zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CNV: topinkomens fiscaal aanpakken

15 februari 2008 - Het CNV wil dat topinkomens via belastingmaatregelen worden aangepakt. Uit het rapport van de commissie Frijns blijken ondernemingen niet in staat dit zelf op een fatsoenlijke manier te regelen.

In vijf jaar tijd hebben topmannen ruim 2,5 keer zoveel erbij gekregen en dat staat in geen enkele verhouding tot loonstijgingen van andere werknemers. "Onbegrijpelijk dat Frijns zelfregulering ten aanzien van topinkomens nastreeft, maar dat hetzelfde doel via fiscale maatregelen zou leiden tot vertrek van ondernemingen. Zelfregulering heeft de afgelopen negen jaar niet gewerkt, wij vinden het nu echt tijd voor fiscale maatregelen," aldus vice-voorzitter van het CNV Rienk van Splunder. 



Geen discipline

Al sinds 1999 heeft het CNV voorstellen gedaan die bijdragen aan een betere zelfregulering, zonder resultaat. Het CNV betreurt dat ondernemingen weinig bakken van de door de commissie gewenste zelfdiscipline. De Raden van Commissarissen nemen onvoldoende verantwoordelijkheid om de ontwikkeling van vergoedingen en individuele vergoedingen van bestuurders in toom te houden. Hoewel voorstander van zelfregulering, heeft het CNV de hoop dat dit op fatsoenlijke wijze daadwerkelijk gebeurd zo langzamerhand opgegeven. 

Belastingmaatregelen
De hoogte van beloningen moet uit te leggen zijn aan werknemers en de maatschappij. Het CNV steunt daarom de voorgestelde belastingmaatregelen van minister Bos. Het kabinet brengt daarmee tot uitdrukking dat ze echt iets wil doen om torenhoge beloningen tegen te gaan.
Verder wil het CNV dat de ondernemingsraad adviesrecht krijgt over de hoogte van beloningen. Door de informatie die werknemers krijgen en de mogelijkheid zich uit te spreken over de redelijkheid kan de kloof tussen top en werkvloer wat kleiner worden. Het CNV roept het kabinet op om haast te maken met een definitief voorstel om adviesrecht op dit onderwerp te regelen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kabinet zet fiscale aanpak topinkomens door
 Werkgevers vinden politiek te fel over topinkomens
 Toplonen op Europese agenda
 Topsalarissen ruim 10 procent omhoog
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10