zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Overwerken is voor 70 procent van de Nederlanders standaard

Jongeren, mannen en werknemers binnen de toerisme- en horecasector maken de meeste overuren

30 december 2022 - De meeste Nederlanders maken wekelijks eren tot drie overuren. Jongeren (achttien-34 jaar) maken vaker overuren (72 procent) dan 55-plussers (62 procent). Daarbij draaien werknemers in de leeftijdscategorie 35-54 jaar de meeste overuren. Dat blijkt uit onderzoek van SD Worx onder ruim 800 werkende Nederlanders. Voornamelijk mannen en werknemers in de toerisme-, horeca- en transportsector werken veel over.

 De werklocatie (thuis of op kantoor) lijkt geen invloed te hebben op het maken van extra uren.Grote gemeenten koplopers
Gemiddeld genomen draait ‘slechts’ 30 procent nooit overuren. Uit het onderzoek blijkt dat inwoners uit de drie grote gemeenten (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam) met veertien procent aan kop gaan met meer dan vijf overuren. In Zuid en Noord Nederland ligt dit op twaalf procent. In het zuiden en oosten van Nederland wordt het minst vaak overgewerkt (33 procent doet dit nooit).

Horeca en logistiek worstelen met uren
Er wordt het meeste overgewerkt in de toerisme- en horecasector (26 procent werkt meer dan vijf uur per week over) en de transport en logistiek (25 procent). Binnen justitie en het openbaar bestuur wordt het minst vaak overgewerkt (41 procent werkt nooit extra uren, versus 27 procent - 35 procent in andere sectoren).
"Het verhoogde aantal overuren in de horeca en logistiek is waarschijnlijk een gevolg van het enorme medewerkerstekort in die sectoren," zegt Mark Bloem, directeur bij SD Worx Nederland. "Werkgevers in deze sectoren moeten zich extra bewust zijn van eventuele overbelasting van hun medewerkers en de gevolgen van stress op de lange termijn. Deze bewustwording geldt overigens voor alle leidinggevenden, aangezien het maken van overuren gangbaar is in iedere sector. Zorg dat je regelmatig met medewerkers in gesprek gaat om overwerk en stress bespreekbaar te maken en houden."

Mannen maken meer overuren
72 procent van de mannen maakt wel eens overuren, tegenover 67 procent van de vrouwen. Het onderzoek laat zien dat mannen niet alleen vaker extra uren draaien, zij maken er wekelijks ook méér dan vrouwen (zestien procent van de mannen draait meer dan vijf overuren per week versus zeven procent van de vrouwen). Tegelijkertijd handelen mannen vaker privézaken af onder werktijd dan vrouwen. Tijdens het werken op locatie geldt dit voor 85 procent van de mannen versus 75 procent van de vrouwen. Wanneer er thuis wordt gewerkt is 64 procent van de mannen wel eens bezig met privézaken, tegenover 56 procent van de vrouwen.

* Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van SD Worx in oktober 2022 onder 833 werkende Nederlanders.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een op de vijf vrouwen: 'Liever overwerken dan seks met partner'
 85 procent maakt wel eens overuren
 Meerderheid werkt regelmatig onbetaald over
 Leidinggevende onderschat eigen voorbeeldfunctie bij overwerk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10