zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beroepsziekte kost werkgevers miljoenen

28 augustus 2006 - Werkgevers hebben de afgelopen vijf jaar enkele miljoenen euro's moeten betalen aan slachtoffers van allerlei beroepsziekten. Dat stelt het Algemeen Dagblad maandag na eigen onderzoek. Werknemers met ziekten als rsi, gehoorbeschadiging of de schildersziekte stellen volgens de krant werkgevers steeds vaker verantwoordelijk.

De FNV heeft sinds 2000, toen het Bureau Beroepsziekten werd geopend, voor 232 mensen een schadevergoeding behaald. Het bureau helpt mensen met een beroepsziekte om de geleden financiële schade te verhalen. In het meest extreme geval, een technicus die door het inademen van giftige dampen een ernstig aangetast zenuwstelsel opliep, moest een werkgever een half miljoen euro betalen.

De verwachting is dat het aantal claims de komende tijd sterk toeneemt. Dat stellen de FNV, het Verbond van Verzekeraars en de Vereniging voor Letselschade Advocaten in de krant. Mensen hebben volgens Bureau Beroepsziekten-directeur Jan Warning weer een reden om hun oud-werkgever aansprakelijk te stellen. "Vroeger kreeg iedereen in de WAO zeventig procent van het laatstverdiende loon. De opvolger van de WAO, de WIA, is veel minder uitgebreid." Hierdoor komen mensen volgens Warning eerder in de veel lagere WW en in de financiële problemen. En daardoor grijpen ze eerder de kans aan hun ex-werkgever verantwoordelijk te stellen.



Aparte verzekering
Slachtoffers van allerlei beroepsziekten slagen er steeds beter in hun bazen daarvoor verantwoordelijk te stellen. Ook daarom vreest het Verbond van Verzekeraars een sterk stijgend aantal claims. Wanneer bedrijven een verzoek tot schadevergoeding krijgen, leggen ze dat neer bij de verzekeraar waar ze hun bedrijfsaansprakelijkheidspolis hebben lopen. De brancheorganisatie vindt dat er een speciale verzekering moet komen voor beroepsziekten om lange juridische procedures te voorkomen.


Bron: Nu, PZ Signaal
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10