zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR business partners verzuipen in het administratieve werk

Slechts 43 procent heeft voldoende tijd voor juist nu zo belangrijke strategische HR werkzaamheden

6 februari 2023 - In een tijd waarin verwacht wordt dat HR-professionals zich meer focussen op strategische vraagstukken, besteedt nog altijd een grote groep veel tijd aan operationele zaken. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | YouServe. Maar liefst een kwart van de HR business partners geeft aan meer dan de helft van de beschikbare tijd kwijt te zijn aan operationele zaken.  

Twee vijfde (42 procent) geeft aan 26 tot 50 procent van de beschikbare tijd te spenderen aan operationele zaken.


 
Niet voldoende tijd beschikbaar voor belangrijke HR-thema’s
HR business partners geven aan nog vaak bezig te zijn met operationele taken, zoals het afhandelen van declaraties en verzuimmeldingen en het opstellen van individuele arbeidsvoorwaarden. Door de tijd die hieraan wordt besteed, blijft er voor HR-(eind)verantwoordelijken minder tijd over om zich bezig te houden met strategische projecten en belangrijke HR-thema’s. Deze thema’s zijn volgens de respondenten; ‘recruitment’ (65 procent), ‘aantrekkelijk werkgeverschap’ (39 procent) en ‘opleiding en persoonlijke ontwikkeling’ (38 procent). Bijna een kwart van de respondenten (23 procent) geeft aan dat er niet voldoende tijd beschikbaar is om hieraan te werken. Minder dan de helft (43 procent) geeft aan hier wel voldoende tijd voor te hebben.
 
Meer digitaliseren noodzakelijk
Het HR-thema dat het minst vaak genoemd is, is het digitaliseren van HR-processen (veertien procent). Een opvallend gegeven, omdat tegelijkertijd de overgrote meerderheid (70 procent) het eens is met de stelling dat meer digitaliseren noodzakelijk is om de steeds complexere HR-uitdagingen aan te kunnen. Digitalisering draagt bij aan de bedrijfscontinuïteit, waardoor er meer tijd vrij komt om te werken aan HR-thema’s en -strategieën. Drie op de vijf HR business partners geven aan dat HR-processen binnen de organisatie (bijna) volledig gedigitaliseerd zijn. Bij 37 procent zijn de HR-processen nog niet (bijna) volledig gedigitaliseerd.
"HR business partners hebben nog steeds te weinig tijd om echt bezig te kunnen zijn met echte HR core taken zoals ontwikkeling, werving en selectie en employer branding," zegt Simon Kornblum, director bij Visma | YouServe. "Ondanks dat zij weten dat digitalisering essentieel is om processen te versnellen en te stroomlijnen, blijkt dat veel bedrijven dit nog niet op het vereiste niveau hebben. Dit verhoogt de druk op de dagelijkse HR-werkzaamheden enorm. Om meer tijd te creëren voor strategisch HR, zien we momenteel een sterke toename naar het uitbesteden van operationele HR-werkzaamheden."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR moet in beweging komen om toekomstbestendig te blijven
 HR-trends voor 2023: dit staat HR-professionals te wachten
 Hoe ziet een succesvolle strategie voor talentmanagement er anno 2022/2023 uit?
 Wat heeft 2023 in petto voor HR? De vijf belangrijkste trends volgens Culture Amp
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10