zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes tips voor het schrijven van goede vacatureteksten

19 november 2007 - Het schrijven van goede vacatureteksten is een vak apart. Vaak is het de sluitpost in een begroting en gaat het meeste geld naar creatie en media-inkoop. Toch zal een goed overdachte en geschreven tekst meer opleveren dan één waar veel minder aandacht aan is geschonken. Loopbaan.nl zet de belangrijkste aandachtspunten voor het schrijven van goede vacatureteksten op een rij.

Indeling


1. Begin met de clou
In een redactioneel artikel en ook in een personeelsadvertentie begint u met de clou. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een boek, waarbij je de spanning opbouwt. De schrijver van een vacaturetekst laat meteen weten wat de aangeboden baan zo interessant maakt, en vertelt pas daarna wat daar allemaal bij komt kijken.

2. Logische opbouw
Bouw een tekst logischerwijs op en deel deze in logische blokken, alinea’s in. Een vacature moet je in een oogopslag kunnen scannen. Dit geldt zowel voor een online vacaturetekst als een printversie. Gebruik tussenkoppen die vertellen waar het over gaat of juist zorgen voor de nodige stopping power. Functioneel wit is belangrijk om te zorgen voor rust tussen de verschillende tekstblokken door. Doe dit middels het gebruik van witregels. Behandel daarnaast maar één onderwerp per alinea.

Schrijfstijl
1. Spreek de lezer aan
In een advertentie probeert u de aandacht te krijgen van de lezer. Dat gaat het beste wanneer uhem of haar direct aanspreekt door de tekst actief te maken. Gebruik jij of u en niet een passieve vorm (derde persoon), zoals hij/zij of de kandidaat. Dit maakt een tekst erg afstandelijk en zegt meestal ook iets over de cultuur van de afzender. In online vacatureteksten kunt u een tekst interactief maken door links te plaatsen waar men terecht kan voor meer informatie.

2. Korte en krachtige zinnen
Vooral bij internet moeten teksten niet te lang zijn, maar ook voor print geldt dit. Hoe langer een zin is, hoe lastiger het wordt om de essentie eruit te halen voor de lezer: wat zijn de hoofd- en bijzaken? Bij online is het te overwegen met opsommingen te werken. Geen opsomming van hele zinnen, maar groepen van 3-4 woorden. Dit maakt een online tekst beter scanbaar.

Inhoud
1. Schrijf uw tekst op doelgroep én medium
Een personeelsadvertentie moet de doelgroep aanspreken. Niet alleen wat betreft design, maar ook wat betreft inhoud. Gebruik vaktaal om de juiste doelgroep aan te spreken. Maar doe dit alleen als u weet dat de doelgroep van het medium niet teveel afwijkt van uw doelgroep. Wanneer u een accountant zoekt en een advertentie plaatst in een vakblad moet u vaktaal gebruiken. Maar in een huis-aan-huisblad heeft u veel te maken met beïnvloeders, die de vaktaal niet begrijpen. Maar zij zijn wel van belang om hun zoon of dochter die accountant is te wijzen op de advertentie en dat gaat alleen als ze de inhoud snappen.

2. Kunst van het weglaten
Laat weg wat uweg kunt laten. Indien iets niets of weinig toevoegt, is weglaten de juiste optie. Dat maakt zowel in print als online de tekst beter leesbaar, scheelt online veel scrollen en in print is het veel minder millimeters.

Over de auteur
Martijn Hemminga is initiator en hoofdredacteur van arbeidsmarktcommunicatiesite Amcinfo.nl en communicatiesite Communicatiecoach.com. Daarnaast is hij oprichter en directeur van Nr29 arbeidsmarktcommunicatiemanagement. Verder is hij één van de initiatiefnemers en docenten van de AMC Academie, die masterclasses aanbiedt op het gebied van recruitment en arbeidsmarktcommunicatie.


Bron: Loopbaan.nl
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Online wervingscampagne levert honderden CV's op
 Corporate website biedt nog volop wervingskansen
 Vacatureclip maakt bedrijfscultuur zichtbaar
 Twintig kenmerken van een effectieve recruitmentsite
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10