zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beatrix in India als breekijzer voor Nederlandse bedrijfsleven

25 oktober 2007 - In het kielzog van koningin Beatrix trekken deze week acht bestuursvoorzitters van grote Nederlandse bedrijven door India. Niet om contracten af te sluiten of opdrachten binnen te halen, maar om informatie in te winnen over het zich rap ontwikkelende land.

De delegatie uit de top van het Nederlands bedrijfsleven heeft een vol programma, vooral bedoeld om in gesprek te komen met "het allerhoogste niveau van de Indiase regering", zegt een woordvoerder van VNO-NCW.Voorzitter Bernard Wientjes van deze werkgeversorganisatie geeft leiding aan de rondreizende bestuursvoorzitters van KLM, TNT, Campina, ING, DSM, Akzo Nobel, Rabobank en Philips. Ook minister Van 


der Hoeven van Economische Zaken gaat mee.

Rondetafelgesprek
Zo hebben de acht bestuursvoorzitters een ontmoeting met de Indiase minister van Handel en Industrie en mogen ze aanschuiven bij een rondetafelgesprek met de premier van het Aziatische land, Manmohan Singh. Ze verkeren dan in hoog gezelschap, want ook Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn bij het gesprek aanwezig.

Bureaucratie
Tijdens dat gesprek hopen de ondernemers meer inzicht te krijgen in de gang van zaken in India. Ook kunnen acht topmannen en Wientjes ook nijpende kwesties aan de orde stellen. Want India vormt weliswaar een aantrekkelijke markt om op te investeren, gebreken kent het land nog volop. De markt is niet makkelijk te betreden, constateert de EVD, het agentschap van het ministerie van Economische Zaken belast met het stimuleren van internationaal ondernemen. Zo is daar in de eerste plaats de omvangrijke bureaucratie, waar zonder lokale kennis nauwelijks doorheen te komen is.

Steekpenningen
Ook corruptie is in bepaalde sectoren een veelvoorkomend probleem. Vooral als de overheid bij een opdracht is betrokken, is het geven van steekpenningen 'normaal'. Daarnaast is de infrastructuur gebrekkig. De wegen zijn slecht en de elektriciteit valt vaak uit. Internet is mondjesmaat beschikbaar. Desondanks zijn veel grote Nederlandse concerns, zoals Akzo Nobel, TNT, KLM en Unilever, al in India actief. Nederland is een van de vijf grote investeerders in het land. 

MKB
Overigens zijn het niet alleen de grote Nederlandse concerns die India hebben ontdekt. Ook het midden- en kleinbedrijf wordt steeds actiever in het land. Eind november gaan tachtig mkb-bedrijven onder leiding van staatssecretaris Van Heemskerk (Economische Zaken) op handelsmissie naar het land.


Bron: Z24
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minister-president heeft lastigste baan
 MKB ziet China wel zitten
 Alleen vrouwelijke ondernemers mee op handelsmissie Jorritsma
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10