zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager kan modeziekten maar beter erkennen

13 november 2007 - Verstrikt raken in de strijd om erkenning van modeziekten is de grootste valkuil voor managers. Patiënten met periodiek populaire ziekten als RSI, ME, bekkeninstabiliteit of burn-out ondervinden veel moeite om met hun klachten serieus genomen te worden. Zij verenigen zich daarom in actieve patiëntenverenigingen in het gevecht om erkenning en worden een last voor de werkgever.

Emotioneel ontevreden


Gynaecoloog en deskundige op het gebied van modeziekten Cees Renckens, geeft aan dat het ziektebeeld altijd draait om verhevigde dagelijkse pijnen met een externe oorzaak. Dat brengt een gevoel van slachtofferschap met zich mee. De uiteindelijke behandeling is altijd cognitieve gedragstherapie. Mensen met modeziekten hebben ook steeds hetzelfde profiel van emotionele ontevredenheid, aldus Renckens. 

Chronische onvrede
Door ziek te zijn krijgen zij aandacht en rust. Bij burn-outs is de oorzaak meestal chronische onvrede op het werk. Managers kunnen het best emotionele betrokkenheid tonen met preventieve maatregelen, klachten serieus nemen en op tijd afscheid nemen van werknemers die niet bij het bedrijf passen. Zij moeten de zieke vooral niet als aansteller of simulant behandelen of extra druk uitoefenen op mensen die op het randje zitten.


Bron: Management Team, MD Weekly
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Vijf tips om afval te reduceren in productie
 Hoogste aantal nieuwe motorrijders sinds 2002
 Emotionele gezondheid wordt nog te vaak vergeten door werkgevers
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Helft Nederlanders werkt in verkeerde houding
 Tien risicoprofielen voor een burn-out
 Goed gesprek helpt tegen ziekteverzuim
 Beroepsziekte kost werkgevers miljoenen
 
 
reacties
 
J. Aarten  |   | 
14-11-2007
 | 
09:51 uur
Het artikel is eenzijdig en tendentieus. Termen als 'modeziekten' en 'periodiek populair' doen het ergste vrezen voor de mensen die tegenover een werkgever of medicus komen te zitten die er stilzwijgend zo over denkt. Stilzwijgend, want tegenover de werknemer/patiënt doet hij net alsof hij de klachten wél serieus neemt. Wat ontzettend hypocriet! Nog één keer: burnout en RSI treffen vooral die mensen die zich meer dan 100% inzetten voor hun werk, altijd bereid zijn een stapje harder te lopen, nooit klagen en zichzelf wegcijferen voor anderen. Gek dat werkgevers/medici nooit zo denigererend praten als bovengenoemde ziektes henzelf overkomen. De uitlatingen van Renckens zijn buitengewoon eng en verraden hoogmoed en conservatisme.
kooijman  |   | 
14-11-2007
 | 
12:16 uur
leden worden veelal lid van een vereniging om goede en betrouwbare informatie. Mensen met RSI willen niets liever dan hun klachten verminderen en graag aan het werk blijven. RSI is een complex probleem om aan te pakken. Onbegrip helpt niet bij het complexe proces van herstel. Een actieve aanpak is nodig en inderdaad is ondersteuning welkom. Als vereniging leveren graag een bijdrage aan de preventie en herstel van rsi. Vele leden zijn dan ook slechts enkele jaren lid. De meesten werken overigens 'gewoon'.
De tendentieuze discussie over modeziekten waarin Renckens kennelijk de hoofdrol wil spelen toont een duidelijk gebrek aan deskundigheid.Het draait er eigenlijk veel meer om een erkenning van de klachten (waar wat aan gedaan moet worden) dan om het beestje een bepaalde naam te geven. Dat laatste is alleen maar makkelijk omdat je dan weet waar je het over hebt. Maar geen doel op zich.

met vriendelijke groet,

Corrie Kooijman
Van de Venne Marijke  |   | 
14-11-2007
 | 
17:19 uur
Desinformatie en hypocrisie van de ergste soort! Uw site onwaardig.
A. Oldenburger  |   | 
29-09-2008
 | 
18:49 uur
Cees Renckens is oa bekend van Skepsis, vereniging tegen kwakzalverij en houdt zich ook bezig met wat hij noemt ''modeziekten'', hij is echter beslist geen deskundige op dit gebied.
Hij strijdt tegen allerlei zaken die volgens hem niet door wetenschappelijk bewijs worden ondersteund. In zijn betogen schoffeert hij bij voorkeur mensen die niet binnen de gebaande paden van de reguliere geneeskunde blijven. Zijn uitlatingen zijn bijna altijd denigreren en beledigend, zijn redeneertrant rigide. Deze man legt zijn heel beperkte wereldbeeld het liefst aan een ieder op.
Ed van heijzen (Auteur)  |   | 
17-06-2009
 | 
11:04 uur
Geachte heer, mevr.,

Op 8 mei j.l. is mijn derde boek verschenen met als titel Bekkeninstabiliteit. Modeziekte of werkelijkheid? En andere medische dwalingen. ISBN: 978-90-8834-816-7, prijs 13,95 euro. Ik hoop dat u interesse heeft in dit boek? Het boek is te bestellen bij uitgeverij Boekscout.nl www.boekscout.nl en staat in de ''Boekwinkel'' op deze site. Boekscout is aangesloten op CB-online. U kunt ook e.e.a. bekijken op mijn homepage: (Klik hier) Ook te bestellen via alle erkende boekhandels!
Vriendelijke groet,

Ed van Heijzen (Auteur)REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
De meest belangrijke bedrijfsverzekeringen op een rijtje
Hoe werkt een laadpaal voor elektrische auto’s eigenlijk?
reacties
'Cybersecurity moet een schoolvak worden' (1) 
De vier belangrijkste betaaltrends om naar uit te kijken in 2020 (1) 
Meer productiviteit in minder tijd (2) 
Europese markt overspoeld met nepartikelen (2) 
Arbeidsmarkt onverminderd goed (1) 
Angst voor baanverlies leidt tot slapeloze nachten (1) 
Meerderheid werknemers denkt dat technologie hun werkervaring verbetert (1) 
top10
Nederlanders bezorgd over de toekomst
Vijf leidende technologietrends
Vier HR-trends voor 2020
Nederland in top tien economisch meest getroffen landen door coronavirus
'Cybersecurity moet een schoolvak worden'
Bedrijfsleven leunt op achterhaald beleid wanneer het gaat om cyberveiligheid
Nederlanders in Europese kopgroep digitale vaardigheden
Supply Chain 4. 0: Klantbeleving als doorslaggevende succesfactor
Diversiteit in Raad van Commissarissen neemt gestaag toe
Volop aandacht voor het menselijk kapitaal
meer top 10