doet, hoe hoger uw winst
 Bedrijven met helder personeelsbeleid scoren beter
 Marktstrategie bepaalt effectief personeelsbeleid
 Krappe arbeidmarkt dwingt tot creativiteit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10