zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Goede voornemens: waarom je makkelijker financieel dan fysiek fit wordt

Hoe ga jij je leven veranderen in 2023?

10 januari 2023 - De komende weken gaan weer heel wat goede voornemens sneuvelen. In de ogen van Joost Tieland van Brand New Day is het een gemiste kans dat mensen zich bij de start van het nieuwe jaar vaak hun financiële gezondheid vergeten bij het maken van plannen voor het nieuwe jaar.

In het kort


·        Het grootste deel van de goede voornemens sneuvelt al binnen enkele weken
·        Mensen onderschatten hoe lastig het is om vaste patronen te doorbreken
·        Naast fysieke gezondheid, verdient je financiele fitheid ook aandacht
·        En laat het nu makkelijker om je financiële dan fysieke gezondheid te verbeteren
 
Hoe ga jij je leven veranderen in 2023? Meer sporten? Afvallen? Minder drinken? Uit allerlei onderzoeken komt naar voren dat heel veel Nederlanders zich voornemen om hun na de jaarwisseling in ieder geval in één opzicht te beteren. In de praktijk is het echter behoorlijk lastig om onze patronen te doorbreken. Sport-app Strava becijferde op basis van hardloop-, fiets- en wandeldata van gebruikers dat meer dan de helft van de goede sportvoornemens op 12 januari al gesneuveld zijn. 
 
Waarom zijn goede voornemens lastig vol te houden?
De eerste keer gaan veel mensen nog enthousiast naar de sportschool. De tweede keer kost het al wat meer energie om jezelf in beweging te krijgen. En zo wordt het steeds lastiger om jezelf los te weken van de bank en je favoriete Netflix-series. Het doorbreken van je bestaande patronen is vaak veel lastiger dan het lijkt. Dat komt omdat je hersenen zo min mogelijk energie willen gebruiken en daarom zo vaak mogelijk voor een bekende oplossing kiezen. Als je bij wijze van spreken een snelle en veilige weg hebt gevonden door het bos, zal je niet snel in de verleiding komen om elke dag een compleet nieuwe route te ontdekken. 
 
Slimme hulpmiddelen om patronen te doorbreken
Wie zich toch aan een goed voornemen wil wagen, kan zichzelf op verschillende manieren helpen. In de eerste plaats is het verstandig om de lat niet te hoog te leggen. In plaats van jezelf voor te nemen om elke week drie keer naar de sportschool te gaan, kan je beter beginnen met een wekelijks bezoek. Omdat je zo dichter bij je bestaande bospad blijft, is het ook een stuk makkelijker vol te houden. Andere hulpmiddelen zijn om jezelf iets in het vooruitzicht te stellen – bijvoorbeeld een avondje lekker uit eten – en om met iemand af te spreken om samen naar de sportschool te gaan. Dan kan je elkaar helpen om net even die drempel over te komen en toch je sporttas te pakken. 
 
Doe je toekomstige zelf een groot plezier
De jaarwisseling is een goede gelegenheid om behalve naar je fysieke fitheid ook eens naar je financiële fitheid te kijken. Een groot voordeel is dat je niet eens de deur uit hoeft te gaan om je financiën in een betere conditie te krijgen. Bovendien kan zelfs een klein beetje tijd en geld op lange termijn al een enorm groot verschil maken. Een goede eerste stap is bijvoorbeeld om op mijnpensioeninkomen.nl eens te kijken hoe je inkomen er na je laatste werkdag uitziet. En wie zijn toekomstige zelf echt een plezier wil doen, probeert nu al elke maand iets opzij te zetten.
 
Zo groeit een goed voornemen uit tot een flink kapitaal
Joost Tieland van Brand New Day: "Wie begint met elke maand een klein bedrag te beleggen, kan op termijn een mooi vermogen opbouwen. Historische rendementen zijn natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar als je de afgelopen dertig jaar elke maand 50 euro had belegd in aandelen van de grootste bedrijven ter wereld*, zou je nu meer dan 50.000 euro op je beleggingsrekening hebben staan. Het openen van een rekening en het instellen van een maandelijkse afschrijving is binnen enkele minuten geregeld. Dan heb je er geen omkijken meer naar, zodat het een stuk makkelijker wordt om dit goede voornemen heel lang vol te houden."
 Denk je er dus over na om begin januari nieuwe hardloopschoenen te kopen? Of om met een nieuw sportschoolschema te beginnen? Houd dan ook even een ander doel in je achterhoofd: je financiële toekomst. Da's een stuk sneller geregeld dan het wegwerken van die decemberkilo's, want elke maand iets opzijzetten kan al genoeg zijn. Ook fijn: het kopen van die nieuwe hardloopschoenen doet nét wat minder pijn als je weet dat je financiële toekomst goed geregeld is. Zo kun je met een gerust hart die gezonde voornemens aanpakken.

* = MSCI World Index
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Goede voornemens volhouden begint met leren je gedrag te veranderen
 Fiets naar je Werk-dag: auto populairder dan fiets voor woon-werkverkeer
 Betere balans tussen werk en privé is goed voornemen nummer één
 Kwart Nederlanders proactiever bezig met gezondheid door huidige gezondheidscrisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10