zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slechts helft van werkend Nederland heeft wel eens een beveiligde e-mail verstuurd

Beveiligd e-mailen geen onbekend concept

10 januari 2023 - Maar 55 procent van de Nederlandse werkenden met een kantoorbaan geeft aan weleens een beveiligde e-mail te hebben verstuurd. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Doe het veilig of doe het niet’ onder ruim 1.000 werkende Nederlanders met een kantoorbaan. Het onderzoek is uitgevoerd door Pointsharp.

Dat werkenden niet vaker kiezen voor een beveiligde e-mail wanneer zij (gevoelige) informatie versturen, kan komen doordat zij dit teveel gedoe vinden. 37 procent geeft namelijk aan dat beveiligd e-mailen hem erg omslachtig lijkt.


 
Beveiligd e-mailen geen onbekend concept
Er is in elk geval geen gebrek aan kennis over beveiligd e-mailen. Driekwart (76 procent) weet namelijk wat versleuteld e-mailen inhoudt. Toch valt dit communicatiemiddel buiten de top drie, wanneer we Nederlandse werkenden vragen welke middelen zij gebruiken om extern informatie of gegevens uit te wisselen. Stipt op nummer één staat de gewone e-mail (77 procent). Op nummer twee vinden we Teams (26 procent) en de top drie wordt afgesloten met de post (24 procent). Beveiligd e-mailen moet het met twintig procent met een vierde plek doen. Wanneer het gaat om het delen van grote bestanden, kiest 48 procent (bijna) altijd WeTransfer. Dan weten ze in elk geval zeker dat de e-mail en het bestand bij de ontvanger aankomen.
 
Intern informatie uitwisselen
Als we kijken naar het uitwisselen van informatie binnen de organisatie, dan blijft e-mail met 82 procent het communicatiemiddel dat werkend Nederland het liefst gebruikt. Ook Teams is intern goed vertegenwoordigd met 49 procent. Opvallend is de afsluiter van de top 3: WhatsApp. Ruim een kwart (26 procent) van de werkenden gebruikt dit om informatie of gegevens met zijn collega’s te delen. Beveiligd e-mailen wordt door vijftien procent gebruikt. 
Lucien Barink, General Manager Benelux bij Pointsharp, leverancier van e-mailencryptiesoftware Cryptshare: "Het valt mij altijd op dat veel bedrijven alles op alles zetten om hun informatie intern goed te beveiligen. Ze huren een cybersecurityspecialist in en schaffen de duurste software aan. Wat ze echter vaak vergeten is dat informatie ook buiten de organisatie gedeeld wordt. Mailtjes met privacygevoelige informatie kunnen makkelijk onderschept worden door kwaadwillenden en data kan daarmee zo op straat komen te liggen. Ook werknemers zijn zich hier onvoldoende van bewust, omdat het geen onderwerp van gesprek is binnen organisaties. Zo zien we vaak dat wanneer er wel systemen zijn om informatie beveiligd te versturen, deze door werknemers omzeild worden om bijvoorbeeld tijd te besparen. Wanneer zij meer inzicht krijgen in de gevaren die het extern delen van communicatie met zich mee kan brengen, kan ik me niet voorstellen dat beveiligingsmaatregelen moedwillig worden omzeild. Het credo dat werkgevers dan ook naar hun medewerkers moeten uitdragen is: doe het veilig of doe het niet."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Twee op vijf werkenden staat nooit stil bij risico’s van e-mailen
 Ongetrainde medewerkers vormen gapend gat in cybersecurity
 Tijdens vakantie ook werken? Let dan op de cyberrisico’s
 Bedrijven in de vitale sector moeten mensen centraal stellen in hun beveiligingsstrategie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10