zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Technici steeds ‘ongrijpbaarder’ op de Nederlandse arbeidsmarkt

Salaris alles bepalend. Vast contract voor (v)mbo en werksfeer voor hbo+ technici

2 september 2022 - De vraag naar technici is de afgelopen twee jaar verdubbeld, waarbij de vraag naar hoogopgeleide technici sneller is gegroeid (+126 procent) dan die naar middelbaar opgeleide technici (+87 procent). In deze laatste groep is in absolute termen de vraag wel bijna twee keer zo groot als die naar hoogopgeleiden.

Tegelijkertijd veranderen technici steeds minder vaak van baan. Ze worden wel vaak benaderd door recruiters. 70 procent van de hoogopgeleide technici en 45 procent van de MBO-technici is afgelopen kwartaal gepolst voor een andere baan, terwijl slechts tien procent actief op zoek is naar ander werk. De vraag naar technici is dus geëxplodeerd, ze worden heel vaak benaderd voor ander werk, maar de meesten blijven zitten waar ze zitten.  Als ze in beweging komen dan is de belangrijkste reden daarvoor een beter salaris, gevolgd door een vast contract (vooral voor de mbo’ers) en een goede werksfeer (vooral voor de hbo’ers en wo’ers). Dit blijkt uit analyses van het continu arbeidsmarktonderzoek van Intelligence Group onder 4.000 personen per kwartaal, dit keer gericht op technici ten behoeve van het webinar Techniek en Energietransitie op 8 september.


 
Arbeidsmarktdynamiek technici
Historisch gezien zijn technici minder actief dan gemiddeld op de arbeidsmarkt, zowel als het gaat om arbeidsmarktactiviteit (actief zelf op zoek naar een baan) als daadwerkelijk het wisselen van werkgever. Dat is opvallend, zeker gezien de vraag, de schaarste en de enorme sourcingsdruk op deze groep. Technici zijn veel minder dan gemiddeld in beweging te brengen op de arbeidsmarkt, zo laat de dalende trend in het aantal baanwisselingen zien.
Een van de belangrijkste oorzaken dat deze beweging uitblijft kan gezocht worden in het niet-passende aanbod van werkgevers. Voor alle technische doelgroepen is salaris -by far- de nummer één pullfactor is om een (nieuwe) werkgever te kiezen. Werkgevers zijn niet in staat dit goed onder de aandacht te brengen of in voldoende mate aan de additionele salariswensen van technici te voldoen. Een vast contract is voor de praktisch opgeleide technici steeds belangrijker terwijl hoogopgeleide technici meer voor werksfeer gaan. Mogelijk dat covid en het thuiswerken extra focus op werksfeer bij deze groep vergroot. Andere arbeidsvoorwaarden die belangrijk zijn, zijn pensioenregeling, veel vrije tijd, flexibele werktijden, reiskostenregeling en een dertiende maand.
 
Waar zijn al die technici gebleven?

Al meer dan 25 jaar is er een groot tekort aan technici op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zo zijn er vandaag 23 vacatures voor een monteur koel-, lucht- en verwarmingstechniek op elke mogelijke kandidaat. Er zijn veel beschikbare technici, in binnen- en buitenland, maar ze bewegen niet onder de huidige arbeidsmarktcondities van werkgevers. Voor een heel groot deel ligt de oplossing in verbeterde financiële arbeidsvoorwaarden die recht doen aan het verschil tussen vraag en aanbod. Een effect dat in de markt van ZZP-tarieven veel sneller doorwerkt dan in de markt die door CAO’s wordt beheerst. Een marktconforme beloning zal uiteindelijk leiden tot een hogere instroom in de opleidingen en een aanwas van zij-instromers. "Tot op heden zijn oplossingen vooral gezocht in ineffectieve convenanten, beleidsdocumenten, techniekpacten, regioplannen en imagocampagnes. Dat heeft honderden miljoenen gekost en veel kostbare tijd is verloren gegaan," aldus Geert-Jan Waasdorp directeur van Intelligence Group. "Als technici zo bedrijfs- en samenlevingskritisch zijn, laten we ze dan ook marktconform belonen. Het zal zeker de mobiliteit op de markt verder aanjagen."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Technische organisaties vinden dat er te weinig vrouwen in techniek werken
 Technische branche: doelstellingen Klimaatakkoord onhaalbaar door personeelstekort
 Acht op de tien technische bedrijven kampt komende vijf jaar met personeelstekort
 Een derde van de technische vacatures pas na zes tot twaalf maanden vervuld
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10