zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Contract topmanager loopt steeds korter

16 januari 2008 - Contracten met topmanagers lopen steeds korter: in plaats van drie jaar is twee nu vaker de norm. Zo verminderen ondernemingen het risico op een vroegtijdige beëindiging en de daarmee samenhangende ontslagvergoeding (de zogenaamde 'pay for failure').

Bovendien kunnen zo lagere vertrekvergoedingen bedongen worden en komt men tegemoet aan de eisen van het publiek dat soms geshockeerd reageert op de hoge ontslagvergoedingen van bepaalde topmanagers die hun doelstellingen niet eens hebben behaald. Dat zegt Scott Olsen, Global Leader Remuneration Network van PricewaterhouseCoopers naar aanleiding van het rapport 'Global Equity Incentives Survey'. 



Liever interne promotie
"Het zijn ook vooral topmanagers die extern worden aangetrokken die hoge vergoedingen eisen als ze vroegtijdig moeten vertrekken. Ze willen immers de zekerheden die ze achterlaten om als topmanager in een nieuw bedrijf aan de slag te gaan, compenseren. Dit is veel minder het geval bij managementtalent dat binnen het bedrijf gezocht en gepromoveerd wordt. Bedrijven kiezen dan ook steeds vaker voor het intern promotiepad," aldus Olsen. 

Opties en aandelen

Steeds meer bedrijven merken bovendien dat aandelengerelateerde bezoldiging ('equity incentive plans') een positieve invloed heeft op de motivatie en de prestatie van topmanagers en dus op de onderneming. Vandaar dat de bezoldiging steeds vaker bepaald wordt op basis van het behalen van de bedrijfsdoelstellingen.
Aandelenopties blijven de populairste vorm van verloning op basis van equity incentives. Ze worden weliswaar steeds vaker vervangen door 'restricted stock' of 'restricted stock units'. Daarbij wordt de continuïteit van het contract tussen werknemer en werkgever beoogd, en worden vaak bepaalde prestatieniveaus als voorwaarde ingebouwd. Bij Europese bedrijven, is 45 procent van de plannen gebaseerd op het louter in stand houden van de werkrelatie, en 36 procent op indicatoren van operationele prestaties. 24 procent is gebaseerd op marktgebaseerde kerncijfers, zoals Total Shareholder Return, of de stijging van de aandelenkoers.


Bron: Express,be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beste CEO-opvolger is 'inside outsider'
 Vijf redenen waarom managementteams uitgeblust raken
 Gerecycelde CEO's presteren slechter
 Houdbaarheidsduur ceo's weer korter
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10