zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europeanen werken minder, maar ervaren meer stress

26 februari 2007 - De gemiddelde Europeaan werkt minder uren per week dan een aantal jaren geleden, maar ten gevolge van hogere werkdruk is hij wel meer gestresst. Dit blijkt uit onderzoek van de European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions onder 30.000 werknemers uit 31 EU-landen.

Hoewel zes van de tien werkenden over het algemeen tevreden zijn met hun baan, ervaart een even groot deel werkstress. Slechts een derde vindt dat hij goede carričreperspectieven heeft, maar eveneens een derde noemt zijn baan een aanslag op zijn gezondheid en veiligheid. Vrijwel iedereen werkt inmiddels met computers en internet, maar opleidingsmogelijkheden blijven beperkt.

Tevreden en gestresst


Toch zijn er grote verschillen tussen de diverse landen. Deense werknemers zijn het meest tevreden (93,4 procent), gevolgd door de Britten (92,7 procent) en de Nederlanders (89,2 procent). Roemeense werknemers zijn het minst tevreden (56 procent). Het gemiddelde in de EU is 62 procent. Verrassend genoeg kwamen de Zweedse werknemers als het meest gestresst uit de bus (85 procent), gevolgd door de Finnen (77 procent). De Bulgaren zijn het minst gestresst (27 procent). Het EU-gemiddelde van werknemers die last hebben van werken onder grote tijdsdruk in een hoog tempo is 59 procent.

Agressie en geweld
Uit het onderzoek blijkt verder dat de Britten het minst klagen over de negatieve effecten van hun werk op hun gezondheid. Ook melden ze zich minder vaak ziek met werkgerelateerde ziektes dan hun collega's in de meeste andere landen. Toch lopen de Britten het grootste risico, samen met de Nederlanders, om op hun werk te maken te krijgen met agressie en geweld.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
26-02-2007
 | 
12:27 uur
Wederom een artikel met conclusies, zonder dat er wordt verteld hoe er gemeten is.
Waar gaat het in de wereld om, hoe veel uren je werkt of welke productie/resultaten je in die uren haalt?
Op deze wijze vergelijken we appels met peren en daar wordt een mens niet wijzer van.
Dat het gevoel van werkdruk (wat weer stress kan veroorzaken) hoger is geworden, vind ik niet vreemd.
De afgelopen 15 jaar zijn we geconfronteerd geweest (en nog) dat bedrijver fuseerden, reorganiseerden en dat had meestal tot gevolg dat er werknemers afvloeiden.
De overgebleven werknemers namen het werk erbij (soms d.m.v. automatisering) van de verdwenen collega’s en dat binnen vaak dezelfde uren.
Dit kon redelijk gedurende een korte tijd, maar daarna wordt de belasting te lang en te zwaar.
Je kan een mens overbelasten en ook onderbelasten en dat gaat in beide gevallen ten koste van het kost onderhoud van de mens.
Dus bij balansverstoring ontstaat o.a. stress en bij langdurige onbalans erger.
Dus het artikel kan vele onderwerpen bevatten en ik ben ervan overtuigd dat we in Europa en zeker in Nederland genoeg uren maken om goede resultaten binnen de bedrijven te halen. Altijd handig om halve artikelen te hebben en te gebruiken, om een discussie los te maken of om mensen tegen hetzelfde salaris meer uren te laten werken.
Zoals zonder argumentatie en onderzoek een kreet te kunnen slagen, dat we ouderen in dienst willen houden, wanneer we ze mogen demotiveren en een lager salaris te betalen.
Wat worden de volgende aandachtspunten van onze branche vertegenwoordigers?
Armand ten Voorde  |   | 
6-03-2007
 | 
13:44 uur
Of ik kijk heel erg scheel, of jullie hebben de verkeerde kolommen uit het onderzoek gelezen. Niet de Roemenen, maar de Turken zijn het minst tevreden. En het gaat over tevredenheid over de werkomstandigheden, niet over de baan an sich. Het EU-gemiddelde is bij mijn weten 82.3%, de door jullie genoemde 60 procent vind ik nergens terug.

Wat de stresscijfers betreft hebben jullie helemaal in de verkeerde kolom gekeken (nogmaals, als ik me niet vergis). De Zweden zijn niet het meest gestresst, maar kennen het hoogste werktempo (niet hetzelfde). De stresscijfers gaan over het feit of werk de gezondheid beďnvloed en zo ja hoe. Waar het werk resulteert in stressgevoelens scoren de Grieken het hoogst, 55% van hen geeft aan stressklachten te hebben door het werk. Het gemiddelde ligt op 22,3% en Nederland doet het goed met 16,2%

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10