zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stelen van de baas erg makkelijk

14 december 2007 - Bedrijven en instellingen nemen nauwelijks maatregelen tegen interne fraude, zodat het voor werknemers veel te gemakkelijk is om te stelen van hun werkgevers. Hierdoor verdwijnt er binnen organisaties naar schatting jaarlijks tussen de 500 miljoen en drie miljard euro.

Dat stelt Gijs Hiltermann, assistent-professor bedrijfseconomie aan universiteit Nyenrode, aldus Zibb. Volgens Hiltermann is interne fraude een onderschat probleem. "Complete jaarwinsten worden weggesluisd en dat wordt maar gewoon geaccepteerd in deze wereld. Hoe laag kun je als werknemer zinken? Hoe dom kun je als werkgever zijn? Organisaties zijn niet goed ingesteld op het aanpakken van interne fraude," zo laat hij weten in Spits



Preventieve maatregelen

Hiltermann pleit daarom voor preventieve maatregelen als cameratoezicht, interne controle en klokkeluidersregelingen. Daarnaast moeten de regels duidelijk zijn. "Fraudeurs moeten op staande voet worden ontslagen en het totale bedrag terugbetalen. Maar vooral in kleine bedrijven blijkt dat lastig te zijn. Een collega die al dertig jaar hard voor de zaak werkt, wil je niet zomaar ontslaan. Het zijn vaak de werknemers die nooit ziek zijn en 's ochtends als eerste op de zaak verschijnen, die frauderen. Dan hebben ze de tijd om hun zaakjes te regelen." 

Oorzaken
Als oorzaak van de grootschalige fraude ziet Hiltermann de macht van de financiële mensen. "De boekhouding wordt vaak uitbesteed, omdat mensen dat lastig vinden. In veel gevallen controleert niemand waar zij hun handtekening onder zetten."
Volgens fraudedeskundige Niko Paape zijn werkgevers ook veel te goed van vertrouwen. Verder vindt hij het een lachertje dat betrapte fraudeurs er meestal vanaf komen met een taakstraf. "De strafmaat in Nederland is een uitnodiging om te frauderen. Je zet vijf miljoen weg op een tropisch eiland en moet daarvoor 120 uur gras knippen. In de Verenigde Staten moet je twintig jaar zitten. Dan heeft zo'n straf ook nut, want dan kan een boef ook niet bij zijn geld komen," aldus Paape.


Bron: Zibb
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Stelen van de baas heel gewoon
 Steeds meer diefstal en geweld op werkvloer
 Eén op de drie managers geconfronteerd met stelende werknemer
 Steeds vaker bedrijfsdiefstal door vrouwelijke werknemers
 Tien preventieve fraudemaatregelen
 Fraude kost bedrijven steeds meer geld
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
Human Design, wie ben je werkelijk
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10