zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier Nederlandse grootbanken financieel gezond in 2022

Banken hebben zich in 2022 staande gehouden ondanks uitdagingen

18 april 2023 - De algemene financiële resultaten van de vier grootste Nederlandse banken, ING, Rabobank, ABN AMRO en de Volksbank, waren gezond in het fiscale jaar 2022. Dit blijkt uit het State of the Banks rapport van KPMG. Banken gingen op zoek naar nieuwe inkomsten om minder afhankelijk te zijn van de rentestand en focusten zich voornamelijk op vergoedingen en commissies (bijvoorbeeld voor betaalpakketten of betaaldiensten).

Om minder afhankelijk te zijn van de rentestand, ontwikkelden de banken bijvoorbeeld betaalpakketten of adviesdiensten. Door de hogere rente voorziet KPMG dat de banken hun marges structureel zullen verhogen.  Daarnaast verwacht KPMG, door de hogere rentestand en een afname van economische groei, meer provisies en wanbetalingen, vooral bij bedrijven met een relatief hoge schuldenlast.De kansen en risico’s van ESG
De dubbele materialiteit van ESG (bedrijven die rapporteren over CSRD moeten een duurzaamheidskwestie vanuit twee perspectieven bekijken: naast impact op mens en milieu ook op de organisatie), stelt banken bloot aan zowel kansen als risico’s. Om ESG-regelgeving en veranderingsinitiatieven effectief aan te pakken, moeten banken een integrale ESG-strategie en -transformatieaanpak hanteren om waarde op lange termijn te creëren. Dit vereist geïntegreerde maatregelen en volledige aandacht van leidinggevenden voor een gerichte, consistente en tijdige overgang in lijn met bedrijfsdoelstellingen, gezien de dubbele materialiteit van ESG.

Oog op de toekomst
Tot slot gaat op 17 januari 2025 de Digital Operational Resilience Act (DORA) van kracht, waardoor Europese banken hun IT-beveiliging moeten verbeteren. Cyberaanvallen vormen een groeiend risico voor banken, gezien hun toenemende afhankelijkheid van technologie en gedeelde diensten van derden. DORA-toetreding draagt bij aan de stabiliteit van het financiële systeem en vermindert het risico van ernstige systeemfouten in de Europese Bankgemeenschap.
Camiel van Steekelenburg, hoofd van de financiële- en bankensector bij KPMG: "We zien dat de banken zich in het fiscale jaar 2022 goed staande hebben gehouden ondanks de economische uitdagingen die zich voordeden. Door zich bewust te zijn van het effect van de rentestand hebben de banken hier een positieve slag geslagen. Maar de economische onzekerheden zijn nog niet verleden tijd dus het blijft belangrijk om weerbaar te zijn voor komende ontwikkelingen."

Lees hier het volledige State of the Banks rapport van KPMG.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Klanten winnen en behouden? Blijf ze ook digitaal verrassen
 Banken moeten beter inspelen op specifieke financiële behoeften van vrouwen
 Tekort aan vaardigheden beperkt financiële instellingen om doelstellingen te behalen
 Bankinvesteringen in blockchain en cryptocurrencies stijgen sterk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10