zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Goede manieren cruciaal voor carrière

5 september 2007 - Het lijkt misschien of goede manieren en beleefdheid steeds schaarser worden op de werkvloer, maar volgens nieuw onderzoek zijn die dingen cruciaal als je carrière wilt maken. Maar liefst 95 procent van de CEO’s die ondervraagd werden door NFI Research vinden goede manieren van invloed zijn op de promotiekansen van een werknemer; voor tweederde zijn ze van zeer grote invloed.

Promotie


Vooral in kleinere ondernemingen spelen goede manieren een belangrijke rol. Zeven van de tien directeuren van kleine ondernemingen noemt beleefdheid doorslaggevend voor de promotiekansen; in grote ondernemingen is dat 55 procent. "Het is essentieel dat iemand goed op kan schieten met zijn collega’s en goede manieren liggen daaraan ten grondslag," aldus een van de respondenten. 

Ondermijnend gedrag
Uit onderzoek door dr. Barbara Griffin, organisatiepsycholoog verbonden aan de University of Western Sydney, bleek eerder dat goede manieren nog meer invloed hebben op de werkvloer. Collega’s of managers die onbeleefd zijn, hebben namelijk een duidelijk aantoonbaar negatief effect op de betrokkenheid en productiviteit. Ze ontdekte bovendien dat een op de vijf werknemers minstens eens per maand getuige is van ernstig onbeleefd gedrag. "Onbeleefde en ondermijnende collega’s zijn die personen die je oordeel continu in twijfel trekken, je buitensluiten, je onderbreken terwijl je aan het woord bent, kleinerende opmerkingen maken en bewust informatie achterhouden," stelt Griffin. "Dit gedrag is subtieler en moeilijker te ontdekken dan regelrechte pesterijen maar heeft een enorme invloed op de betrokkenheid van werknemers. Het kan zelfs stress en gezondheidsproblemen veroorzaken. Zelfs als het maar zo nu en dan voorkomt."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ondermijnend gedrag slecht voor moraal
 Onbeschoft, agressief en onbeleefd: de werkomgeving van nu
 Zuchtende collega's meest irritant
 Manager bepaalt temperatuur conflict
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10