zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hersenen brengen vrouwen aan de top, niet regelgeving

17 januari 2008 - Vrouwen zullen in de toekomst steeds meer posities in de top vervullen. Reden hiervoor ligt in de hersenen. En niet in de wettelijke bepalingen die afgelopen maand door de SER zijn voorgesteld om het aandeel vrouwen aan de top te garanderen.

Jan-Willem van den Brandhof, specialist op het gebied van praktische breintechnieken, baseert zijn uitspraak op het gegeven dat hersenen van vrouwen over het algemeen twintig tot 30 procent meer verbindingen maken tussen de linker- en rechterhersenhelft. Een goede samenwerking tussen beide hersenhelften zorgt ervoor dat het brein optimaal wordt benut. Verklaring

Waarin verschilt de werking van de hersenen van mannen en vrouwen? Eigenschappen die vaak gekscherend worden aangeduid als typisch vrouwelijk vinden hun oorsprong in het brein. In de hersenen van mannen en vrouwen zijn belangrijke biologische verschillen te onderscheiden die voor een deel ook bepaald worden door het hormonale systeem, dat van beide seksen anders is. Zo is bij de vrouw de linkerhersenschors dikker en is het corpus callosum, die de beide hersenhelften met elkaar verbindt, beter ontwikkeld (tot 30 procent meer zenuwbanen) dan bij de man. Dit sterker ontwikkelde corpus callosum zorgt ervoor dat vrouwen in staat zijn beide hersenhelften meer gelijktijdig te gebruiken. 

Bestuur

"Net zoals de hersenen optimaal samenwerken als de linker- en de rechterhersenhelft elkaar ondersteunen, zo kan het bestuur van organisaties het beste functioneren als vrouwen en mannen elkaar wederzijds aanvullen. Een gelijke verdeling van beide sexen is dan wel onontbeerlijk," aldus Van den Brandhof. Geen scheve verdelingen, dus ook niet louter vrouwen in een bestuur. "Dan verdwijnt het lef 
binnen de organisatie en worden minder risico’s genomen." 

Weinig vrouwen aan de top

Ondanks het feit dat uit een groeiend aantal wetenschappelijke publicaties blijkt dat ondernemingen financieel beter presteren naarmate er meer vrouwen in de top zitten, zijn er daar nog steeds weinig te vinden. Van de bestuurders en commissarissen van de 300 grootste Europese bedrijven is 8,5 procent vrouw. Bij de 500 grootste Amerikaanse bedrijven is dat veertien procent. Van de 89 leden van de raden van bestuur van de grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn er slechts vier vrouw. Geen van hen is Nederlandse. 

Onvindbare vrouwen?

De commissie Frijns vraagt zich in het in december gepresenteerde rapport af waarom topbestuurders in Nederland niet doen wat goed is voor hun bedrijf. De manier waarop bedrijven topbestuurders zoeken is nog gericht op mannen. Bedrijven moeten flexibeler omgaan met flexwerken, en onderbrekingen in de carrière - bijvoorbeeld vanwege moederschap - dulden.
In Noorwegen heeft de regering een maatregel opgesteld: vanaf 1 januari moeten de raden van bestuur van Noorse bedrijven voor 40 procent uit vrouwen bestaan. Als bedrijven niet voldoen aan deze eis, riskeren ze hun voortbestaan. Het idee of we in Nederland ook een quotumregeling à la Noorwegen in moeten stellen, wijst van den Brandhof van de hand. "De omslag moet plaatsvinden binnen bedrijven en niet worden opgelegd. Bovendien verwacht ik dat vrouwen een enorme inhaalslag gaan maken."
Harry Mintzberg zei ooit: "Vrouwen zijn geschikter voor managementfuncties omdat ze intuïtieve én analytische vaardigheden kunnen combineren, terwijl mannen over het een óf het ander beschikken."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwelijke manier van denken verovert bedrijfsleven
 Manager van de toekomst is vrouw en 50+
 Kabinet en bedrijfsleven zetten zich in voor meer vrouwen aan de top
 Meer vrouwen aan de top stuwen bedrijfsresultaten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10