zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gerecycelde CEO's presteren slechter

Een derde van de vertrekkende ceo’s verlaat bedrijf onvrijwillig

25 mei 2007 - Een topmanager die na een succesvolle loopbaan als CEO het kunstje bij een ander bedrijf nog een keer wil herhalen, kan dit beter uit zijn hoofd laten. Gerecycelde topmanagers leveren namelijk slechtere rendementen dan topmannen zonder CEO-verleden.

Het beste kan een CEO-vacature worden opgevuld worden met iemand van "binnenuit" want dat leidt in de meeste gevallen tot een stevige stijging van de beurskoers.Het binnenhalen van een CEO van buiten -of die nou wel of niet al eerder zo'n topfunctie vervulde- leidt juist tot een sterke koersdaling. Dit concludeert strategisch management advies bureau Booz Allen Hamilton in zijn jaarlijkse onderzoek (pdf) onder de 2.500 grootste, beursgenoteerde ondernemingen ter wereld.

Gemakkelijk afscheid


De CEO wordt steeds meer gezien als een contractant die in korte tijd een strategie moet realiseren inclusief de bijbehorende resultaten. Lukt dat niet, dan wordt ook even gemakkelijk afscheid genomen van de topmanager. Meer dan de helft (54 procent) van de vertrokken topmanagers, of CEO's, nam in 2006 onder bijzondere omstandigheden afscheid van hun onderneming. Eén op de drie hiervan vertrekt vanwege tegenvallende resultaten of een conflict en een op de vijf vertrok vanwege een fusie of overname.

Verloop
Het verloop van CEO's is in Europa het met 15 procent het grootst. Wereldwijd is dit percentage 14,3 procent. Europa spant niet alleen de kroon wat betreft CEO verloop, ook is het de enige regio waar de gemiddelde bestuursperiode van de CEO is gedaald naar 5,7 jaar (wereldwijd gemiddelde 7,8 jaar). Verder bereikte de leeftijd van de vertrekkende bestuurder een dieptepunt van 54,5 jaar, wat suggereert dat CEO's in Europa nog steeds onder enorme druk staan. Marco Kesteloo, managing partner van Booz Allen Hamilton: "In Nederland zien we bij enkele grote, beursgenoteerde bedrijven dat de CEO, ondanks een goede staat van dienst, toch het veld moest ruimen vanwege een conflict over de koers van de onderneming."

Minder tolerant
De raden van bestuur en commissarissen zijn minder tolerant geworden als het gaat om achterblijvende resultaten. Zij verwachten dat de nieuwe CEO hun belangen, maar ook die van investeerders en andere partijen behartigt. Daarnaast beseffen zij steeds meer dat ervaring als CEO geen garantie is voor toekomstig succes. In Noord-Amerika zijn vorig jaar verscheidene topmanagers, die bovengemiddelde resultaten wisten te boeken, gedwongen afgetreden omdat er twijfels waren over hun capaciteiten om ook in de toekomst winst te behalen. De manier waarop bedrijven een nieuwe topmanager selecteren is de afgelopen negen jaar dan ook duidelijk veranderd. Otto Waterlander, partner bij Booz Allen Hamilton: "Bedrijven zoeken steeds meer naar iemand die de specifieke agenda voor de toekomst kan realiseren."


Bron: Brisk Magazine
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10