zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Top tien Europa: Nederlanders zijn het rijkst

Vermogen steeg het hardst in Nederland

27 december 2022 - Gekeken binnen de top tien EU-landen is de Nederlander het rijkst. Ook is in geen ander top tien Europees land de rijkdom zo goed verdeeld als hier. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade onder de belangrijkste Europese landen. Eind 2021 bedroeg het gemiddelde vermogen per hoofd van de bevolking in Nederland 176.510 euro. Dat is ruim 4,5 keer zoveel als in Portugal, het land dat het laagst scoort. En bijna dubbel zoveel als middenmoter Duitsland.

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: "We hebben voor de belangrijkste Europese landen onderzocht wat er de afgelopen tien jaar met het gemiddelde financiële vermogen is gebeurd van particulieren. Hoeveel is het toegenomen? En waardoor komt dat vooral? Daarbij kijken we naar het spaargeld, beleggingen en ook het pensioengeld. We hebben dus niet gekeken naar de waarde van andere bezittingen zoals bijvoorbeeld huizen. Dat is buiten de berekening gelaten. Dat geldt ook voor schulden als hypotheken. De overall conclusie is dat de Nederlander het rijkst is, en dat het vermogen hier gemiddeld de afgelopen tien jaar ook het hardst is gestegen, namelijk met 7.230 euro per jaar. In Duitsland was de gemiddelde stijging 3.840 euro. In België 3830 euro."Nederland profiteert van beleggingswinsten
Geeroms legt uit dat het vermogen op verschillende manier kan groeien. "De rente was natuurlijk lange tijd nagenoeg nul, maar als mensen flink spaargeld opzij blijven zetten kan het spaarvermogen toch behoorlijk groeien. Duitsland is daarvan een goed voorbeeld. Kijken we naar beleggingen dan zien we over de afgelopen jaren mooie rendementen. Landen waar veel wordt belegd, hebben daarvan geprofiteerd. Nederland is daarvan een goed voorbeeld. Hier wordt heel breed belegd. En dat geldt ook voor ons pensioengeld. Met Finland samen hebben we veruit de hoogste beleggingsrendementen gehaald."
Een vaak gehoorde uitdrukking is dat rijken steeds rijker worden en dat hierdoor de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Voor Nederland plaatst Geeroms hier een kanttekening bij: "Wat opvalt is dat de rendementen voor alle inkomensgroepen sterk op elkaar lijken. In Nederland zie je hoe een sterk, kapitaal-gefinancierd pensioenstelsel welvaart verevent. In ieder geval in vergelijking met de andere Europese landen die we onderzochten."

Duitsland kampioen sparen
Dat Duitsland kampioen sparen is wordt door het Allianz Trade-onderzoek weer eens bevestigd. Tussen 2012 en 2021 spaarden Duitse huishoudens het hoogste gemiddelde bedrag per jaar: 2.900 euro. Ook huishoudens in Nederland (2.210 euro), Frankrijk (1.790 euro) en België (1.740 euro) zetten een bovengemiddeld bedrag opzij. Onderaan de schaal vinden we Zuid-Europese huishoudens: Italië (920 euro), Spanje (580 euro) en Portugal (450 euro).

In het rood
Kijkend naar de toekomst zegt Geeroms dat het plaatje van de vermogensgroei voor particulieren er aanzienlijk slechter zal uitzien. "De ongekende stijging van de inflatie hakt erin. In 2021 daalde het gemiddelde totaalrendement met -60 procent. Voor 2022 zal het nog slechter zijn. Het rendement zal diep negatief zijn. Voor 2023 mag je een verbetering verwachten met een jaarlijkse inflatie van ongeveer vijf  procent blijven rendementen zeer waarschijnlijk in het rood."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Nederland heeft behoefte aan ander leiderschap
 Technologische superioriteit is de belangrijkste onderscheidende factor voor bedrijven
 Helft werkend Nederland: de term manager wordt te pas en te onpas gebruikt
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bijbaan moet bijdragen aan persoonlijke groei en ontwikkeling
 Goed pensioen belangerijker dan auto van de zaak
 Pensioenregeling en flexibele tijdsindeling belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden
 AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte bedreigt welvaart’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Stap over naar de cloud om op de kosten te besparen
reacties
Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen (1) 
Driekwart Nederlanders let dit jaar beter op financiën dan in 2022 (2) 
HR-trends voor 2023: dit staat HR-professionals te wachten (1) 
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (4) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (3) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
top10
De top drie tech-trends volgens Alibaba
Ondanks salariskloof krijgen mannen en vrouwen even vaak promotie
Nederland heeft behoefte aan ander leiderschap
Drie HR-tips om werknemers gemotiveerd de winterdagen door te krijgen
C-suite wil in technologie investeren om uit de recessie te komen
Combinatie data, technologie en mensen essentieel voor stimuleren groei
Europese CEO’s vol vertrouwen in vermogen om groei te realiseren
Helft werkend Nederland: de term manager wordt te pas en te onpas gebruikt
In vier stappen naar je eerste elektrische auto
Retentie als talentstrategie
meer top 10