zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meeste overnames gedoemd te mislukken

16 oktober 2006 - Uit universitair onderzoek blijkt dat ondernemers zich vaak op het overnamepad begeven zonder dat ze eerst over een strategisch scenario hebben nagedacht. Ook onderschatten ze de workload rond een overname en gaan ze er vaak van uit dat ze een overname makkelijk kunnen combineren met hun andere dagdagelijkse bezigheden.

Volgens het onderzoek zou zowat de helft van alle overnames mislukken. Amper zestien procent van de potentiële overnemers beschikt over een stappenplan, terwijl niet meer dan twaalf procent met evaluatiecriteria aan de slag gaat teneinde de potentiële kandidaten op een gepaste wijze te kunnen screenen.

Slechts drie procent gaat echt methodisch te werk. Wie die cijfers leest vindt het verwonderlijk dat de helft van de overnames alsnog lukt.



Gebrek aan ervaring
De meeste managers kunnen amper uitleggen wat ze via de overname willen bereiken. Daarbij komt dat een overname die als doel heeft het marktaandeel te vergroten een totaal andere aanpak vergt dan bijvoorbeeld een overname die beoogd is om nieuwe technologieën te verwerven. De meeste mislukkingen kunnen toegeschreven worden aan een gebrek aan ervaring of aan misplaatste zelfoverschatting. Ook een gebrek aan leiders en leadership spelen een grote rol.

Ego

Overnames blijken wel weer goed voor het ego van de bedrijfsleiders, die er vaak van uit gaan dat op een spontaan aanbod moet worden ingegaan omdat ze anders riskeren van een kans te missen die nooit meer terugkomt. Dikwijls hebben de bedrijfsleiders het gevoel dat ze niet meer op hun passen terug kunnen keren en hebben ze meteen al spijt over de gemaakte kosten.

, Express.be
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer C.H.(Ron)Weijmans AA MBA  |   | 
16-10-2006
 | 
16:07 uur
Wat ook behoorlijk wordt onderschat is de capaciteit van de overnemende ondernemer. Voordat hij-zij ook maar één stap richting het overnamepad wil gaan begeven, moet er eerst goed in de spiegel gekeken worden. Het succes van de eigen onderneming biedt geen garantie voor het succes van een over te nemen organisatie.

AdviSum Bedrijfsovernames - Tiel

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10