zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gros werkend Nederland voelt zich niet gesteund door maatregelenpakket Prinsjesdag

Ook werkenden met bovenmodaal inkomen verwachten van de overheid ondersteuning in behoud van levensstandaard

14 oktober 2022 - Maar liefst drie op de vijf (62 procent) Nederlanders voelen zich niet gesteund door de inflatie- en energieprijs corrigerende maatregelen die afgelopen Prinsjesdag gepresenteerd zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Flanderijn, uitgevoerd onder ruim 1.000 werkende Nederlanders. Wat kan meespelen in dit sentiment is het feit dat er nog veel onwetendheid is over de invloed van de maatregelen.

Zo zegt 36 procent niet te weten wat de inflatie- en energieprijs corrigerende maatregelen van Prinsjesdag voor hun portemonnee betekenen.


 
Steun vanuit overheid verwacht voor rondkomen
De inflatie- en energieprijs corrigerende maatregelen hebben als doel de Nederlander te steunen in het onderhouden van hun levensstandaard. Dat is ook de verantwoordelijkheid van de overheid, aldus 63 procent van de respondenten. Zij vinden dat de overheid moet bijspringen wanneer zij door de inflatie en stijgende energieprijzen hun gebruikelijke manier van leven niet meer zelfstandig kunnen opbrengen. Gezinnen met een onder modaal inkomen rekenen het meest op steun (81 procent), maar opvallend genoeg verwacht ook een aanzienlijk deel van de gezinnen met een bovenmodaal inkomen (60 procent) steun vanuit de overheid.
 
Nu al kostenbesparende keuzes in alle inkomens
De inflatie en stijgende energieprijzen leiden ertoe dat maar liefst 83 procent van de Nederlanders nu al kostenbesparende keuzes maakt. Opvallend is dat deze trend in gelijke mate plaatsvindt onder alle inkomensgroepen. Van de mensen met een beneden modaal inkomen maakt 84 procent kostenbesparende keuzes, van de groep modaal en bovenmodaal is dat respectievelijk 91 en 82 procent.
Mochten er nog meer bezuinigingen nodig zijn om rond te komen, dan zien de meeste werkenden daar nog mogelijkheden voor: 89 procent weet op welke uitgaven bespaard kan worden. Onder werkenden met een beneden modaal inkomen ligt dit percentage een stuk lager: van hen weet minder dan driekwart (73 procent) waarop zij nog kunnen besparen. Ook bij een modaal inkomen is dit percentage minder hoog: 77 procent. Met 91 procent weet vooral boven modaal waar de hand op de knip kan.
Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeurwaarder bij Flanderijn: "Het is natuurlijk vervelend dat de gemiddelde Nederlander nu al moet besparen op de kosten, maar het is goed om te zien dat hen dat nu lukt. De stijgende energieprijzen en de hoge inflatie zijn nu eenmaal een feit en het laatste wat men moet doen, is de kop in het zand steken. Waar het tot nu toe vaak mensen met lagere inkomens zijn die betalingsachterstanden krijgen, zien we dat de huidige omstandigheden alle inkomensgroepen raken. Onze zorg is dat huishoudens die normaliter weinig tot geen financiële uitdagingen kennen, te laat of geen stappen nemen om kosten te besparen in hun dagelijks leven. Ondanks dat een flinke meerderheid van de ondervraagden meer financiële ondersteuning vanuit de overheid verlangt, is die zorg dus niet terecht. Tegelijkertijd moeten we niet te vroeg juichen: door de coronacrisis hebben veel mensen geld gespaard. Wanneer die buffers opraken, kan de situatie er heel anders uit komen te zien."
 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kwart Nederlanders wil meer rechten voor flexwerkers
 Prinsjesdag 2021: de belangrijkste veranderingen voor HR- en salarisprofessionals
 Werknemer vindt dat werkgevers moet helpen met stijgende kosten levensonderhoud
 Kosten levensonderhoud Amsterdam in zes maanden aanzienlijk gestegen
 Bedrijven moeten zich voorbereiden op toename van sociale onrust
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10