zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Twintig kenmerken van een effectieve recruitmentsite

De ideale recruitmentsite biedt ook relevante informatie voor kandidaten die zich nog oriënteren op een nieuwe werkgever.

20 februari 2007 - Wanneer heeft een bedrijf zijn wervingssite goed geregeld? Op basis van een artikel hierover op Personeelslog en de reacties daarop, stelde de weblog twintig punten op, die een succesvolle recruitmentsite kenmerken. Samengevat: de vacatures moeten goed vindbaar zijn, de informatie op de site goed, duidelijk en volledig en het sollicitatieproces correct en zorgvuldig.

De twintig ´succeskenmerken´ zijn als volgt.

Werking van de site 1. Op de homepage van de corporate site is een duidelijke link aanwezig naar het carrière-deel.
2. Met zo min mogelijk klikken (bijvoorbeeld twee) kunnen gebruikers vanaf de homepage van de bedrijfssite naar een vacaturetekst.
3. Alle webpagina's werken, er zijn geen overbodige tussenpagina's.
4. De vacatures zijn goed doorzoekbaar op basis van criteria die relevant zijn voor de sollicitant.

De informatie op de site



5. De vacatures op de site zijn actueel; de sollicitatietermijn is nog niet verstreken.
6. De vacaturebeschrijving geeft de kandidaat optimale duidelijkheid over de eisen waaraan hij/zij moet voldoen voor de functie èn voor het werken binnen het bedrijf.
7. De site biedt ook relevante informatie voor kandidaten die zich nog oriënteren op een nieuwe werkgever.
8. De teksten op de site zijn duidelijk en geloofwaardig.
9. Echte werknemers komen aan het woord over het bedrijf en hun werk bijvoorbeeld in de vorm van testimonials, interviews (in tekst en/of in video), weblogs van medewerkers.

Het sollicitatieproces

10. Solliciteren kan online.
11. De vacature kan via de site worden doorgestuurd naar andere belangstellenden.
12. Kandidaten kunnen op een eenvoudige manier hun belangstelling voor het bedrijf tonen, bijvoorbeeld door een open sollicitatie achter te laten.
13. Bij een (uitgebreid) online sollicitatieformulier heeft de kandidaat de mogelijkheid het invullen op een later moment af te maken.
14. Potentiële kandidaten kunnen via de site eenvoudig vragen over de vacature stellen. De mogelijkheden om met recruiters in contact te komen, zijn goed aangegeven op de site.
15. Na versturen van het CV of de sollicitatie ontvangt de kandidaat direct per e-mail een bevestiging.
16. De ontvangstbevestiging is zo persoonlijk mogelijk en geeft de kandidaat relevante informatie: de functie waarop hij of zij heeft gesolliciteerd, het vervolg van de procedure en de termijn waarop het bedrijf reageert.
17. Kandidaten hebben controle over de gegevens die ze zelf hebben ingevuld. Zij kunnen deze zelf wijzigen en/of verwijderen.
18. Tijdens het online sollicitatieproces gaat het bedrijf zorgvuldig om met gegevens van kandidaten. Zo heeft de site een duidelijke privacy-richtlijn en zijn de gegevens goed beveiligd.
19. In de online sollicitatieprocedure is evenwicht tussen de moeite die de kandidaat moet doen om te solliciteren en de aandacht die de organisatie aan zijn/haar sollicitatie besteedt.
20. Tot slot: Ook de online sollicitatieprocedure voldoet aan de NVP Sollicitatiecode.


Bron: Personeelslog
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Irene Reydon  |   | 
16-03-2008
 | 
12:50 uur
Twintig kenmerken voor een effectieve recruitmentsite: duidelijk, handig, voor werkgever en sollicitant? Veel grote organisaties zorgen voor E-HRM op het gebied van de vacatures en aansluiting bij o.a. WerkenbijdeOverheid.nl. De automatisch gegenereerde ontvangstbevestiging komt snel. Wat vaak vergeten wordt is bijv. het ook digitaal mee kunnen sturen van een sollicitatiebrief bij de cv en over de duur van de procedure wordt bijna niet gesproken. De winst ligt nu nog bij de organisaties, en niet bij de sollicitant. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld, ook niet na solliciteren.
Er komt een moment dat echt allen nodig zijn in deze krappe arbeidsmarkt. Ik verheug mij hierop. Irene Reydon sr. personeelsmanagementadviseur en loopbaanadviseur

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10