20 december 2007 -
In veel bedrijven is sprake van undermanagement: gebrek aan dagelijkse leiding, regie, feedback en support voor medewerkers van hun directe leidinggevenden. Veel managers besteden hier zo weinig tijd aan dat ze het eigenlijk verleerd zijn.
Omdat het leidt tot suboptimale resultaten, is undermanagement schadelijk voor zowel de organisatie en de medewerkers als voor de stakeholders. Het is een direct gevolg van een aantal hardnekkige en op consensus gebaseerde mythes. Veel van deze mythes hebben geleid tot een te zachte opstelling van het management dat zich schikt in een louter faciliterende rol en soms zelfs helemaal terugtreedt. Ook hebben veel mythes ertoe geleid dat managers geen vervelende besluiten meer durven nemen en kool en geit willen sparen. In plaats daarvan moeten managers niet bang zijn om hard op te treden en beseffen dat medewerkers gewoon ondersteuning, sturing en regie nodig hebben.
Durf
De manager moet weer durven leidinggeven. Om die rol te hervinden moet hij er onder meer een gewoonte van maken om elke dag te managen; kwesties met personeelsleden individueel aan te pakken; van accountability een echt proces maken en mensen vertellen wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen.
, MD Weekly
Een voorbeeld zijn voor anderen. Je als leider gedragen. Persoonlijke invloed uitoefenen. Het klinkt prachtig in theorie, maar wat is de praktijk? Hoe ver reikt uw invloed daadwerkelijk? Van een ondernemer wordt veel verwacht. Hij is een duizendpoot. Hij is Manager, Coach en Leider tegelijk. Doe dat maar eens even! Wie heeft al die competenties in zich? Laat hij nu opstaan! Met de juiste tactieken, motieven, implicaties en betrokkenheid – en niet te vergeten het advies van een expert op dit gebied, FlexBema - is echter veel mogelijk.
U wilt leiden, maar toch niet lijden door het managen en coachen? De meeste directies zoeken een optimum tussen het voornoemde, in combinatie met het marktdoel, klanten en een redelijke nettowinst.
EERLIJKE LEIDER
Een eerlijke leider stelt zichzelf de volgende vragen:
1. Wat drijft mij?
2. Wat wil ik realiseren?
3. Welke invloed oefen ik het liefst uit?
4. Welke tactieken gebruik ik/moet ik leren?
5. Welke leiderschapsstijl beoefen ik /wil ik uitoefenen?
6. Ben ik bereid dit openlijk met mijn medewerkers te bespreken?
7. Wat betekent dit voor mijn actieplan op korte termijn (de komende weken?
8. Wat betekent dit voor mijn actieplan op lange termijn (de komende maanden)?
DELEGEREN IS DELEN
Werkt u vaker dan uw personeel en maakt u daardoor meer uren? Probeer werk te delegeren en als u dat al doet, maak er dan intensiever gebruik van. Meer delegeren is minder overwerken. Leer anders te delegeren en werk efficiënter. Hierdoor heeft u meer tijd voor uw managementtaken. Tevens vergroot u daarmee de verantwoordelijkheid en betrokkenheid van uw medewerkers.
U zult het merken: als u meer vertrouwt op de capaciteiten van uw medewerkers, dan heeft dat vrijwel zeker een gunstige invloed hebben op de prestaties van uw medewerkers en uw bedrijf.
COACHES EN TEAMS
In organisaties is dringend behoeft aan goede coaches en teams, waarbij:
* alle teamleden zich belangrijk voelen
* de coach en de teamleden elkaar op fouten mogen en kunnen wijzen
* er een duidelijke visie, strategie en beleid is ontwikkeld voor elk team
* de coach anderen behandelt, zoals hijzelf behandeld wil worden (gelijkwaardigheid)
* de coach intens samenwerkt met het team en de teams optimaal met elkaar samenwerken
* de coach individuele kritiek geeft in een persoonlijk gesprek (praten met en niet over elkaar).
WISSELWERKING
Er is dus een wisselwerking, een interactie. Elk team wordt daarbij verantwoordelijk gesteld voor budget, uitvoeringen, resultaat, rapportage en borging.
UITSTRALING
Leiderschap uitstralen: het is een gecompliceerde aangelegenheid. U kunt daarbij het inzicht, de deskundigheid en de ervaring gebruiken van iemand die zijn sporen op dit terrein heeft verdiend. Laat uw leiderschap eens beoordelen door een onafhankelijke expert.